TRT1’in büyük ilgiyle takip edilen dizisi “Mehmed: Fetihler Sultanı”, tarihi olayların yanı sıra kültürel öğelere de yer vermeye devam ediyor. Dizinin son bölümünde Erzurum’un yöresel halk oyunu Başbar ekranlara taşındı. Bar sahnesi izleyiciler tarafından büyük ilgiyle karşılanırken, sosyal medyada da beğeni yağmuruna tutuldu.
Dizide Başbar, hem geleneksel giysiler hem de davul zurna eşliğinde sergilendi. Anadolu’nun kadim kültürüne yapılan bu gönderme Erzurumlu izleyicilerden tam not aldı.
Başbar nedir?
Mertliğin, yiğitliğin ve kahramanlığın bir sahne gösterisidir. Dadaşın ağır başlılığını, cesaret ve kararlılığını ifade eder. Düşman üstüne mert bir şekilde giderken ölmekten korkmamayı düşmanı korkusuzca yenmeyi anlatır. Açık bar dizilişi ile oynanan başbarda bütün figürler ayaklara ve ayak uçlarına verilmiştir. Vücudun üst kısmı hareketsizdir.
Oyun başlarken dimdik cepheye doğru yürünür. Aynı yürüyüş adımıyla geriye, başlangıç noktasına dönülür. Sol ayak üstüne ikili bir esneme yapıldıktan sonra sağa sola dönülerek geniş bir yay oluşturup üçlü adımlarla yürümeler yapılır. Genelde ikili yürümeden sonra çökme, devamında ise bir yürüme bir çökme yapılır. Oyuncular başlangıç noktasına gelince çökme sonunda oyun bitirilir. Başbar bir diğer adıyla sarhoş barını oynamadan diğer barları oynamak mümkün değildir.
Nesrin DEMİR
NESRİN HANIM SARHOŞ BARI BAŞBAR DEĞİLDİR.. YANLIŞ BİLGİ.. SARHOŞ BARI YAYVAN BARIDIR.. ESKİ DADAŞLAR AĞIR BİR BAR OLAN SARHOŞ (YAYVAN) İLE BAŞLAR SONRA KÖROĞLU BARINA BAĞLAR VE SONRASINDA BAŞBAR İLE DEVAM EDERLERDİ. DÜZELTMİŞ OLALIM..