2024-2025 Eğitim-öğretim yılı tüm yurtta ilk ders olarak Çanakkale’den Gazze’ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi, dersi ile başladı. Erzurum Aziziye Tabyaları’nda da ‘İlk Ders Aşk-ı Vatan’ dersi tarihçi-yazar Abdurrahman Zeynal tarafından öğrencilere aktarıldı.
Açılışa Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Vali Vekili Ahmet Özdemir, Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Yer,Erzurumspor FK Başkanı Ahmet Dal, davetliler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Açılışta sırasıyla İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Vali Mustafa Çiftçi birer konuşma yaptı.
‘İlk ders vatan savunması’
Bakanlığın emri olarak ilk dersin Çanakkale’den Gazze’ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi olarak işleneceğini belirten Yıldız, “Cemil Meriç ‘Tarih bir milletin hafızasıdır’ diyor. Biz bu hafızayı canlı tutmak zorundayız. Hem Çanakkale’yi hem 401 yıl 6 ay 3 gün bizim himayemizde olan Gazze’yi hem de ‘Evlatlarım anasız yaşar ama vatansız yaşayamaz’ diyen Nene Hatunların mücadele verdikleri bu toprakları inşallah evlatlarımıza en güzel şekilde anlatmak nasip olur” dedi.
‘Vatanımıza bağlı bireyler yetiştirmeye önem veriyoruz’
Sözlerine, tarihin tanıklık ettiği en büyük direniş destanlarından birinin yazıldığı Erzurum Tabyalarında yeni eğitim öğretim yılına başlamanın heyecanını yaşadıklarını vurgulayarak başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, “ Eğitim bir ülkenin geleceğini şekillendiren en önemli güçtür. Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları olarak akademik mükemmeliyetin yanında gençlerimizin milli ve manevi değerlerimizin vatanımıza ve milletine bağlı bireyler olarak yetişmelerine büyük önem veriyoruz. Bu toprakları bize vatan yapan ecdadımızdan özellikle Nene Hatun gibi vatan dara düştüğünde kimseden emir beklemeden cepheye koşan canını ortaya koşan kahramanlardan aldığımız imkânla öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Biz de üniversite olarak Nene Hatun ruhunu gençlerimize aşılamak ve onlara hem bilimsel hem de kültürel değerlerimizi kazandırmak için çalışıyoruz” diye konuştu.
‘Muasır medeniyetlerden üstte olacağız’
Dünya yarışında devletlerin eğitim ile öne çıktığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “ Devletimiz bu yarışta yer almak için yoğun gayret gösteriyor. Siz gençlerimiz sayesinde muasır medeniyetlerin üstüne çıkmış bir ülke olacağız. Öğretmenlerimiz bir eser üretiyorlar. Bu eser mimarın yaptığı gibi şekil vermek gibi değil bilimle, değerlerle yapıyorlar. Merhamet sahibi olan gençler yetiştirmeliyiz. Bu ülkede Nene Hatun’lar bitmeyecek. Bize vatanımızın gücünü götürecek böyle evlatlar lazım” ifadelerini kullandı.
‘1 ayda 23 tabyayı inceledim’
Son 1 ayda şehirdeki 23 tabyayı ziyaret edip incelediğini vurgulayan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, “ Erzurum Doğu'da tabya şehridir. Bu tabyaları, bakım, onarım ve çevre düzenlemesi için üniversite, belediye, sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu 23 ayrı kuruma zimmetledik. İnşallah tabyaların gelecek nesillere aktarılması konusunda kurumlarımız üzerine düşeni yapacak. Kentte 1853'te başlayan tabya inşaatlarının yaklaşık 50 yıl devam etti bunları gelecek nesillere bırakmanın gayreti içindeyiz ”dedi. ‘Türk tarihinin dönüm noktalarından biridir’ Abdurrahman Zeynal derste, “ Bulunduğumuz yer sizlerin de anlarının sulandığı bir yerdir. Çünkü burada 13 yaşında Ayşe’yi 14 yaşında Mehmet’i 70 Yaşında İbrahim dedeyi gördük. Dolayısıyla Erzurum Tabyaları Türk tarihinin dönüm noktalarından biridir” dedi. Konuşmaların ve dersin ardından ve davetliler Nene Hatun’un mezarında dua etti ve karanfil bıraktı. Ali Kaya
TABYADA DERS Ne güzel. Tabyalar şehri Erzurum'da güzel şeyler oluyor son zamanlarda.. Devamlılığının olması dileklerim ile..