TRT’nin dicital platformunda yayınlanan dizi ile gündem olan gassallar, ülke genelinde en merak edilen meslek gurubu haline geldi. İşlerini fedakarlıkla yürüten gassallar bazen yakınlarının bile yaklaşamadığı cenazeleri son yolculuklarına uğurluyorlar.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’ne gelen günlük ortalama 13 ila 17 cenazeyi yıkayan gassallardan Selami Sami ve Dilek Yıldız yaptıkları işin manevi sorumluluğunu ve zorluklarını anlattı.
Mesleğe annemin yanında başladım
Gassallığa çocuk yaşlarda annesinin yanında başlayan ve 10 yıldır Erzurum Büyükşehir Belediyesi Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Dilek Yıldız (36), “Bu meslek annemin mesleğiydi, onunla birlikte başladım. Şimdi ben de aktif olarak çalışıyorum. Cenaze yıkarken çok duygulandığım anlar oldu. Kendim hamileyken, karnında bebeğiyle birlikte vefat etmiş bir hanımı yıkamak beni derinden etkilemişti. Yakınlarımdan da yıkadıklarım oldu. Yeğenimi ve kayınvalidemi yıkadım. Kayınvalidemi kazada kaybetmiştim, çok duygulandım. Yakın birini yıkarken kaybetmenin acısını daha derinden hissediyorsunuz. Ancak inançlarımız, onları diğer dünyada görebileceğimiz düşüncesi bizi rahatlatıyor” dedi.
Cenazenin yüz ifadeleri!
Gassallık mesleğinde uzun yıllar çalıştığı için cenazenin yüzünde gülümseme ya da dehşet verici ifadeleri daha rahat gözlemleyebildiğini ifade eden Yıldız, “Ancak bunun cennetlik ya da cehennemlik bir durum olduğuna dair yargıda bulunamıyoruz. Yüz ifadeleri dikkat çekse de bunun kesin bir anlamı yok. Kalp krizi vakalarında ise göğüste morluk, kızarıklık, hatta kaburga kemiği çatlakları ya da kırıkları görülebiliyor. Burun kanaması gibi durumlar da sıkça karşılaştığımız şeyler. Hasta yakınları ise bu tür vakalarda özellikle ölüm şekli kaza ya da cinayet gibi olduğunda içeri girmekten çekiniyorlar” ifadelerini kullandı.
‘Kendimi onlar gibi hissediyorum’
Mezarlıklar Şube Müdürlüğünde 4 yıldır gassal olarak görev yapan Selami Sami (37) ise ilk cenaze yıkamaya başladığında ‘acaba yapabilir miyim’ diye düşündüğünün altını çizerek, “En çok bebek cenazelerinden etkileniyorum. Ayrıca trafik kazalarında da çok zorlanıyoruz. Bir keresinde genç bir kişinin cenazesi gelmişti. Kolları ve ayakları kopmuştu. O manzara beni çok etkiledi, özellikle ailesinin feryatları. Yakın bir arkadaşımın babasını yıkadım. Çok duygulandım. Her cenazeyi yıkarken kendimi o cenazede yatan kişiymiş gibi hissediyorum. Bu sorumluluğu hep taşıyorum” dedi.
Pandemi’de tedbir aldık
Pandemi döneminde kendilerini korumaya yönelik ekstra tedbirler aldıklarını anlatan Sami, “Tedbiren tulum giyiyor, maske takıyorduk. Ancak detaylı yıkama şansı olmuyordu. Hızlıca gusül abdesti aldırıp cenazeyi defnediyorduk” diye konuştu.
Cenaze yakınlarından isteyen en fazla 2 kişiyi gasılhaneye aldıklarını belirten Gassal Sami, “Hem nasıl yıkadığımızı görüp içleri rahatlıyor hem de yardım edebiliyorlar. Cenaze yıkama bittikten sonra sünnete uygun şekilde yıkandığını tasdik etmeleri için onlara soruyoruz” ifadelerini kullandı.
Dizi gerçeği yansıtıyor
Diziyi kendi işleri olduğu için ilk izleyenler arasında olduklarını ifade eden hanım gassal Dilek Yıldız, “Gerçeği yansıtıp yansıtmadığını merak ettik. Anlatılmış ama bizim yaşadıklarımızın yanında biraz yüzeysel kalıyor” dedi.
Erkek gassal Selami Sami ise, “Özellikle cenaze yıkama sahneleri çok doğru yansıtılmış. Ancak başroldeki karakter çok içine kapanık şekilde tasvir edilmiş. Bizim işimizde bu şekilde yaşamak mümkün değil. İşten çıkınca hayatınıza devam etmeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’nde 6 bayan, 4 de erkek gassal görev yapıyor. Gerekli durumlarda yetkili imamlarda cenaze yıkama görevi için görev alabiliyor.
Ali Kaya
Gassallık çok kutsal bir meslek Allah hepsinden razı olsun