2017 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracat yapan DAİB, 2018 hedefini 2,1 milyar dolar olarak belirledi. Bölge ihracatçısının ticaret yaptığı komşu ülkelerde büyük sorunlar olmasına rağmen büyük şans oluşturduğunu belirten DAİB Başkanı Cemal Şengel, işadamlarının hazırlıklı olmasını istedi.
“İşadamları şimdiden planlarını yapmalı, AR-GE ve alt yapılarını oluşturmalı” diyen DAİB Başkanı Şengel, “Bölgemizin önü açık. En büyük ticaret burada olacak. Bizler şimdiden hazırlık yapmalıyız ki treni kaçırmayalım. Okyanusa benzettiği Ortadoğu’nun taleplerini biz karşılayalım” dedi.
Salih TEKİN/Pusula
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, büyük sorunlar yaşandığı bölge ülkelerinin ticaret için büyük şansı oluşturduğunu belirterek, “Bölgemizin önü açık. En büyük ticaret burada olacak. Bizler şimdiden hazırlık yapmalıyız ki treni kaçırmayalım. Okyanusa benzettiği Ortadoğu’nun taleplerini biz karşılayalım” dedi.
DAİB Başkanı Cemal Şengel, yönetim kurulu üyeleri Murat Aslan, Ethem Tanrıver ve Genel Sekreter Murat Karapınar ile birlikte 2017 ihracat rakamlarını değerlendirdi. 2018 beklentilerini açıkladı. DAİB toplantı salonunda ilk olarak Genel Sekreter Murat Karapınar, açıklamalarda bulundu. DAİB’e kayıtlı işadamlarının 2017’de 1.8 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdikleri bilgisini veren Karapınar, Erzurum’un ise 20,5 milyon dolarla bölge illeri arasında 8’inci olduğunu söyledi. Bölgeden en fazla ihracatın 400 milyon dolarla Şırnak, 99 milyon dolarla Iğdır ve 52 milyon dolarla Van’dan yapıldığını anlatan Karapınar, ticaretin daha çok komşu ülkelerle yapıldığına dikkat çekti.
Artış var ama yeterli değil
Azerbaycan, Gürcistan, İran gibi komşu ülkelere ihracat yapan Erzurum’da önceki yıla göre yüzde 8-9’luk bir artış olduğunu belirten Karapınar, Amerika’ya da geçen yıl doğaltaş maden ihracatı yapıldığını aktardı. Artışa rağmen Erzurum ihracatının yeterli olmadığını ifade eden Karapınar, bölge ticaretini geliştirmek için katıldıkları fuarlar hakkında da bilgi verdi. Karapınar, bölge ihracatının önündeki en büyük engelin bölge ülkelerinde yaşanan karışıklıklar olduğunu söyledi.
Yurt dışının zor olmadığını göstermek istedik
DAİB olarak geçtiğimiz yıl bölgedeki işadamlarını başta Ortadoğu olmak üzere bir çok fuara götürdüklerini belirterek söze başlayan Başkan Cemal Şengel, hedeflerinin işadamlarına yurt dışının zor olmadığını göstermek olduğunu söyledi. İşadamlarına fuarlar için birçok alanda destek verdiklerini anlatan Şengel, “İhracatçımızı Çin’deki fuarlara da götürmek isterim. Çin’e mal satamayız ama fuardaki yenilikleri görmek açısından çok önemli bir fırsat olur. Geçtiğimiz yıl çok sayıda firmayı götürdük belki bunların içinden 3-4’ü ihracat gerçekleştirdi. Bizim amacımız ilk etapta ticaret değli işadamlarımıza yurt dışının zor olmadığını göstermek. Yeter ki hedeflerini iyi tayin etsinler. ‘Ben bu ülkeye ne mal satarım ya da elimde bu var hangi ülkeye satabilirim’ diyerek hedefin iyi belirlenmesi lazım” diye konuştu.
Zor bir bölgede geniş bir coğrafyada hizmet verdiklerini anlatan Başkan Şengel, 17 ilin bağlı olduğu DAİB’in eşit hizmet için çalıştığını kaydetti. 2017 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracatı 2018’de 2,1 millar dolara çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Başkan Şengel, şunları söyledi:
“2018’den çok ümitliyiz. Bizim bölgenin şansı çok açık. Bölgemiz sıkıntılı ama bu sıkıntıların yanında da çok çok güzel alternatifler imkanlar doğacağına inanıyorum. Biz hep şunu dedik; ilk önce Türkiye kalkınmalı, bölgemiz kalkınmalı sonra da sınır olan ülkelerimizi kalkındırmamız lazım. Bu sıcak gelişmeler en kısa zamanda inşallah sona erecektir. O zaman bizim bölgede işadamlarımız hazırlıklı olmalı. Kendini şimdiden hazırlamalı, altyapısını yapmalı, AR-GE çalışmasını hazırlamalı. Ar-ge olmadan ticaret zorlaşıyor. Firmalarımızın çok büyük işler yapacağı kanaatindeyim. Bölgemizin önü açık, en büyük ticaret bu bölgede olacak. Bizler hazırlık yapmamız lazım ki treni kaçırmayayım. Ben hep Ortadoğu’yu bir okyanusa benzetiyorum. Ortadoğu’nun okyanus gibi ihtiyaçları var. Bunları bizim önden tespit edip tedbirlerimizi almamız gerekir düşünüyorum.”
Teşviklerden yararlanamıyoruz
DAİB olarak devletin verdiği teşvikleri bölge işadamlarına yeterince anlatamadıklarını ifade eden Şengel, düzenledikleri toplantılara da yeterince katılım olmadığını vurguladı. Batıdaki firmaların bunun için elemanları olduğunu Doğu’da ise patronların her işle ilgilendiğini belirten Şengel, “Patronlar bazen bu toplantıları atlıyorlar. Halbuki bu konuda elaman çalıştırsalar, çıkan teşvikleri kullanarak elemanın kat kat fazlasını çıkardığını görecekler. Devletin çıkardığı haklardan faydalanmak lazım. Devlet daha ziyade bizim gibi Doğu ve Güneydoğu’ya teşvik vermek istiyor. Bunlardan batı daha çok faydalanmasını biliyor. Biz de çabalamalıyız” dedi.
2 dönem iyidir
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran DAİB Başkanı Cemal Şengel, iki dönemi tamamladıktan sonra yeniden aday olmayacağını açıkladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2 dönem kararı aldığını hatırlatan Şengel, “Bu prensip kararı bence de çok iyi. Bu tür örgütlerde 2 dönem iyi bir dönemdir. Biz de iki dönemi tamamladık. Bunu da delmeyeceğiz. Diğer odalar deldi ama biz delmeyeceğiz. Eğer erteleme olmazsa Nisan ayında seçim var. Bizim DAİB’deki bütünlüğümüz kaybolmadan bir seçim olacaktır diye düşünüyorum. Kim aday olur bilmiyorum” dedi.