Erzurum’da 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla bin 365 okulda 176 bin 474 öğrenci ve 12 bin 533 öğretmen ders başı yaptı. Okulların açılmasıyla servis fiyatları da gündeme geldi.
Erzurum’da servis fiyatları 0-3 kilometre uzaklık için 1300 TL, 3-10 kilometre arası için 1600 TL, 10 ve üzeri kilometre için ise 1800 TL olarak belirlendi. Yüksek servis fiyatlarıyla karşı karşıya kalan kimi veliler mahallelerindeki diğer ailelerle güçlerini birleştirerek ‘paylaşımlı taşıma’ sistemini hayata geçirdi. Kimi veliler ise bir araya gelerek taksicilerle servis fiyatlarının çok daha altında bir rakama anlaştı. Servis ücretlerinin bazı velileri de korsan servise yönelttiği iddia edildi.
Okul servislerinin ve taşımacıların birçok yükümlülüğü olduğunu kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, “Okul Servis Araçları Yönetmeliği gereği taşımacılar, gerekli tedbirleri alarak, taahhüt ettiği yere kadar valiliklerce belirlenen okul açılış ve kapanış saatlerine göre azami sürelere uymak suretiyle taşıma yapmak zorundadır. Rehber personel bulundurması da gerekmektedir. Yanında çalışanların sosyal güvenlik yönünden sigorta işlemlerini yaptırmakla yükümlüdür. Fiyat tarifesine uymak zorundadır. Taşımacılar, her eğitim-öğretim yılında çalıştıracakları rehber personel, asıl ve yedek şoför isimleri ile araçların plakalarını ve her türlü değişiklikleri aynı gün içinde okul yönetimine bildirmekle sorumludur. Ayrıca okul servis araçlarındaki araç takip sistemi verilerini, istenmesi halinde okul yönetimi, kolluk birimleri ve veliyle paylaşmak zorundadır. Öte yandan taşımacılar, yönetmeliğin 6’ncı maddesinin ikinci fıkrasının b bendinde belirtilen sertifikaya sahip olmak zorundadır” dedi.
Velilere uyarı
Kendi araçları ya da taksilerle korsan servis görevi görenlerin çocukların hayatını tehlikeye attığını söyleyen Yıldız, “Velilerimizi uyarıyorum. Belirlenen servis fiyatlarının altında ödeme yapmak için çocuklarının canlarını tehlikeye atmasınlar. Çocuklarını emanet ettikleri kişilerin istismar gibi suçlardan hüküm giyip giymediğini bilemezler, denetleyemezler. Çocuğun taşındığı aracı takip edemezler, izleyemezler. Bu durum ciddi tehlike doğurabilir. Piyasada korsan servisler boy gösterebilir. Velilerimiz daha ucuz diye korsan servislere kesinlikle itibar etmemeli. Çocuklarımızın güvenle okula ulaşabilmesi için kayıtlı, Türk Standartları Enstitüsü belgeli kamera ve kapı sensörü olan, rehber personel bulunduran, kurallara uyan, yasal şartları taşıyan taşımacılar tercih edilmelidir” diye konuştu.
Güvenlik soruşturmasından geçiyorlar
Okul servis şoförleri ve kantin görevlilerinin güvenlik soruşturmasından geçmeden işe başlatılmadığını belirten Yıldız, “İlimizde yeni eğitim-öğretim yılı öncesi bin 33 okul servis aracı şoförüne, 150 okul geçidi görevlisine, 64 rehber personele ve 4 bin 730 öğrenciye trafik güvenliği konusunda 369 seminer verdik. Okul servis şoförleri ve okul kantin görevlileri mutlaka güvenlik soruşturmaları tamamlanarak işe başlatılıyor. Yıl içerisinde bu personellere öfke ve stres yönetimi eğitimi de veriyoruz” dedi.
Manolya Bulut -Pusula Gazetesi
HABER MERKEZİ
Servis şoförleri denetlenmeli. Okula başka isim veriyorlar sergisi süren liseli çıkıyor. Okulları önünde surat yapıyorlar hava atıyorlar. Birde servislere geri vites kamerası şartı getirilmeli. Okulların önlerine de kamera şartı getirilmeli
Bu kadar servis ücreti olur mu,
Çocuğumun okuluna 500 metre mesafeden birtane servis bulamadım maalesef ki bizim servisciler çabuk doymuş bırakın korsan servis kullananları kovalamayı servisleri bi denetleyin bi zahmet bir işe yaramış olursunuz