23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 101. Yıldönümünde mesaj yayınlayan Vali Okay Memiş, Milletvekili Kamil Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İlçe belediye başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri, bağımsızlık meşalesinin burada yakıldığını ev Cumhuriyet’in temellerinin atıldığını ifade ettiler. Mesajlarda Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları ile kongre delegeleri ve vatan uğruna can veren şehitler rahmetle anıldı.
Erzurum Valisi Okay Memiş
101. yılını gururla kutladığımız bu tarihi kongrede ülkemizin geleceğini tayin edecek çok önemli kararlar alınmış, ‘Vatanın bir bütün olduğu, parçalanamayacağı, manda ve himayenin kabul edilemeyeceği, Kuvâ-yi Milliye’yi amil ve milli iradeyi hakim kılmak temel esastır’ ve bu kararlar bütün cihana ilan edilmiştir. Erzurum Kongresi ile bağımsızlık meşalesi yakılmış ve istiklal savaşı bu şehirden başlatılmıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana, ülkemiz ve ilimiz önemli atılımlar gerçekleştirmiş, aynı zamanda iki üniversitesi ile çağdaş, dünyaya ayak uydurabilen, teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilen bir şehir hüviyeti kazanmıştır. Artık ülkelerin değil kentlerin rekabet ettiği günümüzde şehrimizi, bu büyük tarihi misyonunu da göz önünde bulundurarak, daha da ileri taşımak gerek ilimizde ve dışarda yaşayan tüm Erzurumlu hemşehrilerimin ortak hedefi olmalıdır. Türk Milletinin tarihi şeref sayfalarından biri olan bu kongreye, Erzurum halkı, büyük bir heyecan ve vatan aşkıyla destek vermiş, hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır.
MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın
101 yıl önceki irade ve kararlılıkla Erzurum Kongresi'nin toplanmasının yıl dönümünü kutluyoruz.
Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Rus işgaline uğrayıp ardından Ermeni mezaliminin yaşandığı Erzurum, büyük bir dirilişle 23 Temmuz 1919'da Türkiye sathına yayılmış milli mücadelenin işaret fişeği olmuştur.
Türk kültürünün sonsuza dek yok edilmesi için hücum edilirken 23 Temmuz 1919'da sömürgeciliğin egemenliğini kabul edenlerin aksine bir avuç vatan ve özgürlük sevdalısı, Mustafa Kemal'in önderliğinde bağımsızlık aşkıyla yollara düşmüştür. Mustafa Kemal, 23 Temmuz 1919'da Erzurum'da toplanan kongreye Erzurum delegesi olarak katılmış ve kongre başkanlığına seçilmiştir.
57 delege 14 gün boyunca düşman işgalinden kurtulmaya, özgürlüğe ve tam bağımsızlığa olan inancı ve iradeyi ortaya koymuştur.
Günümüzde de milli varlığı tehdit eden mihrakların bulunmakta, onların kirli emellerini görmezden gelerek yardım ve yataklık yapanlar da olduğunu görüyoruz.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz mirasını ihanet eden odaklar bilmelidir ki yüce Türk varlığını sonsuza kadar koruyacak, Türk milletinin hakkını ve hukukunu sonsuza dek savunacak birer nefer olarak, genelde cennet vatanımız, özeldeyse dadaşlar diyarı Erzurum üzerinde kirli hesap ve plan yapanlara açıkça ifade etmek isterim ki Türk milletinin manda ve himaye altına alınması, işgal ve istilaya uğraması, sindirilmesi asla mümkün olmayacaktır. 101 yıl önceki irade ve kararlılıkla Erzurum Kongresi'nin toplanmasının yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş kongre üyelerini, canları pahasına vatanı emanet eden şehitleri rahmet ve minnetle anıyoruz.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen
Bu milletin nasıl bir milli ruh ve imana sahip olduğunu kavramak isteyenler, 23 Temmuz 1919’da toplanan Erzurum Kongresi’nin kararlarına bakabilirler. İşte o tohumun filizlenerek kök saldığı ve şüheda kanlarıyla yoğrularak vatanlaştırdığı bu topraklar, bizim hürriyet abidemiz, şan ve şeref mülkiyetimiz ve dahi istikbal vesikamızdır. Bu vesika ki; 23 Temmuz 1919’da Erzurum’da bir araya gelen vatan sevdalılarınca imzalanmış, vatan uğruna canını vermeyi bile göze alan necip milletimiz tarafından da mühür altına alınmıştır.
Bizi tarih sahnesinden silmek isteyen emperyalist güçler, bundan tam 101 yıl önce 23 Temmuz’da alınan milli kararlarla bozgunların en büyüğüne uğradılar. Onlar, bu milletin canından geçeceğini ama vatanından asla vazgeçmeyeceğini Erzurum Kongresi ile anladılar. Çünkü o kararların her birisinin ardında vatan aşkı, hürriyet sevdası ve şehadet özlemi yatmaktadır. Bu sebeple kimse ama hiç kimse bizi Erzurum Kongresi’nde bundan 101 yıl önce aldığımız kararlar üzerinden imtihan etmeye kalkışmasın!.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı
“23 Temmuz 1919’da milli mücadelenin başlangıç noktalarından biri Erzurum’da vücut buldu. İstanbul ve askerlikle bağı kopan Mustafa Kemal'e, başta Kazım Karabekir olmak üzere Anadolu'daki komutan ve mülki amirlerin büyük bir çoğunluğu yürekten destek vererek, büyük ve topyekûn bir kurtuluş mücadelesinin kapısını açtılar.
Her ne kadar düşman güçlü, Anadolu yorgun ve zayıf görünüyor olsa da bu topraklarda var olan mücadele ve özgürlük ruhu şahlanmak için bir kıvılcım bekliyordu. Bu şuurla milli mücadele ile ilgili tüm faaliyetlerin birleştirilmesine, askeri, siyasi ve ekonomik bütün imkânlarla, imanla ve sarsılmaz bir birliktelikle milli bir kongreden kurtuluşa giden yolun açılmasına karar verilen bugün, Erzurum için bir başka gurur günüdür.
Bugünü vesile kılarak bu uğurda canını vermiş bütün vatanperver asker ve vatandaşlarımızın ruhları şad olsun demeyi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla yâd etmeyi bir borç bilirim.”
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve delegelerin, işgal altındaki ülke topraklarının kurtarılması için Erzurum ve Sivas Kongreleri ile çok önemli kararlar alınmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında ilk tohumlar Erzurum Kongresiyle atılmıştır. Anadolu düşman işgali altındaydı. Özellikle Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu illerinin bölüşülmesi ihtimali büyük endişe yaratıyordu. O zor günlerde, bölgede bir kongre toplanması fikri gündeme geldi. Erzurum'daki 15'inci Kolordu Komutanı Kazım Karabekir, bu fikre büyük destek verdi. Karabekir Paşa, Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Paşa'yı da kongreye davet etti. Erzurum, Sivas, Diyarbakır, Elazığ, Van ve Bitlis illerinin temsilcilerinden oluşan kongre, 23 Temmuz 1919'da Erzurum'da toplandı. Toplantıya Erzurum delegesi olarak katılan Mustafa Kemal, sonrasında başkanlığa seçildi. 57 delege günlerce, kurtuluş çarelerini aradı, tartıştı ve karara vardı. Nihayetinde ardından gelen Sivas Kongresi bu tohumun filizlenmesinin nedenidir. Bugün Erzurum ve Erzurumlunun vatan savunmasında yüzyıllardan beri gelen misyonu devam etmektedir. Erzurum denilince ülkenin kalesi ve özeti yakıştırmaları bizler için gurur vesilesi olmuştur.
Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar
23 Temmuz, ‘Vatan bir bütündür asla parçalanamaz’ hükmünün cihana haykırıldığı kutlu tarihtir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Tarih şüphesiz bu Kongremizi ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir.’ İfadeleriyle Erzurum Kongresinin Milli Mücadele’nin dönüm noktalarından biri olduğuna vurgu yapmıştır. İşgale karşı direnmenin ilk örneklerinden biri olan Erzurum Kongresi, cumhuriyete giden yolu açmış, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı kongre olarak tarihe geçmiştir.
Erzurum, dün olduğu gibi bugün de Anadolu’nun özünü oluşturan ruhun kaynağı olmuştur. 15 Temmuz 2016 buna örnektir. Dün Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Cumhuriyet kuran bu kutlu şehir, 15 Temmuz’da da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde aynı duruşu göstermiş, vatanın yılmaz bekçileri olduğunu cihana haykırmıştır ve ‘Cumhuriyet kuran şehir, cumhuriyetin bekçisidir’ kaydını düşmüştür. Allah kalbi vatan için atan Dadaşları iki cihanda da aziz eylesin.”
Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar
Erzurum Kongresi'nde ortaya çıkan şuur, azim ve kararlılık bugün de birlik ve beraberliğimizin temeli, vatan ve bayrak sevgimizin sembolü, geleceğe yürüyüşümüzde en büyük gücümüzdür.
Sınırları kanla çizilmiş ata yadigârı topraklarımız, kalemle çizilen haritalarla paylaştırılmaya çalışılırken, vatanımızın dört bir yanı düşman postalları altında ezilirken, umutların tükenmeye yüz tuttuğu bir dönemde, özgürlüğü ve milli iradeyi kendine şiar edinmiş yiğit yürekler Erzurum Kongresinde bir araya geldiler. Yüzlerce yıllık devlet geleneğine sahip necip milletimiz, kendi tarihsel birikiminden güç alarak neleri başarabileceğini bu kongreyle bir kez daha kanıtladılar.
Erzurum Kongresi'nde ortaya çıkan şuur, azim ve kararlılık bugün de birlik ve beraberliğimizin temeli, vatan ve bayrak sevgimizin sembolü, geleceğe yürüyüşümüzde en büyük gücümüzdür. Erzurum Kongresi'nin 101. yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bağımsızlık mücadelemizin tüm kahramanlarını saygı ve minnetle yâd ediyor, tüm hemşehrilerimizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.
AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz
Erzurum Kongresi, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş döneminde büyük acılar çeken bir milletin hürriyete giden yolda attığı ilk adım olmuştur. Erzurum Kongresi’nde manda ve himaye kesin bir dille reddedilirken ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleşmesi kararı alınmıştır. Bu karar bile tek başına bu şehri ve o gün orada toplananları kahraman ilan etmeye yeterlidir. Bu vesileyle toplanış şekli bakımından bölgesel, aldığı kararlar bakımından milli bir kongre olan Erzurum Kongresi’nin 101’inci yıldönümünü kutluyor, milli mücadelenin zaferle taçlandırılmasında emeği geçen atalarımızı saygı ve hürmetle, şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.
Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum İl Başkanı Naim Karataş
‘Erzurum kongresi ‘’Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür parçalanamaz’ ilkesi ve kararlılığıyla, Türk milletinin geleceğine vurulmak istenen prangaları kırarak, tarihi yeniden yazdıran destansı bir mücadelenin başlangıcıdır. Erzurum’da bayraklaşan bu milli harekât kısa bir süre içerisinde tün vatan sathına yayılmıştır. Milletimizin istikbaline ve vatanımızın bölünmez bütünlüğüne kast eden emperyalist güçlere karşı İstiklal mücadelesi başlamış ve mazlum milletlere örnek teşkil edecek bir kararlılığa bürünmüştür. Türk milleti bağımsızlığı uğruna tek vücut olmuş ve dünyanın tek başarılı istiklal savaşını şanına yaraşır bir şekilde tamamlayarak, Anadolu coğrafyasını ebediyete kadar Türk’ün hâkimiyetinde kalacağını bütün dünyaya ispat etmiştir.
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy
Erzurum Kongresi’nin Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir kongre olmuştur. Mustafa Kemal’i, 3 Temmuz 1919 günü karşılayarak şehirlerinde konuk eden Erzurumlular, vatanın kurtuluşu yolunda 23 Temmuz günü Mustafa Kemal başkanlığında büyük katılımlı bir kongre toplayarak Cumhuriyetin kurulmasına temel oluşturacak kararlara imza attılar. O gün tüm dünyaya ‘ Milli iradenin’ her türlü gücün üzerinde olduğu, tartışılmayacağı ve her şart altında sahiplenileceği ilan edildi. Bugün Kongre’nin 101.yılını büyük bir gururla kutladığımız bu günde millet iradesine sahip çıkmanın ve Cumhuriyet’i kuran şehir olmanın onurunu yaşıyoruz.
Erzurum Valisi Okay Memiş
101. yılını gururla kutladığımız bu tarihi kongrede ülkemizin geleceğini tayin edecek çok önemli kararlar alınmış, ‘Vatanın bir bütün olduğu, parçalanamayacağı, manda ve himayenin kabul edilemeyeceği, Kuvâ-yi Milliye’yi amil ve milli iradeyi hakim kılmak temel esastır’ ve bu kararlar bütün cihana ilan edilmiştir. Erzurum Kongresi ile bağımsızlık meşalesi yakılmış ve istiklal savaşı bu şehirden başlatılmıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana, ülkemiz ve ilimiz önemli atılımlar gerçekleştirmiş, aynı zamanda iki üniversitesi ile çağdaş, dünyaya ayak uydurabilen, teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilen bir şehir hüviyeti kazanmıştır. Artık ülkelerin değil kentlerin rekabet ettiği günümüzde şehrimizi, bu büyük tarihi misyonunu da göz önünde bulundurarak, daha da ileri taşımak gerek ilimizde ve dışarda yaşayan tüm Erzurumlu hemşehrilerimin ortak hedefi olmalıdır. Türk Milletinin tarihi şeref sayfalarından biri olan bu kongreye, Erzurum halkı, büyük bir heyecan ve vatan aşkıyla destek vermiş, hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır.
MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın
101 yıl önceki irade ve kararlılıkla Erzurum Kongresi'nin toplanmasının yıl dönümünü kutluyoruz.
Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Rus işgaline uğrayıp ardından Ermeni mezaliminin yaşandığı Erzurum, büyük bir dirilişle 23 Temmuz 1919'da Türkiye sathına yayılmış milli mücadelenin işaret fişeği olmuştur.
Türk kültürünün sonsuza dek yok edilmesi için hücum edilirken 23 Temmuz 1919'da sömürgeciliğin egemenliğini kabul edenlerin aksine bir avuç vatan ve özgürlük sevdalısı, Mustafa Kemal'in önderliğinde bağımsızlık aşkıyla yollara düşmüştür. Mustafa Kemal, 23 Temmuz 1919'da Erzurum'da toplanan kongreye Erzurum delegesi olarak katılmış ve kongre başkanlığına seçilmiştir.
57 delege 14 gün boyunca düşman işgalinden kurtulmaya, özgürlüğe ve tam bağımsızlığa olan inancı ve iradeyi ortaya koymuştur.
Günümüzde de milli varlığı tehdit eden mihrakların bulunmakta, onların kirli emellerini görmezden gelerek yardım ve yataklık yapanlar da olduğunu görüyoruz.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz mirasını ihanet eden odaklar bilmelidir ki yüce Türk varlığını sonsuza kadar koruyacak, Türk milletinin hakkını ve hukukunu sonsuza dek savunacak birer nefer olarak, genelde cennet vatanımız, özeldeyse dadaşlar diyarı Erzurum üzerinde kirli hesap ve plan yapanlara açıkça ifade etmek isterim ki Türk milletinin manda ve himaye altına alınması, işgal ve istilaya uğraması, sindirilmesi asla mümkün olmayacaktır. 101 yıl önceki irade ve kararlılıkla Erzurum Kongresi'nin toplanmasının yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş kongre üyelerini, canları pahasına vatanı emanet eden şehitleri rahmet ve minnetle anıyoruz.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen
Bu milletin nasıl bir milli ruh ve imana sahip olduğunu kavramak isteyenler, 23 Temmuz 1919’da toplanan Erzurum Kongresi’nin kararlarına bakabilirler. İşte o tohumun filizlenerek kök saldığı ve şüheda kanlarıyla yoğrularak vatanlaştırdığı bu topraklar, bizim hürriyet abidemiz, şan ve şeref mülkiyetimiz ve dahi istikbal vesikamızdır. Bu vesika ki; 23 Temmuz 1919’da Erzurum’da bir araya gelen vatan sevdalılarınca imzalanmış, vatan uğruna canını vermeyi bile göze alan necip milletimiz tarafından da mühür altına alınmıştır.
Bizi tarih sahnesinden silmek isteyen emperyalist güçler, bundan tam 101 yıl önce 23 Temmuz’da alınan milli kararlarla bozgunların en büyüğüne uğradılar. Onlar, bu milletin canından geçeceğini ama vatanından asla vazgeçmeyeceğini Erzurum Kongresi ile anladılar. Çünkü o kararların her birisinin ardında vatan aşkı, hürriyet sevdası ve şehadet özlemi yatmaktadır. Bu sebeple kimse ama hiç kimse bizi Erzurum Kongresi’nde bundan 101 yıl önce aldığımız kararlar üzerinden imtihan etmeye kalkışmasın!.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı
“23 Temmuz 1919’da milli mücadelenin başlangıç noktalarından biri Erzurum’da vücut buldu. İstanbul ve askerlikle bağı kopan Mustafa Kemal'e, başta Kazım Karabekir olmak üzere Anadolu'daki komutan ve mülki amirlerin büyük bir çoğunluğu yürekten destek vererek, büyük ve topyekûn bir kurtuluş mücadelesinin kapısını açtılar.
Her ne kadar düşman güçlü, Anadolu yorgun ve zayıf görünüyor olsa da bu topraklarda var olan mücadele ve özgürlük ruhu şahlanmak için bir kıvılcım bekliyordu. Bu şuurla milli mücadele ile ilgili tüm faaliyetlerin birleştirilmesine, askeri, siyasi ve ekonomik bütün imkânlarla, imanla ve sarsılmaz bir birliktelikle milli bir kongreden kurtuluşa giden yolun açılmasına karar verilen bugün, Erzurum için bir başka gurur günüdür.
Bugünü vesile kılarak bu uğurda canını vermiş bütün vatanperver asker ve vatandaşlarımızın ruhları şad olsun demeyi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla yâd etmeyi bir borç bilirim.”
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve delegelerin, işgal altındaki ülke topraklarının kurtarılması için Erzurum ve Sivas Kongreleri ile çok önemli kararlar alınmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında ilk tohumlar Erzurum Kongresiyle atılmıştır. Anadolu düşman işgali altındaydı. Özellikle Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu illerinin bölüşülmesi ihtimali büyük endişe yaratıyordu. O zor günlerde, bölgede bir kongre toplanması fikri gündeme geldi. Erzurum'daki 15'inci Kolordu Komutanı Kazım Karabekir, bu fikre büyük destek verdi. Karabekir Paşa, Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Paşa'yı da kongreye davet etti. Erzurum, Sivas, Diyarbakır, Elazığ, Van ve Bitlis illerinin temsilcilerinden oluşan kongre, 23 Temmuz 1919'da Erzurum'da toplandı. Toplantıya Erzurum delegesi olarak katılan Mustafa Kemal, sonrasında başkanlığa seçildi. 57 delege günlerce, kurtuluş çarelerini aradı, tartıştı ve karara vardı. Nihayetinde ardından gelen Sivas Kongresi bu tohumun filizlenmesinin nedenidir. Bugün Erzurum ve Erzurumlunun vatan savunmasında yüzyıllardan beri gelen misyonu devam etmektedir. Erzurum denilince ülkenin kalesi ve özeti yakıştırmaları bizler için gurur vesilesi olmuştur.
Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar
23 Temmuz, ‘Vatan bir bütündür asla parçalanamaz’ hükmünün cihana haykırıldığı kutlu tarihtir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Tarih şüphesiz bu Kongremizi ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir.’ İfadeleriyle Erzurum Kongresinin Milli Mücadele’nin dönüm noktalarından biri olduğuna vurgu yapmıştır. İşgale karşı direnmenin ilk örneklerinden biri olan Erzurum Kongresi, cumhuriyete giden yolu açmış, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı kongre olarak tarihe geçmiştir.
Erzurum, dün olduğu gibi bugün de Anadolu’nun özünü oluşturan ruhun kaynağı olmuştur. 15 Temmuz 2016 buna örnektir. Dün Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Cumhuriyet kuran bu kutlu şehir, 15 Temmuz’da da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde aynı duruşu göstermiş, vatanın yılmaz bekçileri olduğunu cihana haykırmıştır ve ‘Cumhuriyet kuran şehir, cumhuriyetin bekçisidir’ kaydını düşmüştür. Allah kalbi vatan için atan Dadaşları iki cihanda da aziz eylesin.”
Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar
Erzurum Kongresi'nde ortaya çıkan şuur, azim ve kararlılık bugün de birlik ve beraberliğimizin temeli, vatan ve bayrak sevgimizin sembolü, geleceğe yürüyüşümüzde en büyük gücümüzdür.
Sınırları kanla çizilmiş ata yadigârı topraklarımız, kalemle çizilen haritalarla paylaştırılmaya çalışılırken, vatanımızın dört bir yanı düşman postalları altında ezilirken, umutların tükenmeye yüz tuttuğu bir dönemde, özgürlüğü ve milli iradeyi kendine şiar edinmiş yiğit yürekler Erzurum Kongresinde bir araya geldiler. Yüzlerce yıllık devlet geleneğine sahip necip milletimiz, kendi tarihsel birikiminden güç alarak neleri başarabileceğini bu kongreyle bir kez daha kanıtladılar.
Erzurum Kongresi'nde ortaya çıkan şuur, azim ve kararlılık bugün de birlik ve beraberliğimizin temeli, vatan ve bayrak sevgimizin sembolü, geleceğe yürüyüşümüzde en büyük gücümüzdür. Erzurum Kongresi'nin 101. yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bağımsızlık mücadelemizin tüm kahramanlarını saygı ve minnetle yâd ediyor, tüm hemşehrilerimizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.
AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz
Erzurum Kongresi, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş döneminde büyük acılar çeken bir milletin hürriyete giden yolda attığı ilk adım olmuştur. Erzurum Kongresi’nde manda ve himaye kesin bir dille reddedilirken ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleşmesi kararı alınmıştır. Bu karar bile tek başına bu şehri ve o gün orada toplananları kahraman ilan etmeye yeterlidir. Bu vesileyle toplanış şekli bakımından bölgesel, aldığı kararlar bakımından milli bir kongre olan Erzurum Kongresi’nin 101’inci yıldönümünü kutluyor, milli mücadelenin zaferle taçlandırılmasında emeği geçen atalarımızı saygı ve hürmetle, şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.
Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum İl Başkanı Naim Karataş
‘Erzurum kongresi ‘’Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür parçalanamaz’ ilkesi ve kararlılığıyla, Türk milletinin geleceğine vurulmak istenen prangaları kırarak, tarihi yeniden yazdıran destansı bir mücadelenin başlangıcıdır. Erzurum’da bayraklaşan bu milli harekât kısa bir süre içerisinde tün vatan sathına yayılmıştır. Milletimizin istikbaline ve vatanımızın bölünmez bütünlüğüne kast eden emperyalist güçlere karşı İstiklal mücadelesi başlamış ve mazlum milletlere örnek teşkil edecek bir kararlılığa bürünmüştür. Türk milleti bağımsızlığı uğruna tek vücut olmuş ve dünyanın tek başarılı istiklal savaşını şanına yaraşır bir şekilde tamamlayarak, Anadolu coğrafyasını ebediyete kadar Türk’ün hâkimiyetinde kalacağını bütün dünyaya ispat etmiştir.
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy
Erzurum Kongresi’nin Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir kongre olmuştur. Mustafa Kemal’i, 3 Temmuz 1919 günü karşılayarak şehirlerinde konuk eden Erzurumlular, vatanın kurtuluşu yolunda 23 Temmuz günü Mustafa Kemal başkanlığında büyük katılımlı bir kongre toplayarak Cumhuriyetin kurulmasına temel oluşturacak kararlara imza attılar. O gün tüm dünyaya ‘ Milli iradenin’ her türlü gücün üzerinde olduğu, tartışılmayacağı ve her şart altında sahiplenileceği ilan edildi. Bugün Kongre’nin 101.yılını büyük bir gururla kutladığımız bu günde millet iradesine sahip çıkmanın ve Cumhuriyet’i kuran şehir olmanın onurunu yaşıyoruz.