Emekli Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü bilim insanlarından Prof.Dr. Yavuz Akpınar’a Türk Dil Kurumu tarafından ‘Türk Diline Hizmet Ödülü’ verildi.
Nesrin DEMİR/Pusula
Yeni Türk Edebiyatı ve "Dilde, işte, fikirde birlik" sözleriyle Türk topluluklarının birleşebileceği fikrini savunan, basın ve eğitim çalışmalarıyla iz bırakan İsmail Gaspıralı ile ilgili çalışmaları bulunan emekli Prof.Dr. Yavuz Akpınar, Türk Diline hizmet ödülüne layık görüldü.
Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ödülü Prof.Dr.Yavuz Akpınar’a gönderdiği yazı ile duyurdu. Yazıda “Türk Diline yapmış olduğunuz katkı ve hizmetlerden dolayı şahsınız Türk Dili’ne hizmet ödülüne layık görülmüştür” denildi. Akpınar’a ödülü Kasım ayı içerisinde yapılacak törenle verilecek.
Prof.Dr.Yavuz Akpınar’a ödül verilmesi akademik çevrelerce sevinçle karşılandı.
Prof.Dr. Akpınar, akademik çalışmalarının yanı sıra bilimsel toplantılara da katılıyor. Akpınar, 1-4 Kasım tarihlerinde Ege Üniversitesinde birincisi düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı şerefine ve Gaspıralı İsmail’in anısına adanan Türk Dünyası Modernleşmesi adlı bilgi şölenine katılmıştı.
Akpınar kimdir?
Edebiyat araştırmacısı. 1947, Ardahan doğumlu. Ardahan 23 Şubat İlkokulu (1958), Iğdır Ortaokulu (1961), Kars Alpaslan Lisesi (1965) ve Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (1969) mezunu. Yüksek lisans (1977) ve doktora (1980) çalışmalarını aynı yerde tamamladı. 1983 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesine geçti. 1986’da yardımcı doçent, 1994’de doçent ve 2000’de profesör unvanlarını aldı. 2004’ten itibaren Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. Türkiye Yazarlar Birliği, Avrasya Yazarlar Birliği, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, Azerbaycan Yazarlar Birliği’nin üyesidir.
1982-99 arasında (toplam 45 sayı) avukat İbrahim Bozyel’le birlikte bütün Türk edebiyatlarını kucaklayan Kardaş Edebiyatlar adlı bir dergi çıkardı ve editörlüğünü üstlendi.
1992 yılı boyunca Amerikanın Sesi Radyosu Azerbaycan Servisinde haftalık edebî makaleler yazdı. 1992-1993’te Michigan Üniversitesi’nde (ABD) misafir öğretim üyesi olarak bulundu.
XIX ve XX. yy.da Türk lehçeleri ve edebiyatları; Türk dünyasında modernleşme, fikir ve edebiyat hayatı, edebî-fikrî ilişkiler, Yavuz Akpınar’ın başlıca ilgi alanı.
“Neriman Nerimanov” Azerbaycan Devlet Mükâfatı (1990); Azerbaycan Devlet Üniversitesi “Fahrî Doktora” (1993); Türkiye Yazarlar Birliği “Araştırma Dalında Yılın Yazarı”(1994); Azerbaycan Devlet Üniversitesi “Fahrî Profesör” (1996); Türk Ocakları “Ziya Gökalp İlim ve Teşvik Armağanı” (1997); Azerbaycan Yazarlar Birliği “Resul Rıza Mükâfatı” (1998); TİKA “Türk Dünyasına Hizmet Ödülü” (2001) gibi mükâfatlara layık görüldü.
İlk yazısı 1968 yılında Kars’ta Hakkın Sesi gazetesinde çıktı. Makaleleri Türklük Araştırmaları Dergisi, Kardaş Edebiyatlar, Azerbaycan Türkleri, Ocak, Töre, Türk Edebiyatı, Yeni Türkiye, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları gibi dergilerde yayımlandı.
Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklope-disi’ne (Dergah Yayınları, 1977-1998) Türk dünyası edebiyatları ve edebî şahsiyetleriyle alakalı birçok madde yazdı.
Eserleri
Akpınar’ın Mirza Feth Ali Ahundzade; Bütün Yönleri İle (Doktora, tezi, 1980), XIX-XX. Yüzyılda Azerî Edebiyatı (Ders notları, 1984, 2. bs. 1989), Çağdaş Türk Edebiyatları, (XIX-XX. Yüzyıl, Ders notları, 1988), Çağdaş Türk Şiveleri - Azeri Türkçesi ve Edebiyatı Metinleri (1988), Azerî Edebiyatı Araştırmaları (1994) isimli eserleri bulunuyor.
Nesrin DEMİR