
Antalya, Bingöl, Malatya ve Diyarbakır'da 4'ten büyük depremlerin ardından Pusula Gazetesi’nin haberleştirdiği yeni fay hatlarının oluştuğu ya da ölü fay hatlarının dirilme ihtimali yeniden gündeme geldi. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgede art arda yaşanan sarsıntıların yeni fay hatları üzerinde olabileceğini bildirildi.
Manolya BULUT-PUSULA
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken son 24 saatteki sarsıntılar korkuya neden oldu.
Diyarbakır'ın Hani ilçesinde saat 15.25'te 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremi Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde saat 16.16'da 4,5 büyüklüğünde ki deprem takip etti. Akşama doğru ise Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde saat 20.48’de 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Son sarsıntı ise Bingöl’ün Karlıova ilçesinde sabaha karşı yaşandı. Saat 04.55'te 4.3 büyüklüğünde ve yerin 7.43 kilometre derinliğinde yaşanan deprem çevre illerden de hissedildi.
“Bu deprem fayları MTA haritasında yok”
Erzurum’dan da hissedilen sarsıntılar sonrası ünlü Jeolog Prof. Dr. Naci Görür’den açıklama geldi.
Prof. Dr. Görür sosyal medya paylaşımında “Bugün olan depremler hakkında sizleri bilgilendireceğim: Önce Malatya'da 4,3 büyüklükte Öncü-Yeşilyurt depremi, sonra da 5,2'lik İkizce-Yeşilyurt depremi oldu. Kuvvetle muhtemeldir ki Öncü depremi İkizce depreminin öncüsüdür. Bu deprem fayları MTA haritasında yoktur. Yeni fay?” ifadelerini kullandı.
Daha önce uyarıda bulunduğunu da hatırlatan Prof. Dr. Görür, "2 Ağustos tarihinde Erzurum depremini değerlendirirken benzer depremler Bitlis-Zagros bindirme kuşağı üzerinde olursa şaşırmam demiştim çünkü bölgenin 6 Şubat depremlerinden sonra sıkıştığını söylemiştim." diyerek 4,2 büyüklüğündeki Diyarbakır Kaledibi-Hani depremini işaret etti.
Aylar önce uyarmıştı
Pusula Gazetesi’nin 4 ay önce gündeme getirdiği haberde, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu, Erzurum’da da yaşanan sarsıntılarla ilgili, “Depremlerin olduğu fay hattı sistemde diri fay hattı olarak görünmüyor. Bölgede ya ölü bir fay hattı diriliyor ya da yeni bir fay hattı oluşuyor, bir an önce araştırma yapılarak tespit edilmesi gerekiyor. MTA’nın daha önce yapmış olduğu fay haritasında yer almayan bu bölgede yakın zamanda fayların incelenip bu bölgedeki hareketliliğin daha önce oluşmuş olan ölü bir fay mı veya yeni oluşan bir fay mı olduğu belirlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.
Fay hattı ya diriliyor ya da doğuyor!
Yeni fay hatlarının oluşabileceği gibi ölü fay hatlarının da dirilmesinin yaşanabileceğini kaydeden Tavlaşoğlu, “Yaşanan bazı depremler MTA’nın verilerinde görünmeyen fay hatlarında meydana geliyor. Bunlar Erzurum’da da yaşandı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Anadolu’daki yer kabuğu yeniden şekilleniyor. Yer kabuğundaki hareketlilik devam ediyor. Bu nedenle yeni fay hatlarının oluşması ya da ölü fay hatlarının dirilmesi beklenebilir bir durumdur. Bu zaten çatlak olan bir camda darbeyle yeni çatlakların oluşmasına benzetilebilir” dedi.
Acil haritalandırma
MTA Genel Müdürlüğü’nün bölgede detaylı bir haritalandırma çalışmasında acele etmesi gerektiğini söyleyen Tavlaşoğlu, “MTA’nın Erzurum’u da içine alan bölgede yeniden detaylı bir çalışma yapması gerekiyor. Yeni haritalandırma çalışması ile fay hatlarının güncellenmesi lazım. Yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmaları, imara açılacak yerler gibi konular açısından önemli bir durum. Yeni ve aktif fay hatlarının geçtiği konumlar bilinerek hareket edilmeli” diye konuştu.