Sağlıkta dönüşüm sistemi kapsamında Türkiye’de ilk kez 15 yıl önce Erzurum'da hizmete giren helikopter ambulans, açıldığı günden bu yana yaklaşık 3 bin 514 hasta için havalandı. Hastalar, helikopter ambulans sayesinde kısa süre içinde sağlık merkezlerine ulaştırıldı.
Şeyma TAHİR/Pusula
Sağlıkta dönüşüm kapsamında ilk kez 2008 yılında hizmete giren hava ambulansı kentte sağlık alanında çığır açtı. Türkiye’nin coğrafik yapı olarak üçüncü büyük kenti olan Erzurum’da helikopter ambulans acil vakalara ulaşmada büyük kolaylık sağladı.
Acil hastalar için havalanıyorlar
Erzurum’da 2008 yılında hizmete başlayan hava ambulansı, açıldığı günden bu yana zamanla yarışarak hayati tehlikesi bulunan 3 bin 514 hastanın cankurtaranı oldu. Dağ taş, kar kış demeden her türlü olumsuz hava ve arazi koşullarına rağmen hastalara yetişen ambulans helikopter; özellikle doğum, kalp krizi ve ani gelişen rahatsızlıkların yaşandığı durumlarda havalanıyor.
Günün her anı hazırlar
2 kaptan pilot, 1 doktor ve sağlık personeli ile hizmet veren ambulans helikopter, kentin yanı sıra Erzincan Kars, Ağrı, Ardahan, Artvin, Gümüşhane, Muş, Bayburt, Sivas, Tunceli ile Iğdır'daki hastaların imdadına yetişmek için günün her anı Erzurum'da göreve hazır bekletiliyor.
‘Hızır’ gibi yetişiyorlar
Ambulans helikopterin işleyişi hakkında bilgi veren İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Oğuzhan Aygün, hastalara ‘Hızır’ gibi yetişmek için yoğun çaba verdiklerini belirtti. İl veya ilçelerden kendilerine gelen hasta başvurularının değerlendirilmesi ile birlikte sürecin başladığını kaydeden Aygün, “Yapılan değerlendirmelerin ardından pilotlarımız havalanmak için havanın uygun olup olmadığını, doktorumuz ise medikal durumu kontrol ederek hastaya doğru yola çıkıyorlar. Sonrasında en yakın hastaneye doğru havalanan ekiplerimiz, hastayı en kısa sürede yetiştirmeye çalışıyorlar.” diye konuştu.
Yoğun bir tempoda çalıştıklarını dile getiren Aygün, mesafeye bağlı olarak sürenin değiştiğini kaydederek, “Bizim en uzak ilçemiz Olur. Oraya bile en geç 45 dakikada varıyoruz. Zamanla yarıştığımız için en kısa sürede ekiplerimiz hastanın bulunduğu noktaya varıyor.” dedi.
Bir günlerini anlattı
Hava ambulansında görev yapan kaptan pilotlardan Yusuf Bütün, çekirdek bir ekiple görev yaptıklarını söyleyerek gün doğumu ve batımı arasında çalıştıklarını dile getirdi.
Askeri helikopter pilotluğundan emekli olduktan sonra Erzurum’da göreve başladığını kaydeden pilot Hakan Puskan ise günlük 2 pilotun görev yaptığını ifade etti.
Puskan bir günlerinin nasıl geçtiğini anlattı: “Bizler günlük olarak sabahın ilk ışıklarıyla birlikte çalışmaya başlıyoruz. Öncelikle meteoroloji toplantısı yapıyoruz ardından sağlık ekibimizle birlikte onların vakaya uygunluk değerlendirmelerini alıyoruz. Örneğin bebek hastaya gidilecekse kuvözün pilinin olup olmadığına, ekipmanın, ilaçların tam olup olmadığına bakılıyor. Emniyet kontrolleri yapılıp emin olunduktan sonra hastayı almak için havalanıyoruz. Bizlere başvuran hastalar gönül rahatlığıyla hastalarını teslim edebilirler. Çünkü hasta en geç 1 saat içerisinde tüm tetkikleri yapılmış halde doktorun karşısında oluyor.”
Gece de çalışacaklar
Gece uçuşlarının da yakında başlayacağını belirten Puskan, bu konu üzerinde çalışıldığını dile getirerek, “Bu hizmeti genişleterek birçok ile ve ilçeye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hizmetle birlikte vatandaşlarımız, devletin gücünü hissetmesi açısından önem arz edecektir.” dedi.