Erzurumlu Elif Şen 10 Aralık 2023’te 48 yaşını kutladığı doğum gününde kızı Hayat’ın resim defteri ve kalem alması üzerine kendiliğinden acemice resim çizmeye başladı. Yeteneğinin farkına varan Şen, kendini geliştirmek için katılabileceği kurs aramaya başladı, ancak çabası sonuçsuz kaldı. Ev işleri yaptığı sırada YouTube’dan da resim yapma videoları izleyen Şen, kendini geliştirerek yağlı boya resimleri yaptı. Arkadaşı olan Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reva Balcı Akpınar’ın, “İstersen çizdiğin resimleri Kadın Araştırmaları Kongresi’nde sergileyelim” sözü üzerine Şen, 4-6 Ekim 2024 tarihlerinde Atatürk Üniversitesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte ‘Bir Kadın Tuvalinden Hikâyeler’ adıyla ilk sergisini açtı.
Resim yapmaya başladığı yaklaşık 1 yılda 85 adet eser ortaya çıkaran Elif Hanım, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ikinci sergisini açmaya hazırlanıyor. Gerekli şartlar sağlanırsa 2025 EİT Turizm Başkenti Erzurum konulu bir resim sergisi de açmak isteyen Elif Şen, “Kızım sayesinde başladığım bu yolculuk, hayatımın önemli bir parçası haline geldi. Çalışmalarıma devam ederek daha fazla insana ulaşmayı ve eserlerimi paylaşmayı hedefliyorum” dedi.
‘YouTube'dan videolar izleyerek öğrenmeye çalıştım’
Resim yolculuğunu anlatan 3 kız çocuğu annesi Şen, “ 16 yaşındaki küçük kızım bana doğum günü hediyesi olarak bir resim defteri ve resim kalemleri aldı. Bu olay 10 Aralık 2023’te oldu; yani o zamandan bu yana yaklaşık bir yıl geçti. Kızımı mutlu etmek için kara kalemle bir şeyler çizmeye başladım. Yaklaşık 2-2,5 ay kadar bu şekilde çalıştım. Daha sonra çizimlerimi renklendirmeye karar verdim ve bu süreçte yağlı boya, akrilik boya ve tuval çalışmaları için Halk Eğitim’e başvurdum. Ancak istediğim türde kurslar yoktu; sadece rölyef ve diğer el sanatları kursları vardı. Sonra bir arkadaşım özel bir kurs önerdi. Haftada bir saat ders aldım ve toplamda iki ders görebildim. Ancak ders veren hocamız hastalanınca kurslar aksadı ve ardından kursun yapıldığı yer taşındı. Bu süreçte çalışmalarımı evde yapmaya başladım. YouTube'dan videolar izleyerek öğrenmeye çalıştım. Zamanla yaptıkça işlerim güzelleşmeye başladı. Ancak Ramazan ayında işlerin yoğunluğu nedeniyle kurslara tamamen gitmeyi bıraktım” ifadelerini kullandı.
‘İkinci bir sergi için hazırlanıyorum’
İlk çalışmasını 27 Şubat 2024 tarihinde tamamladığını anlatan Şen, şöyle devam etti; “Daha sonra uluslararası bir kongreye katıldım. Kongrenin başkanı olan Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Reva Balcı Akpınar hocamız, aynı zamanda komşum ve arkadaşım. Bana, kongrede yaptığım resimleri sergilememi önerdi. Bunun üzerine kongreye uygun çalışmalar yaptım ve sergiledim. Şimdiye kadar toplamda 85 eserim oldu; bunların bir kısmı kara kalem çalışması... Ancak kara kalem çalışmalarım daha çok acemilik dönemime ait. Bu resimlerin çoğunu sergilerde sattım ve sipariş üzerine yeni çalışmalara başladım. Şu anda ikinci bir sergi için hazırlanıyorum ve bu sergiye büyük boyutlu tablolar eklemeyi planlıyorum. Örneğin, yeni çalışmalarımdan biri 50x70 boyutunda olacak” diye konuştu.
‘En büyük gururum, yaptığım eserlerin insanların duvarlarını süslemesi’
Hedefinin, resim yapmaya devam etmek ve çalışmalarını sergilerde sunmak olduğunun altını çizen Şen, “Siparişler geldiğinde severek çalışıyorum ve sergilere katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. En büyük gururum, yaptığım eserlerin insanların duvarlarını süslemesi. Yakında Erzurum temalı kış resimleri üzerine yoğunlaşmayı planlıyorum. Palandöken, Erzurum’un ara sokakları gibi konuları işleyeceğim. Bu çalışmalarım 8 Mart Kadınlar Günü için de bir etkinlikte sergilenecek. Eğer gerekli şartlar sağlanırsa, 2025 EİT Turizm Başkenti Erzurum konulu bir resim sergisi de gerçekleştireceğim.” ifadelerini kullandı.
Ali Kaya