Nesrin Demir/Pusula
Geleceğimiz için gıda kaybı ve israfını azaltmak hususunda önlem alınması gerektiğini belirten Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, konuya ilişkin önerilerini sıraladı. Ekosistemleri ve gıdanın geleceğinin bağlı olduğu doğal kaynakları korumanın önemine dikkat çeken Yağanoğlu, “Üretmek için daha az su gerektiren yiyecekleri tüketmeli, çevreyi kirletmemeli, ayrıca insanlarımızın bu önlemleri keyifle yapmasını sağlamalıyız” dedi.
Yağanoğlu, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;
“Dünyada 1 milyar insan aç, 1,4 milyar insan açlık sınırında ve 1,1 milyar insan içme suyuna kavuşamıyor. Dünya nüfusu ise 2023 itibariyle 8,5 milyara ulaştı. Bu durum geleceğin daha endişeli olacağını gösteriyor.
Dünya Tarım Örgütü (FAO;2022) verilerine göre açlık ve gıda güvenliği artarak devam ederken, dünya gıdalarının yaklaşık yüzde 13'ü perakende satışa ulaşmadan hasattan önceki tedarik zincirinde kayboluyor. Gıdaların yüzde 17'si de hanelerde, gıda hizmetlerinde ve perakendede israf edilmeye devam etmektedir.
Şu anda, dünyanın tarımsal gıda sistemlerinin çoğu, tarım arazilerini bozdukları, sera gazı emisyonlarına ve biyolojik çeşitlilik kaybına katkıda bulundukları ve yeraltı suyunu tükettikleri için sürdürülemez bir duruma gelmiştir. Gıda sistemleri, kısmen çevre üzerindeki etkisi nedeniyle iklime ve diğer şoklara karşı da savunmasızdır.
Gıda kaybını ve israfını azaltmak öncelikle düşünülmelidir. Gıda kaybı ve gıda atıklarının azaltılması da sera gazı emisyonlarını azaltılmasına dolayısıyla anormal iklim değişikliklerinin oluşmasını önlemektedir. Ekosistemlerimizi ve gıdanın geleceğinin bağlı olduğu doğal kaynakları koruma gerekliliği unutulmamalıdır.
Birleşmiş Milletler; 2030 yılına kadar kişi başına düşen küresel gıda atıklarının perakende ve tüketici seviyelerinde yarıya indirilmesi ve üretim ve tedarik zincirleri boyunca gıda kayıplarının azaltılması çağrısında bulunmakta ve bunun gerekliliğine işaret etmektedir.
Bu nedenlerle geleceğimiz için:
Gıda kaybını ve israfını azaltmalıyız. Bu su israfını da azaltacaktır.
Üretmek için daha az su gerektiren yiyecekleri tüketmeliyiz. Bu amaçla fasulye, mercimek ve tahıl gibi ürünlerin üretimi artırılmalıdır.
Çevreyi Kirletmemeliyiz.
Suyu yeniden kullanmanın güvenli yollarını bulmalıyız.
İnsanlarımızın bu önlemleri keyifle yapmasını sağlamalıyız.
Geleceğimiz için su ve gıda israfını önlemeliyiz.”
Bill Gatese gerek yok sağolsun akademisyen ve politikacılar fazlasıyla yerini dolduruyorlar. İnekleri de yok edelim mi? Malum inek osurugu size zarar veriyor. İklim kanunu bir ihanettir, iklim krizi koca bir yalandır.