Ne yazık ki ülkemizde de internet kısıtlamaları oldukça yaygın. Kısa süre önce Instagram’a getirilen engelin ardından birçok kullanıcı çareyi VPN hizmetlerinde buldu. Sonrasında ise gündem bir taraftan VPN hizmetlerini öven bir taraftan VPN hizmetlerinden uzak durulmasını öğütleyen onlarca haberle dolup taştı. Tam sular durulur gibi olmuştu ki Discord’un da engellenen platformlar kervanına katıldığı haberini aldık.
Biz de durumu objektif bir gözle incelemeye karar verdik. Bu yazıda sansür ve coğrafi kısıtlama uygulamalarının kaynağına inecek, ücretsiz VPN hizmetlerinin bu kısıtlamaları nasıl aştığını öğrenecek, ücretsiz VPN hizmetlerinin gerçekten zararlı olup olmadığını araştıracak ve kaliteli bir ücretsiz VPN sağlayıcı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri listeleyeceğiz. Hazırsanız başlıyoruz.
VPN Nedir, Nasıl Çalışır?
VPN (Sanal Özel Ağ), kullanıcıların dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan sunuculara bağlanarak internet trafiğini şifrelemeye yarayan, veri güvenliğini ve kullanıcı gizliliğini artırmak için geliştirilmiş bir uygulamadır.
Bir VPN sunucusuna bağlandığınızda:
- Veri trafiğiniz güvenli bir tünel aracılığıyla VPN sunucusuna yönlendirilerek şifrelenir. Bu sayede siber saldırılara hedef olma ihtimaliniz azalmış olur. Ayrıca verilerinize bir şekilde müdahale edilse bile şifrelenen veriler kolayca okunamaz.
- Konum ve cihaz bilgilerinizi içeren gerçek IP adresiniz maskelenir ve yerine bağlandığınız sunucu konumundan yeni bir IP adresi atanır. Böylece internete VPN sunucusunun konumundan bağlanıyormuş gibi görünür ve anonimlik kazanırsınız.
İnternet Sansürü Nedir?
İnternet sansürü, hükümetler, şirketler veya kurumlar tarafından belirli web sitelerine, hizmetlere veya içeriklere erişimin sınırlandırılması/yasaklanması anlamına gelir. Ülkemizde Twitter, YouTube, Instagram gibi popüler sosyal medya uygulamaları zaman zaman bu yasaklardan etkilenmiştir. 9 Ekim itibarı ile gençler arasında oldukça popüler olan sosyal paylaşım sitesi Discord da yasaklananlar platformlar arasındaki yerini almış bulunuyor.
Coğrafi Kısıtlama Nedir?
Coğrafi kısıtlama, belirli web sitelerinin, hizmetlerin veya uygulamaların yalnızca belirlenen bir bölgede/ülkede erişilebilir olmasını sağlayan bir uygulamadır. Örneğin yalnızca Türkiye’de hizmet veren bir bankanın mobil uygulamasını kullandığınızı düşünelim. Türkiye içerisinde bulunduğunuz sürece herhangi bir sorun yaşamasanız da, coğrafi kısıtlamalar yurt dışı seyahatine çıktığınızda mobil bankacılık işlemlerinizi yürütememenize neden olabilir. Coğrafi kısıtlamalar yayın platformları, çevrimiçi oyunlar, web sitelerine erişim gibi birçok durumda internet deneyiminizi olumsuz etkileyebilir.
VPN Bağlantısı Sansür Uygulamalarını ve Coğrafi Kısıtlamaları Nasıl Aşar?
Sansür uygulamaları belirli bir bölgede bulunan kullanıcıların bir hizmet veya web sitesine erişimini topyekûn olarak engellemeyi içerir. Örneğin Discord yasağı Türkiye’deki tüm kullanıcıları etkilemektedir. Bu uygulama DNS filtreleme veya IP adresi engelleme gibi yöntemlerle yapılabilir.
Coğrafi kısıtlamada ise ulaşılmaya çalışılan hizmet yalnızca belirli bir bölgeden kullanıcılara açıktır ve o bölgenin dışındaki kullanıcılar IP adresleri üzerinden tespit edilerek engellenirler. Örneğin Almanya’daki bir kullanıcının maç yayınları sırasında yalnızca Türkiye IP’sine sahip kullanıcılara açık olan TRT1’i izleyememesi gibi.
Ücretsiz VPN kullanmak iki durumda da erişim engelini aşmanızı sağlayacaktır. Amacınız sansür uygulamalarını aşmaksa, Türkiye dışındaki bir ülkenin VPN sunucularına bağlanarak IP değiştirdiğinizde, Türkiye’de engelli olan hizmet ve web sitelerine erişim engeli ortadan kalkacaktır. Coğrafi kısıtlamaları aşmak için ise erişmeye çalıştığınız hizmet veya web sitesinin hizmet verdiği bölgenin IP’sine bağlanmanız gerekir.
Ücretsiz VPN Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Veri Güvenliği ve Gizlilik: Ücretsiz VPN’ler hakkındaki en büyük endişe, kimlik bilgileri, hesaplar ve kredi kartı bilgileri gibi hassas verilerin çalınacağı endişesidir. Piyasada yeri olan ve profesyonel olarak hizmet veren bir VPN sağlayıcı kullanıcı gizliliğini her şeyden önde tutar. Bu nedenle VPN sağlayıcınızı kullanmaya başlamadan önce hizmetin gizlilik politikasını dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Verilerinizi kayıt altına almayan, etkinliğinizi takip etmeyen, bilgilerinizin üçüncü taraflarla paylaşılmayacağını açık bir biçimde belirten VPN hizmetlerini tercih ederek bu endişelerden kurtulabilirsiniz.
- Şifreleme Teknolojisi: Modern siber tehditlere karşı koyabilmek için modern teknolojilerle donatılmış, AES-256 gibi herkesçe kabul edilen şifreleme teknolojileri ve OpenVPN, WireGuard, IKEv2 gibi modern protokol seçenekleri sunan bir VPN hizmeti kullanın.
- Veri ve Bant Genişliği Sınırlamaları: Ücretsiz VPN’lerin çoğu, yoğunluğu önlemek için bant genişliği, kullanım süresi ve bağlantı hızı sınırlamaları uygular. Eğer yayın izlemek veya oyun oynamak gibi yüksek trafik gerektiren bir amaç için VPN kullanıyorsanız, bu tür sınırlamaları olmayan bir ücretsiz VPN seçmelisiniz.
- Sunucu Seçenekleri: Amacınız coğrafi kısıtlamaları aşmaksa, farklı ülkelerden IP adreslerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Böyle bir durumda sunucu seçimine izin veren ve olabildiğince fazla konumda ücretsiz sunucu sağlayan VPN hizmetlerine yönelmeniz akıllıca olacaktır.
- Uyumluluk ve Güvenli İndirme: Kullanmayı düşündüğünüz VPN sağlayıcının cihazınız ve işletim sisteminizle uyumlu bir uygulaması olduğunu kontrol edin. VPN uygulamanızı yalnızca güvenilir kaynaklardan indirin ve sürekli olarak güncel tutun. VPN uygulamanızı sağlayıcının resmi web sitesinden indirebilirsiniz. Mobil cihazlarınızda ise Android için ücretsiz VPN uygulamalarını Google Play’den, iOS için ücretsiz VPN uygulamalarını Apple App Store’dan indirebilirsiniz.
Sonuç
Ücretsiz VPN hizmetleri çevrimiçi gizlilik ve güvenliği artırmanın yanında coğrafi kısıtlamaları ve sansür uygulamalarını aşmanın bir yolunu arayan kullanıcılar için de etkili bir çözüm olarak öne çıkar. Ancak her ücretsiz VPN’in aynı kalitede olmadığını bilmek ve rastgele bir ücretsiz VPN’e güvenmenin size yarardan çok zarar getirebileceğini unutmamak gerekir. Bu yazıda verdiğimiz kriterleri göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınıza uygun ve güvenilir bir ücretsiz VPN hizmetini seçebilir, özgür internet deneyiminin keyfini sürmeye başlayabilirsiniz!
BÜLTEN