Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen ‘6 Şubat Depremlerinde Atatürk Üniversitesi’ çalıştayı Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleşti. Çalıştayda Atatürk Üniversitesi ekiplerinin deprem bölgesindeki çalışmaları anlatıldı.
Bölgede aylarca 60’ın üzerinde sağlık çalışanı ile hizmet veren Atatürk Üniversitesi, ayrıca Diş Hekimliği Fakültesi Gönüllüleri ile de sağlık hizmeti verdi. 500’den fazla binanın hasar tespitini de gerçekleştiren Atatürk Üniversitesi akademisyenleri, yıkılan binaların ön inceleme raporlarını da hazırladı. Veteriner Fakültesi ekipleri ise deprem bölgesinde gezici hayvan hastanesi aracıyla hayvanların bakımlarını sağladı. Öte yandan çok sayıda yardım malzemesi de bölgeye gönderildi.
Çalıştayda konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, “Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize bütün ülkemiz için şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Deprem bir doğal afet. Ülkemizin zaman zaman bu tür doğal afetlerle karşı karşıya kaldığını biliyoruz. Ancak 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem çok ciddi bir depremdi. Çok sayıda vatandaşımız, kardeşimiz rahmetli oldu. Gerçekten dayanması zor. Sakat kalan kardeşlerimiz var.
Bütün bunların yanında Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük devlet. Türkiye Cumhuriyeti Devleti gereğini yapıp müdahale etti. Biz de o gün arkadaşlarımızla birlikte hemen harekete geçtik. Kriz Yönetim Koordinatörü’müz Ayhan hoca ve ekibiyle harekete geçtik. Deprem yerine intikal ettik. Devletin bütün kuruluşları, STK’lar olarak aslında tüm elimizden geleni yaptık. Giden canları geri getiremedik ama elimizden geleni yaptık.Üniversite olarak ciddi anlamda katkı yaptık. Arama kurtarma ekiplerine de yardımcı olduk. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin büyüklüğünü gösteriyor. Deprem konutları da teslim edilmeye başlandı. Hamdolsun Türkiye bunun altından kalktı” dedi.
Üniversitelilerin eğitimini üstlendiler
Adıyaman Üniversitesi öğrencilerinin eğitimlerini uzaktan sağladıklarını söyleyen Rektör Çomaklı, “Bundan ders çıkarmak lazım. YÖK bizi Adıyaman Üniversitesi ile eşleştirdi. Yaralarımız, acılarımız vardı ama hayat devam ediyordu. Adıyaman Üniversitesi’nin eğitim öğretimini üstlendik. Atatürk Üniversitesi büyük bir üniversite olduğu için sorun yaşamadan, eğitim öğretimden sorumlu hocamızla birlikte üstlendik. Kardeşlerimize uzaktan eğitimlerini verdik ve sorunsuz tamamladık, üniversiteye teslim ettik” diye konuştu.
Risk Yönetim ve Kriz Yönetimi Koordinatörlüğü kuruldu
Risk Yönetim ve Kriz Yönetimi Koordinatörlüğü kurulduğunu belirten Rektör Çomaklı, “Allah tekrar böyle bir acı yaşatmasın. Bizim de hassasiyetimizi, farkındalığımızı artırmamız lazım. O gün oldu bitti ama Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu unutmamalıyız. Buna karşı daha tedbirli olmamız lazım. Devletimiz de hemen harekete geçti. Kentsel dönüşüm adı altında şehirlerimiz yeniden yapılandırılıyor. İnşallah bundan biz de ders çıkardık. Üniversite olarak bu konularda toplumu aydınlatmak da bizim ana görevlerimizden birisi. Gerekli raporları hazırlayarak devlete sunuyoruz. Bizim yeni nesil üniversite projelerinin çalışmaları esnasında yeni bir koordinatörlük fikri meydana geldi, Risk Yönetim ve Kriz Yönetimi. Risk ve kriz başlı başına önemli bir mesele. Bu manada üniversitemizde böyle bir birim kurduk” ifadelerini kullandı.
Başkanlığını Doç. Dr. Ayhan Doğan’ın yürüttüğü çalıştayda, Doç. Dr. Zülküf Kaya, Doç. Dr. Mahmut Kılıç, Doç. Dr. Çağlar Özer, Doç. Dr. Selçuk Aydın, Arş. Gör. Mehmet Kürşat Değer, Öğr. Gör. Cengiz Akbaş, Recai Odabaş ve Zafer Özcan yer aldı.
Çalıştay sonrası Atatürk Üniversitesi’nce deprem bölgesine kurulan çadır yeniden kuruldu. Katılımcılara çorba ikramı yapıldı.
Manolya Bulut