Erzurum’da zamanla yıprandığı için su kaybına neden olan içme suyu şebekeleri kredi engeline takıldı. Avrupa Birliği projesinden ödenek alamayan Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi yer altı hatlarını yenileyemedi. Kentte su kaybı yüzde 40’lara vardı.
İçme suyu şebekesinde meydana gelen yıpranma ve çürümenin etkisi ile geçtiğimiz yıl yüzde 40’a varan su kaybı yaşandı. Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) bu yıl yetersiz bütçe nedeniyle şehir içme suyu şebekesinde yenileme yapamadı.
AB krediyi vermedi!
ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, AB projesi kapsamında alınacak 33 Milyon Euro’luk bütçe ile onarım yapmayı planladıklarını ancak kredi onaylanmadığı için yenileme yapamadıklarını açıkladı. Kendi öz kaynakları ile yalnızca hanelere giden hatlarda lokal çalışma yaptıklarını belirten Ertek, yüzde 30’luk bir kısmın yenilendiğini söyledi.
Yapılan çalışmalar neticesinde geçen yıl yüzde 40’ları aşan su kaybında , bu yıl sadece yüzde 2 oranında bir azalma kaydedildi.
Yüzde 30’luk kısım tamam
Genel Müdür Ertek, “Biz şehir şebekesinin tamamının yenilenmesini istiyoruz. Her yıl düzenli olarak hat yenilemesi yapıyoruz. Fakat bu yıl bütçeden kaynaklanan sorunlardan dolayı yenileme yapamadık. Sadece lokal olarak evlere giden hatları yeniledik. Bu doğrultuda da su kaybında yüzde 2 oranında bir azalma oldu. İçme suyu şebekesinin yenilenmesi için İPA kapsamında 33 Milyon Euro’luk bir destek alacaktık. Fakat AB bizi bu destek kapsamından çıkardı, dolayısıyla kredi alamadık. Projenin yüzde 80’i hibe olacaktı ama maalesef yararlanamadık. Kendi kaynak ve çabalarımızla şebekemizin yüzde 30’luk bir kısmını yenileyebildik” ifadelerine yer verdi.
Şehir şebekesinin eskiliği kaliteyi düşürüyor!
Mevcut hatların kötü durumda olduğunu söyleyen Ertek, "Uzun yıllar önce dönemin şartlarında su şebeke hatları yapılmış. Bu hatlar şimdi kötü durumda. Bu nedenle maalesef sızmalar gerçekleşiyor. Erzurum'un su kalitesi oldukça yüksektir, kaliteli temiz bir suyumuz var. Ancak borularımızın eski olması suyumuzun kalitesini düşürüyor. Hem bunun önüne geçmek, hem su israfını önlemek için yenileme çalışmalarına kendi kaynaklarımızla bütçe oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.
Kaçak su kullanımı
Yer altı su şebekelerinin eski olmasının yanı sıra kaçak su kullanımının da su kaybına neden olduğunu dile getiren Ertek, "Haftada ortalama 10’a yakın kaçak su kullanımı tespit ediyoruz. Sürekli denetimler yaparak kaçak kullanımı kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Tespit edilenlere cezai yaptırımla birlikte kullandıkları ortalama su faturasını da çıkarıyoruz. Bu durum kul hakkına girmektir. Bu yöntemleri kullananlar diğer vatandaşların hakkına girdiklerini unutmasınlar. Görenlerin bize ihbar etmelerini istiyoruz" diye konuştu.
Nesrin DEMİR
Demek AB de sizi tanımış bende olsam o parayı vermezdim.
@ kayıp yok, cadde sokak park bahçe sulanan tüm yerin su parası vatandaştan alınıyor, faturası Elektrik ve doğalgazı geçti. Doğalgaz taa bin km öteden geliyor m3 26 lira (devlet 6 ira alıyor) ama su yerli m3 20 liira
Bir vatandaş olarak söylüyorum belediyeler halka her konuda,asfaltyol,kaldırım,su,temizlik, vs işleri düzgün ve sağlam yapmakla yükümlüdürler. Yoksa kul hakkına girer.
Seçimi yeni kazandılar. Şu şebekesideki kaçaklar yeni oldu. Pompaların elektrik giderinden su ücretleri de yükseldi. Planlı çalışılıyor. Soğuk demeden kışın ortasında çalışıyorlar... Allah kolaylık versin.
Elektriği de belediye güneş enerjisi yaptı ordan karşılıyorlar
Bize kullanmadigimiz suya kacak islemi yaptilar hic bir delil yokken olmayan suya duzmece ceza bide aritmada atik cuvallari var bos cuval yalvardik parasiyla 10 tane vermedi bu mudur,, herkese ayda dunya kadar cuval parasiz,,,veriyor,,ben parasiyla istedim satmadi,,bunlar hep haramzade devleti soyup sogana ceviren,,bir gurup,devle bunlara onlem almali islerinide incelemeli
Su kaybı @ Lara ulaşmış 24 saat 7/24 boşa akan çeşmeler dahilmi
Su faturası elektrik faturasını geçti sakal bırakıp genel müdür koltuğunda keyif sürmek müslümana yakışıyor mı sayın ertek su fiyatları aşırı yüksek böyle şey Erzurum’da olmaz. Ya istifa edin yada düzgün yönetin eski rezil rezalet bir halde imamları arıtma tesisinde misafir etmek nedir bunların parasını kendi cebinizden vermiyorsanız haram olsun gidil dönüş araçlar su değil mazot yalıyor orası misafir ağırlama gezme tozma yeti değil acilen istifa etmesi lazım
Eski İstanbul'dan pahalı su satıyor hala daha neyini yapamiyor
Bu abenin sürekli yaptığı aynı şey daha önceden de aynen yerler yapmıştı büyük kalıcı 200 yıllık ilerisi için yatırma onay vermiyor küçücük borular için proje getirin diyor o da 20 yıl sonra yeniden yapılanması gerekiyor AB yaptığı dalga geçmek projeyi değiştirseler hemen verecekler verirler nurlu Özkılıç zamanında da aynı şeyi yaptılar