Önceki dönem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından afet riski taşıyan bölgelerin yeniden yapılandırılması ve daha güvenli yaşam alanlarının oluşturulması amacıyla açıklanan ‘Türkiye İklime ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi’ne Erzurum ve komşu illerin alınmaması tepkiyle karşılanmıştı. Projenin İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'da uygulanması, büyük deprem riski altında olan doğu illerinin kapsam dışı bırakılması, eleştiri konusu olmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yeniden getirilen Murat Kurum’un kararı revize ederek, tehlike altında olan Erzurum ve komşu illerini projeye dahil etmesi istendi.
Erzurum kapsam dışında bırakılmıştı!
Geçtiğimiz mart ayında Türkiye İklime ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi’nin detaylarını paylaşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği eski Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm için 180 ay vade ve yüzde 0.69 oranında faizle 2,5 milyon TL’ye varan kredi desteği verileceği açıklamıştı.
Sağlık nedenleri nedeni ile görevden affını isteyen Özhaseki, “ İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'da uygulanacak proje kapsamında, başka konutu olmayan orta ve düşük gelirli vatandaşlara, şehit ve gazi yakınlarına, emeklilere ve engellilere yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi sağlanacak. A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,50, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi uygulanacak. Ödemeler, inşaat ilerleme seviyesine bağlı olarak yapılacak” ifadelerini kullanmıştı.
Uzmanların uyarıları dikkate alınmadı
AFAD tarafından hazırlanan İRAP raporunda ikinci derece deprem kuşağında gösterilen ve çevre illerdeki fay hatlarının ortasında yer alan Erzurum'un projeye dahil edilmemesi, tepki çekti. Yer bilimcileri ve uzmanların 6’nın üzerinde deprem beklediği Erzurum, Erzincan, Tunceli ve Bingöl hattının ‘Kentsel Dönüşüm Paketi’ne alınması istendi.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin Doğu Anadolu fay hattı üzerinde meydana geldiğini hatırlatan vatandaşlar, “ Kentin yanı başında 7'nin üzerinde deprem beklenen Bingöl Yedisu fayı hala aktif. Bu bölge Erzurum merkeze yalnızca 70 kilometre uzaklıkta. Uzmanların açıklamalarına göre Aşkale, Çat, Kandilli, Palandöken fayları da aktif durumda. Önlem depremden sonra değil, depremden önce alınmalı” görüşünü savundular.
Tehlike adım adım geliyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevine yeniden getirilen Murat Kurum’un kararı revize ederek, tehlike altında olan Erzurum ve komşu illerini projeye dahil etmesi isteyen vatandaşlar, “ Türkiye’nin deprem haritasında kırmızı renkle gösterilen birinci derece deprem kuşağında Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş ve Hakkari gibi doğu illeri var. Haritada pembe renkte gösterilen ikinci derece riskli bölgede ise Van, Adıyaman, Erzurum, Kars, Ardahan, Iğdır, Elazığ ve Ağrı gibi iller mevcut. Erzurum bu illerin tam ortasında adeta ateş çemberi içerisinde. Daha dün Van'ın Tuşba ilçesinde 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Önceki gün Malatya sallandı. Tehlike adım adım geliyor sanki, çok tedirginiz. Bu nedenle Sayın Kurum’un Türkiye İklime ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesini revize ederek bu hayati konuda adım atmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandılar.
Nesrin DEMİR
Erzurum a gıcıklığına olan öz haseki de hala fisu nün acısı var yaziklarolsun
Gaç guruş luk adam ki da Erzurumuda alay di dan söz Beşguruş et mez biri dır Erzurum kendine yeter yardımı ve desteği bu hır sız kar biran on çe erken seçime gidilmeli bun lar dan bu ülke kurtulmalidir her tarafrezillik için de
Sahipsiz memleket. Seçilenlerin de memleket diye derdi yok.
Erzurum daki yapılar depreme, iklim koşullarına danayanıklı değil. Dalga geçmeyin halkla, herkes oturduğu evin ne olduğunu biliyor. Bakanın resmini koymuşsunuz, iyi kandırmaca.
Daha bir belediyeyi kazanamayan beceriksiz adamı bakan yapmak ne derece doğru.