Manolya BULUT-PUSULA
Fikri ve Mülkiyet Hakları Koordinatörlüğü Türkiye’de ilk kez Atatürk Üniversitesi bünyesinde Erzurum’da kuruldu. Hala tek olma özelliği taşıyan ve geçtiğimiz yıl hizmete sokulan koordinatörlüğün çalışmalarıyla kentteki patent başvuru oranlarında ciddi artış yaşandı.
Rektör Çomaklı’nın inisiyatifiyle kuruldu
Üniversitelerin gelecekteki gelişimlerini en fazla etkileyecek parametrelerin başında artan rekabet ve uluslararası konumlanma geliyor. Bu nedenle üniversiteler kendi akademik ve eğitsel faaliyetlerinin yanı sıra dünya çapında oyun kurucu olmak zorunda. Oyun kurucu olabilmek için ise çeşitli sektörlere yetişmiş eleman sağlayan üniversitelerin hâlihazırda olan veya olabilecek iş fırsatlarını tahmin etmenin ötesinde öngörebilmesi, bu yolda harekete geçmesi ve olabildiğince hızlı hareket etmesi gerekiyor. Bu çerçevede Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın inisiyatifi ile kurulmuş olan Fikri ve Mülkiyet Hakları Koordinatörlüğü, fikri ve endüstriyel mülkiyet hakları konusunda hizmet veriyor. Geçtiğimiz yıl kurulan koordinatörlük, aynı yılın son çeyreğinde faaliyete başladı.
Sürecin başından sonuna destek
Çalışmalar kapsamında akademisyenlere patent başvuru sürecinde gerekli tüm destek sağlanıyor. Koordinatörlük ofisi üniversite mensuplarına fikri ve endüstriyel haklar konusunda destek olarak danışmanlık hizmeti vermek, üretilen bilginin patentlenmesi konusunda uluslararası veri tabanlarında gerekli ön araştırmaları yapmak, fikri mülkiyet projelerinin hazırlanmasına yardımcı olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Koordinatörlük buluşların patentlenmesi konusunda Türk Patent ve Marka Kurumu nezdindeki tüm iş ve işlemleri yapmak, lisanslama ve ürünlerin ticarileşmesi konularında da hizmet veriyor.
Yüzde 30 arttı
Atatürk Üniversitesi tarafından ulusal ve uluslararası olmak üzere 2016 yılında 15, 2017 yılında 25, 2018 yılında 29, 2019 yılında 57, 2020 yılında 66 ve 2021 yılında 63 patent başvuruları yapıldı. Ülkemizde ilk ve tek örnek olan Fikri ve Mülkiyet Hakları Koordinatörlüğü’nün Atatürk Üniversitesi bünyesine kazandırılması ile bir önceki yıla göre başvuru oranı yüzde 30 oranında artış sağladı.2022 yılındaki patent başvuru sayısı 98 oldu. 2022 yılı başvuruları fen, mühendislik, sağlık, sosyal bilimler, su ürünleri, tıp ve ziraat alanlarına dağılım gösterdi.
Erzurum 10 sıra birden atladı
Söz konusu istatistiklerde 2021 yılında Erzurum’dan yapılan toplam başvuru sayısı 75 oldu. 2022 yılı istatistiklerinde ise Erzurum’dan yapılmış başvuru sayısı 249’a çıktı. Erzurum, bir önceki yıla göre sıralamada 10 sıra ilerleyerek Türkiye genelinde 6’ıncı sıraya yerleşti. 2022 yılı içerisinde Erzurum’dan yapılan müracaatların yüzde 39’u Atatürk Üniversitesi tarafından yapıldı. Bu yıl için ise tahmini patent başvuru sayısının 150 olması bekleniyor.
Erzurum, mülki İslamın kilidi olması hasebiyle her türlü iyi şeyleri fazkası ile hak etmektedir. Erzurum demek Dini ve Milli Değerlerin en yüksekte olduğu yer demektir