Erzurum Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans öğrencileri olan Nurhanım Zengin (24) ve Asude Çelik (25), tarım ve hayvancılıkla uğraşan ailelerinin yaşadığı sorunlardan yola çıkarak Akıllı Korkuluk Projesi'ni hayata geçirdi.
Yaban hayvanlarının tarla ve kümeslere verdiği zararı önlemek için geliştirilen bu yenilikçi sistem, 15 günde bir değişen caydırıcı yöntemleri ve mobil uygulama entegrasyonu ile fark oluşturuyor.
Akü ve güneş enerjisiyle de çalışabilen Akıllı Korkuluk, yapay zekâ desteği ve bin metrekare alanı görebilen 360 derece kamerasıyla hem üreticilerin emeklerini korumayı hem de güvenlik alanında kullanılabilecek yeni bir teknoloji sunmayı hedefliyor. TÜBİTAK'ın Girişimcilik Programı’ndan 900 bin TL destek alan yüksek lisans öğrencileri, projenin ticarileşmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Yetiştiricilerin sorunlarından yola çıkıldı
Projeye başlarken öncelikli hedeflerinin etrafta sıkça karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmek olduğunu vurgulayan Elektrik- Elektronik Mühendisi Nurhanım Zengin, “İlk olarak hangi problemleri ele alabileceğimizi, bu problemlere nasıl yaratıcı ve yenilikçi bir çözüm getirebileceğimizi düşünerek yola çıktık. Hayatımızda birebir şahit olduğumuz sorunlar, projemizin temelini oluşturdu. Ailelerimizin köyde yaşadığı tarım ve hayvancılık sorunları dikkatimizden kaçmadı. Özellikle babalarımızın köyde yetiştirdiği ürünlerin yabani hayvanlar tarafından zarar görmesi büyük bir problemdi. Babam memur olduğu için haftanın yalnızca belirli günlerinde köyde bulunabiliyor. Kalan günlerde ürünleri koruyamadığından sıkça verim kaybı yaşıyor. Bu sadece bizim değil, Türkiye genelinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan birçok ailenin ortak bir sorunu. Tavuk kümeslerini tilkilerden, tarlaları yabani hayvanlardan koruma ihtiyacı yaygın bir gereksinim. Biz de bu sorunlardan yola çıkarak, üreticilerin emeklerinin boşa gitmesini engelleyecek, tarım ve hayvancılıkta verimliliği artıracak bir proje geliştirmeye karar verdik ve Akıllı Korkuluk Projesini hayata geçirdik” dedi.
Her 15 günde bir caydırıcı yöntemler değişiyor
Piyasada benzer çözümler bulunmasına rağmen mevcut yöntemlerin etkili olmadığını fark ettiklerinin altını çizen Zengin, “Bunun temel nedeni, yabani hayvanların 15 gün gibi kısa bir süre içinde caydırıcı yöntemlere adapte olmasıydı. Dolayısıyla, bu sorunu aşmak için mevcut sistemlerden farklı olarak her 15 günde bir değişen caydırıcı yöntemler geliştirdik. Akıllı Korkuluk Projemizin temel yeniliklerinden biri, kullanıcıların mobil uygulama üzerinden sistemle doğrudan etkileşime geçebilmesidir. Bu uygulama sayesinde çiftçiler, tarlalarını ya da bahçelerini anlık olarak izleyebilecek. Ayrıca, sistem yapay zekâ desteğiyle otomatik çalışacak şekilde tasarlandığı için kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan caydırıcı yöntemleri devreye sokabilecek. Hayvanların duyusal özelliklerine göre tasarlanmış özel caydırma yöntemleri de projemizin bir diğer güçlü yönü. 360 derece dönebilen bin metrekare görüş alanına sahip kamerasıyla da hayvan türüne göre ses frekansı, ışık rengi veya koku gibi yöntemler otomatik olarak devreye giriyor. Örneğin, bir tilki tespit edildiğinde ışık veya koku yöntemi etkinleştiriliyor. Bu sayede, hayvanların çevreye verdiği zarar en aza indiriliyor. Enerji tasarrufu sağlamak için sistem güneş panelleri ve aküyle destekleniyor” diye konuştu.
Prototip 6 ayda tamamlandı
Projenin başlangıcında yoğun bir araştırma süreci geçirdiklerinin altını çizen Elektrik- Elektronik Mühendisi Asude Çelik ise “3 ay boyunca mevcut ürünleri, kullanılabilecek malzemeleri ve uygulanabilir yöntemleri inceledik. Hangi malzemeleri seçersek daha verimli bir sonuç alabileceğimizi analiz ettik. Araştırma aşamasının ardından, malzeme temini ve montaj süreçlerine başladık. Yaklaşık 6 aylık bir çalışmanın ardından prototipimizi tamamladık. Projemiz, sadece tarım ve hayvancılık alanında değil, güvenlik ve inşaat gibi birçok farklı sektörde kullanılabilir. Sistemimiz, yalnızca hayvanları caydırmakla kalmıyor, aynı zamanda güvenlik uygulamaları için de bir çözüm sunuyor. Örneğin, müstakil bir evin bahçesine yerleştirilen sistem, yabancı bir insanın girişini de algılayarak önleyebilir” ifadelerini kullandı.
‘TÜBİTAK’tan 900 bin TL’lik destek almaya hak kazandık’
TEKNOFEST sürecinde projelerinin başarılı bir şekilde sunarak finalist olduklarını ifade eden Çelik, “Bu süreçte hem teknik anlamda kendimizi geliştirdik hem de girişimcilik ve patent alma konularında önemli destekler aldık. Şimdi ise TÜBİTAK’la iş birliği yaparak projemizi bir adım daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. TÜBİTAK Girişimcilik 2024 İkinci Çağrı Programı kapsamında 900 bin TL’lik destek almaya hak kazandık. Bu destekle şirketimizi kurduk ve ürünümüzü geliştirmeye devam ediyoruz. TÜBİTAK’la birlikte yürütülen bir yıllık program çerçevesinde, yazılım ve donanım entegrasyonunu tamamlayıp, ürünü ticarileştirmeyi planlıyoruz. Akıllı Korkuluk Projemiz, tarım ve hayvancılıkta üretim kayıplarını önlemeyi, çiftçilerin emeklerini korumayı ve güvenlik sistemlerine yenilikçi bir yaklaşım getirmeyi amaçlıyor. Erzurum Teknik Üniversitesi’nden aldığımız destek ve TEKNOFEST sürecinde edindiğimiz deneyimle çok önemli bir yol kat ettik. Zorlu süreçlerden geçtik; ancak azmimiz ve kararlılığımız sayesinde bu noktaya ulaştık. İki kadın mühendis olarak bu alanda fark yaratmayı, projemizi Türkiye geneline ve hatta uluslararası alana taşımayı hedefliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile anlaşmalar yaparak sistemimizi daha geniş bir kitleye ulaştırmayı planlıyoruz. İnanıyoruz ki gelecekte projemiz tarım ve hayvancılık sektöründe büyük bir etki yaratacak ve birçok insanın hayatını kolaylaştıracak” dedi.
Ali Kaya
Korkuluğu yapandan da haberi yazandan da Allah razı olsun