Erzurum’un Şenkaya ilçesine bağlı kırsal Şenpınar Mahallesi’nde yaklaşık 20 yıldır arıcılık yapan 62 yaşındaki Temel Göktaş, bölgede bir ilke imza atarak türüne az rastlanan yeşil bal üretti. Farklı rengi, tadı ve aroması ile normal baldan ayrılan ‘yeşil bal’ Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesinde yapılan analizlerden başarıyla geçti. En az 300 prolin olması gereken testten çıtayı yükseklere çıkararak 943 prolin ile geçen yeşil balın, saf ve katkısız olduğu tescillendi.
Bölgenin zengin bir floraya sahip olduğunu ifade eden üretici Temel Göktaş yörenin kalkınması, Erzurum balına sahip çıkılması ve sahada araştırmalar yapılması için yetkililerden talepte bulundu. Talihli arıcı, bu yıl hasat ettiği 100 kilo balın yarısının yeşil bal olduğunu söyledi.
Rengi farklı, tadı farklı, kalitesi yüksek…
Çevre ve iklim şartlarının değişmesiyle birlikte bu yıl bir ilke rastlayarak yeşil bal hasat ettiğini belirten Göktaş, “ 20 yıldır arıcılık yapmaktayım. Bu sene mahsulümün yüzde 50’si koyu yeşil, yarısı ise altın sarısı renginde çıktı. Önceki yıllarda beyaz, pembe ve krem rengine yakın ballarımız olmuştu. Yeşil balı ilk defa gördüm ve dikkatimi çekti. Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesinde analiz yaptırdım. Balda saflık ve doğallık değeri prolin ile ölçülür. Normalde 300 prolin üzeri hilesiz, saf baldır. Bizim balımızın prolin değeri 943.75 çıktı. Bu oldukça yüksek bir rakam. Tamamen hilesiz, katkısız, saf ve doğal bir bal. Aroması sarı baldan çok farklı. Daha keskin bir tadı var” diye konuştu.
Bölge araştırılsın
2 bin 200 rakımda üretilen yeşil bal için geniş kapsamlı bir araştırma yapılmasını isteyen Göktaş, “Tabi bunun nedenini, arıların hangi çiçekten bal aldığını bilmiyoruz. Kurak geçen dönemlerde bal az olur. Bu yıl bölge çok fazla yağış aldığı için olmuş olabilir. Dolayısıyla bunun araştırılmasını istiyoruz. 20 yıl sonra ne değişti de balın rengi yeşil oldu bunu öğrenmek istiyoruz. Demek ki yeşil bal da üretilebiliyor, bu floraya sahibiz. Rakım yüksek, şartlar arıcılık için son derece müsait. Civarda birkaç köyde daha var, yeşil bal. Sonraki yıllarda da neden üretim olmasın? Bölgemizde zirai ilaç kullanmıyoruz, gübre yok, katkısız üretim yapıyoruz ve bunu daha da ileriye taşımak, geliştirmek istiyoruz. Yetkililerden, bilim insanlarından da bölgemizi incelemelerini, bize yol göstermelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Nesrin DEMİR
Baba kod adlı yorumcu,yani kendini gizleyerek ballarinin sana ait ve boyali olduğunu kabul ediyorsun yani.Sen nasıl cahil ve sahtekar birisinki itiraf ediyorsun.Bu ballar gerçek senin ise tlf ver görüşelim???????
Baba kod adlı sahte bal sahibi,başkasının balını sahiplenme.kendi balina boyalı diyorsun,aklında bir sıkıntımı var. Sahte bal sahibi tlf ver konuşalim gerçek bal sahibi senmisin görelim.
Balların sahibi olarak söylenilen gıda boyası vb gibii fikirlerinizi değerlendireceğizz ????????
İnsanları. Hakkında yorum yaparken dikkatli oolmak lazım vebale girmeyin, kara çalmak kolay, gelelim meseleye ben kendisini yakınen tanıyan biri olarak zerre şüphem yok.. Çok deyerli bir abimiz işini temiz vehelalinden yapan biridir.. Allah kolaylık versin.
Ali veli sizi tebrik ederim.enguzel cevabı siz vermişsiniz anlayana.yukarida analizi yapılmış 943,75 prolin değeri diyor,analiz raporuna inanmayan cahiller.elinizdeki fıstık ezmesini ve boya md ballarinizi götürün tahlil yaptırın bakalım.
Sahte falan değil hemen iftira atiyosunuz bizim ballarda yeşil oldu 2 yıldır ,varsa isteyen gönderelim tel 05416337685
Arının işine insan karıştığı zaman dünyada yapay bal üretildiği zaman işte o gün bu gündür kıyamet alameti
Son zamanlarda durgun sularda son derece fazla alg oluşumunun olduğu tarafımızdan gözlenmekte. Şenkaya'nın doğusunda gördüğüm durgun su (göl, gölet .. ) çevresinde ise kovanlar, büyük ihtimal buradan içilen su kaynaklı bir renk değişimi yaşanmış olabilir. Aşağıdaki yorumlarda Ardanuç için de yeşil bal bilgisi var. O da Deriner barajı ile ilgili olabilir, iki bilgi birbirini destekler nitelikte.
Konuya yorum yapan bazı yorumcular boya, Torku atı yemi gibi alaylı yorumlarını üzüntü ile okudum . Sevgili kardeşlerim konuyu bilmeden bu tür yorumlar yapmak hem üretici kardeşlerimizi üzmekte ayrıca suizanla kendilerini günahkar ediyorlar. Ben de Erzurum olur A.Karacasu köyünde yeşil bal hasadı aldım nebir boya nede bir atı yemi bulamadınız analiz yaptırdım prolin değeğeri 917 ve sakkaroz(şeker) tesbit edilememiştir. Dolayısı ile doğadaki filoradan kaynaklı yeşil bal oluşumu gerçekleşmiştir. Ardanuç, olur ve Şenkaya gibi ilçelerde yollardan beri bu renkte bal olur. Ancak bu sene yeşil bal oranı p 80 oranında gerçekleşti . Konu ile ilgili biz olur yöresinin balları ile ilgili Atatürk ünversitesi ziraat fakültesi ile çalışıyoruz gerekli polen analizi ve diğer analizler yapıldıktan sonra hem hangi filoradan kaynaklı nektar oluştuğu belirlenmiş olacak . Sonra coğrafi işaret tescili yaptırılarak marka değeri oluşturulmuş olacak arzu eden konu halkında 5333502649 numaralı telefonu
Bu yıl Türkiye genelinde yeşil bal olmuştur benimde arılarda gördüm ilk defa benim analizde 1325 prolin çıktı arıcı abimiz haklı çok kaliteli bir bal bazi yorumlara bakıyorum insanların birbirlerine güveninin olmadığını anlıyorum buda bal piyasasında sahtekalarin ve sahte ballarin çok olmasından ama emek verip kaliteli bal uretenlerinde böyle yorumlarla üzmeyelim
Boyalı şeker yedirmistir kırmızı boyalı seker ver kırmızı mavi şeker ver mavi bal üretilir kolayca.
Aptal herif bunu bir sen mi düşündün yani. Kimsenin aklına gelmeyecek birşey zaten. Tahlili analizi yapılmış diyor beyinsiz herif tahlilde çıkardı zaten gıda boyası koyulmuş olsa. Cahil beyinsiz
Torku yemi olmasin
Merhaba bu abinin telefonuna nasıl ulaşabiliriz