
Çeşitli programlar için Van'a gelen Bakan Kacır, Edremit ilçesindeki Uygulama Oteli'nde düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni"ne katıldı.
Tuşba ilçesine geçerek Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'nın (DAKAF'25) açılışına katılan Kacır, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen fuarın, bölgenin beşeri sermayesinin güçlendirilmesi, genç istihdamının artırılması ve üniversite-sanayi işbirliğinin pekiştirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.
İnsanlık tarihinin çağlar boyunca her seferinde sınırlarını aşarak yeni eşiklere ulaştığını belirten Kacır, tarımdan sanayiye, sanayiden bilgi toplumuna evrilen bu süreçte fiziksel varlıklardan ziyade bilginin, teknolojinin ve inovasyonun ekonomik gücün merkezine oturduğunu vurguladı.
"İşbirliği ve üretkenliği teşvik eden mekanlar oluşturacağız"
Kacır, 81 ilin tamamında kurdukları Deneyap Teknoloji Atölyeleri'nde, gençlere bilim ve teknoloji dünyasının kapılarını sonuna kadar açtıklarını dile getirdi.
Bilim merkezleri, bilim söyleşileri ve bilim fuarları, bilim olimpiyatları ve proje yarışmalarıyla bilim kültürünü güçlendirdiklerini anlatan Kacır, şöyle devam etti: "Milli Teknoloji Uzmanlık Programlarımızla, teknoloji geliştirme ve katma değerli üretim altyapımızın ihtiyaç duyduğu alanlarda, gençlerimizi geleceğin yetkinlikleriyle buluşturuyoruz. Üniversitelerimizde teknoloji kulüplerini güçlendirmek, yenilikçi fikirlerin önünü açmak ve gençlerimize Ar-Ge'den girişimciliğe uzanan geniş bir yelpazede destek sunmak amacıyla Milli Teknoloji Kulüpler Birliği Platformu'nu TÜBİTAK eliyle kuruyoruz. Bu yıl sonuna kadar hayata geçireceğimiz 50 Milli Teknoloji Atölyesi'yle bilim ve teknoloji yarışmalarına katılan takımların ihtiyaç duyduğu her türlü makine, teçhizat ve malzemeyi bir arada sunacağız."
"Bu bölgeyi hak ettiği konuma taşıdık"
Gençlerin doğru yetkinliklerle buluşması kadar önemli bir diğer hususun da iş hayatına atıldıklarında hayalleriyle ve hedefleriyle örtüşen bir çalışma ortamına sahip olmaları olduğunu söyleyen Kacır, bu bakımdan kariyer fuarlarını gençlerin gelecek projeksiyonlarını şekillendirmek için ilk temas noktalarından biri olarak değerlendirdiklerini vurguladı.
Bu yıl 200'den fazla kamu ve özel sektörden paydaşla düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'nın kısa sürede bölge gençlerinin geleceklerini şekillendirmesi için yetkin bir adres haline geldiğinin altını çizen Kacır, şöyle konuştu: "Fuar, aynı zamanda bölgede yatırımları bulunan ve bölgeye yatırım planlayan öncü firmalarımız için de gençlerimizle bir tanışma vesilesi oldu. Son 22 yıldır 'Yaradılanı severiz Yaradan'dan ötürü' şiarıyla bölgemizde yürüttüğümüz eser ve hizmet siyaseti hamdolsun meyvelerini veriyor. Tarih boyunca pek çok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış bu güzide toprakları, bu bölgeyi hak ettiği konuma taşıdık. Yıllar yılı hizmetten mahrum bırakılmış Doğu Anadolu'yu yatırımın, üretimin, istihdamın çekim merkezi haline getirdik. Bu dönemde bölgede yer alan illerimizde 4 yeni OSB kurduk ve toplam OSB sayısını 20'ye çıkardık. Sanayi alanlarımızın büyüklüğünü 2 bin 500 hektardan 6 bin 300 hektara yükselttik. OSB'lerimizde 65 binden fazla ilave istihdam oluşturduk. Yatırım teşviklerimizle 556 milyar lira yatırımın, 317 bin istihdamın önünü açtık. 6 bin 553 yatırıma destek olduk. Bölgemizin katma değerli üretim ve inovasyon altyapısının tesis edilmesinde önemli rol üstlenen, 5 teknopark, 7 Ar-Ge merkezi ve bir tasarım merkezini Doğu Anadolu'ya kazandırdık." AA
AA