Son yıllarda kırsaldaki nüfus azalmasıyla beraber ekonomik potansiyelin düşmesi, tarım sektörünü olumsuz etkiliyor. Bu durumu tersine çevirmenin mümkün olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu önerdiği ‘Akıllı Köy Projesi’ ile sektörün canlılık kazanacağına işaret etti.
Erzurum’un seçilecek bir köyünde akıllı gübreleme, sulama, hasat ve ilaçlama sistemleri ile tarım yapılmasını, aynı zamanda akıllı tarımın kırsala entegre edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yağanoğlu, bu sayede bölgesel kalkınmanın teşvik edileceğini dile getirdi. Yağanoğlu, Erzurum için önerdiği projenin başarılı olması halinde tüm Türkiye’ye örnek olacağını kaydetti.
Erzurum’un tarım potansiyeli yüksek
Erzurum’un zengin tarım kaynaklarına sahip olduğunu belirten Yağanoğlu, “Erzurum, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve zengin bir tarım potansiyeline sahip bir şehir. Ancak, son yıllarda köylerdeki nüfus azalması ve ekonomik potansiyelin düşmesi nedeniyle, tarım sektöründe de bir gerileme yaşanmaktadır. Bunu tersine çevirmek ve tarım sektörünü canlandırmak için önerdiğim proje, akıllı tarım uygulamalarının Erzurum'un kırsal alanlarına entegre edilmesini amaçlıyor. Bu proje, Erzurum'un kırsal alanlarda yaşayan insanların yaşam standartlarını ve bölgesel kalkınmasını teşvik etmeyi sağlayacak” dedi.
Akıllı Tarım Uygulamaları
Günümüzde teknoloji ile birlikte tarım uygulamalarının da değiştiğini ve sürekli yenilendiğini söyleyen Yağanoğlu, “Akıllı tarım, modern teknolojilerin kullanılarak tarım verimliliğinin ve sürdürülebilirliğinin artırılması hedeflenen bir yaklaşımdır. Akıllı tarım uygulamaları, sulama, gübreleme, ilaçlama, hasat gibi tarımsal faaliyetlerin daha verimli ve çevre dostu bir şekilde yapılmasına olanak tanımaktadır. Bu çözüm, bilişim teknolojileri, telekomünikasyon, sensörler ve veri analitiği gibi araçları kullanarak tarımda iş fırsatlarının optimize edilmesi, daha etkin kullanılmasına ve üretimde verimliliğin sağlanmasına olanak sağlar. Akıllı tarım, suyun daha verimli geliştirilmesi, sürdürülebilir tarım uygulamalarının benimsenmesini ve üretimin daha kaliteli ve sağlıklı ürünlerin gerçekleştirilmesini sağlayabilir” diye konuştu.
Projenin Hedefleri
Projenin bir çok yönde Erzurum’a katkı sunacağına dikkat çeken Yağanoğlu, “Akılı köy projesi ile birlikte tarım uygulamalarının köyde yaygınlaştırılması, kırsal alanlarda yaşayan insanların yaşam standartlarını ve gelir düzeyinin artırılması ve bölgesel kalkınmayı teşvik etmek hedefleniyor” dedi.
Erzurum’dan bir köy
Projenin Erzurum'un seçilecek bir köyünde uygulanarak, akıllı tarım uygulamalarının gerçekleştirilebileceğini söyleyen Yağanoğlu, bu kapsamda neler yapılması gerektiğini şöyle sıraladı;
“Sulama suyunun daha verimli ve tasarruflu kullanılması için akıllı sulama sistemleri, gübre kullanımının artması ve çevre dostu hale getirilmesi için akıllı gübreleme sistemleri, ilaç kullanımının verimli ve kontrollü hale getirilmesi için akıllı ilaçlama sistemleri ve hasat işleminin güvenli hale getirilmesi için akıllı hasat sistemleri kurulacak.”
Projenin başarısını artıracak faktörler
Projenin yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve teknoloji şirketleri arasında işbirliği içinde yürütülmesi ve tüm paydaşlarının katılımının sağlanması gerektiğini kaydeden Yağanoğlu, “Erzurum'da akıllı tarım uygulamalarına yönelik örnek bir akıllı köy projesi, tarım sektörünün canlandırılması ve kırsal alanlarda yaşayan insanların yaşam standartlarının yükseltilmesi açısından önemli bir fırsat yaratabilir. Proje, tarım sektörünün verimini ve verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir. Akıllı tarım uygulamaları, çiftçilerin daha az girdiyle daha fazla ürün elde etmelerini sağlayabilir. Bu da, çiftçilerin gelirlerini artırmaya ve üretim maliyetlerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Proje, kırsal alanlarda yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltmeye, akıllı tarım uygulamaları, çiftçilerin işlerini daha kolay ve verimli bir şekilde yapmalarına yardımcı olabilir. Bu da, çiftçilerin daha fazla boş zamana sahip olmalarını ve yaşam kalitelerini artırmalarını sağlayabilir. Proje kapsamında Erzurum Türkiye geneli için pilot olabilir. Başarılı olunması durumunda, Türkiye'nin diğer illerinde de benzer projeler uygulanabilir. Bu da, tarım sektörünün gelişmesine ve kırsal alanların kalkınmasına katkı sağlayabilir.
Erzurum'da akıllı tarım uygulamalarına yönelik örnek bir akıllı köy projesi, tarım sektörünün canlandırılması ve kırsal alanlarda yaşayan insanların yaşam standartlarının yükseltilmesi açısından önemli bir fırsat yaratabilir” ifadelerine yer verdi.
Nesrin DEMİR
Yoncalık köyü olmalı bence
Her köyde bir imam var ama hiçbir köyde ziraat mühendisi yok. Bu çok acınası bir durum değil mi?
Her köye ilk başta bir ziraat mühendisi olmasa bile iki köye bir bir mühendis ile başlansın ,yeterli olmazsa bir e düşer.. Okumayan gençler sigortalı iş alanı ziraat yaptırmalı diye düşünüyorum.
Hocam öyle birşey vardı ziraatin arazileri yıllardır boş denemelerde yatıyor hiçbir katkı sağlamıyor devlete..devlet soğan bile ital ediyor hayvan gıda buna bir çözüm bide tohum borç ekip borç biçiyoz buna bir çözüm...saygılar sevgiler Hocam
Sayin hocam bu projeniz tarim , hayvan besiciliği ve sebze üretiminde en uygun yer ERZURUMDA SOGUTLU mahallesidir.Mahalle halkının çok dinamik çalışkan bir yapisi vardır.Mahallemizde yaklaşık olarak 80 yıldır sebze üretimi yapılmakta olup bu sebzeler temiz sularla sulanıp gerek Erzurum gerekse çevre illerde tüketici tarafindan sevilerek ve bir marka gibi alınıp tüketilmektedir. Sizler mutlaka eksiklerimizi daha iyi göreceksiniz.arazilerin büyük bir kısmında termal sıcak su mevcuttur.Suna inanki mahalle halkı tarimda yeniliklere açıktır. Bu bilgileri tarim müdürlüklerinden alabilirsiniz.Ben yıllar önce mutlaka Erzurumda tarim lisesi önerisini yetkililere söylemiştim. Yıllar sonrada olsa tarim lisesinin ilimizde açılmaz olması şahsımı çok sevindirdi.zamam içinde Azizye tarim ilce müdürlüğümüzün verdiği egitim programlarıda katılmaya bir şeyler öğrenmeye gayret eden bir çiftçi olmaya calisan biriyim..Ataturk üni. bu çalışmasını taktirle karşılıyorum. Milli ekonomin temeli tarımdır .
1957 yılında kurulan Atatürk Üniversitenin ilk açılan fakültesi ziraat fakültesidir. hocalar yöreye kendi kariyerler dışında hiçbirşey vermemiştir. şimdiye kadar nerelerdeydiniz. çiftçi uygulamada sizlerden çok önde. bu saatten sonra zor ikna edersiniz. günaydın.
Haklısınız sadece kendi kariyerleri deyil babadan oğula devir akademisyenlik.
erkan. Atatürk üniversitesinin 1957 yılında ilk açılan fakültesi olan ziraat fakültesi yöreye hiçbirşey vermemiştir. nerelerdeydiniz. kendi kariyerlerinizden başka yöreye herhangi bir katkınız olmamıştır.
Bereket dron havacılık teknolojisi ile biz sıvı gübre ve zirai mücadele yapabiliriz
Güzel bir fikir
Bu çalışmada bizde tarım meslek lisesi olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız.
İlk defa duyuyorum, İyi haber nerede bu tarım Lisesi .