Son yıllarda verdiği göçler ile seçmen sayısı azalan Doğu Anadolu Bölgesi’nin milletvekili sayısı seçimlerde 2 azalarak 53’ten 51’e düştü. AK Parti, 3 sandalyesini Yeşil Sol Parti ittifakına kaptırdı.
Furkan Dursun İncesu/Pusula
Seçimlerde AK Parti’nin bölge genelinde birinci olduğu tablo değişmedi. Buna karşın AK Parti oylarındaki erime sandalye dağılımını etkiledi. 2018’de yüzde 42.3 oyla 27 milletvekili çıkaran AK Parti, 7 puandan fazla kayıp yaşadı. AK Parti, yüzde 34.1 oyla Doğu Anadolu Bölgesinden 22 milletvekilini Meclis’e taşıdı.
Bölgede yüzde 28.7 oy oranıyla ikinci parti olan Yeşil Sol ise 21 milletvekili çıkardı. HDP, 5 yıl önce yüzde 32.3 oy oranıyla 18 milletvekili kazanmıştı. CHP’nin 8.5 olan oy oranını 12.9’a çıkararak 4 olan milletvekili sayısını 5’e çıkardı. Milliyetçi Hareket Partisi ise 10.2 olan oy oranını 10.1’e düşürmesine rağmen 3 olan milletvekili sayısını korudu.
Doğu’da Cumhur İttifakı önde
Cumhurbaşkanı seçiminde ise Erdoğan yüzde 50.4 ile bölgeden birinci çıktı. Erdoğan, yüzde 69’u aşan oranla bölgede en yüksek oyu Malatya’dan alırken, Kılıçdaroğlu ise yüzde 80’i aşan oranla en yüksek oyu Tunceli’den aldı.
Erzurum’da AK Parti, oy oranında düşüşe karşın 4 olan milletvekili sayısını korudu. MHP yüzde 16.67 civarındaki oyla 1 milletvekili alırken, Yeşil Sol Parti yüzde 9.90 oy oranıyla 1 milletvekili kazandı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, partisinin bu ilden seçilen ilk milletvekili oldu. 2018’de Erzurum’dan 1 milletvekili çıkaran İYİ Parti, az bir farkla Yeşil Sol’un gerisinde kaldığı için sandalyesini kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erzurum’da partisinin 25 puan üzerinde bir oranla yüzde 68’i geçen oy düzeyine ulaştı. Kılıçdaroğlu ise yüzde 24.56’da kaldı.
CHP Van’da vekil çıkaramadı
Bölgenin en önemli merkezlerinden olan ve 8 milletvekili çıkaran VAN’da HDP’li ittifakın liderliği değişmedi. Yeşil Sol Parti, 5 olan milletvekili sayısını 6’ya çıkardı. Bunda AK Parti’nin oyundaki düşüş etkili oldu. 5 yıl önce yüzde 31 oranla 3 milletvekili çıkaran AK Parti’nin oy oranı bu seçimde yüzde 26.12 de kalarak 2 milletvekili çıkardı.
Erzincan’da Sarıgül rüzgarı
Doğu Anadolu’nun önemli merkezlerinden olan Erzincan’da AK Parti karşısında varlık gösteremeyen CHP, bu kentte geçen dönem milletvekili çıkaramamıştı. Seçimlerde kendisi de Erzincanlı olan TDP Lideri Mustafa Sarıgül’ü aday gösteren CHP, AK Parti’den bir vekil aldı. CHP’nin Erzincan’dan bir vekil kazanmasında Sarıgül rüzgarı etkili oldu. Sarıgül’ün aday olmasıyla CHP, oy oranını yüzde 25,74’ten yüzde 35.95 yükseltti. Yüzde 38.65 oy oranı ile bir milletvekili de AK Parti aldı.
Hakkari’de 3’te 3
Mardin’de 4, Şırnak’ta 3 milletvekili çıkararak sandalye sayısını koruyan HDP, Yeşil Sol’la Hakkari’de milletvekili sayısını 3’te 3 yaparak bir milletvekilini de AK Parti’den aldı. Doğu’da HDP’nin ikinci kalesi Van’da milletvekilini 5’ten 6’ya yükseltti. Bitlis’te Yeşil Sol milletvekili sayısını 1’den 2’ye çıkarırken, AK Parti bir fire vermiş oldu. Yeşil Sol, Muş’ta ise 3 milletvekilinden birini AK Parti’ye kaptırdı.
Iğdır’da 1, Batman’da 4, Siirt’te 2, Şanlıurfa’da 4 milletvekilini de alarak sayısını korudu. HDP, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman’da milletvekili çıkartma iddiasında geride kaldı. Depremin yıktığı Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’da vekil çıkaramadı.
AK Parti’nin oyu arttı
AK Parti, Yeşil Sol ile yarıştığı bölgede, 10 ilde birinci parti oldu. Buna göre AK Parti; Erzurum’da yüzde 43 ile 4 vekil, Erzincan’da yüzde 38 ile bir vekil, Malatya’da yüzde 45 ile 4 vekil, Elazığ’da yüzde 40 ile 3 vekil, Bingöl’de yüzde 39 ile 2 vekil, Ardahan’da yüzde 34 ile bir vekil, Kilis’te yüzde 39 ile bir vekil, Gaziantep’te yüzde 44 ile 8 vekil, Adıyaman’da yüzde 52 ile 4 vekil ve Şanlıurfa’da yüzde 42 ile 8 vekil kazandı.