Tüketici Hak Arama Derneği Başkanı Nihat Altay, emekliliğe giden süreçte vatandaşlara yol gösterecek tavsiyelerde bulundu. Yanlış statüden geç emekli olup, daha düşük emekli aylığı almamak için tüm merak edilen noktaları paylaşan Altay, BAĞ-KUR, SGK primlerinden askerlik ve doğum borçlanmasına her detayı ile emekliliğe giden süreci anlattı.
İşte Altay’ın açıklamalarından satırbaşları;
“EYT'de SSK'dan emekli olmak Bağ-Kur'a göre daha avantajlıdır.
Son 2520 gün içinde SGK ya da Bağ-Kur'dan hangisinden fazla gününüz varsa o statüden emekli olursunuz.
SSK'lıların emekli aylığı Bağ-Kur'a göre daha yüksek olur ancak asgari ücret düzeyinde prim ödeyenlerde aynı dip aylığı alırlar. Şu an 7500 lira alanlar gibi.
Ortağı olduğunuz şirkette kurallara uygun SSK'lı değilseniz, SSK günleriniz Bağ-Kur'a aktırılır. SSK'dan emekli olamayabilirsiniz.
Yurtdışı borçlanması ve ücretsiz izin süreleri farklılık gösterir. Yurtdışı borçlanması Bar-Kur'a sayılır, memurların aylıksız izinleri Emekli Sandığına sayılır.
Ödenmeyen Bağ-Kur günlerini borçlanıp ödemek isteyenler, emeklilik için eksik günü kadar değil silinen sürenin tamamını ödemek zorundadırlar.
Prim gün sayısı eksik olan kadın çalışanlar doğum borçlanması yaparak eksik günlerini tamamlayıp emekli olabilir. Bir çocuk için 720 gün, iki çocuk için bin 440 gün, üç çocuk için 2 bin 160 gün borçlanılabilir, prim gün sayınızı artırabilir ve düzenlemeden yararlanıp emekli olabilirsiniz.
Anlaşmalı ülkelerde çalışanlar yurtdışı işe başlama tarihlerini Türkiye'den işe başlama tarihi olarak saydırabilirler. EYT'li olabilirler.
İlk sigortalı olduğu tarihten önce askere gidenler askerlik borçlanması yaparak, ilk sigortalı olduğu tarihi öne çekebilir. Böylece EYT’den yararlanma tarihi de öne gelmiş olur ve düzenlemeden yararlanılıp emekli olunur. Örneğin, 1999 yılında askere gidilmiş ve 2000 yılı içinde ilk kez sigortalı olunmuşsa; askerlik borçlanması yapılarak, sigortalı olunan tarih 1999 Eylül ayından önceye çekilir.
Emeklilik konularında küçük ayrıntılara dikkat ederek daha kolay emekli olabilirsiniz ya da bu ayrıntılara dikkat etmeyerek emeklilik sürecinizi uzatabilirsiniz. Yanlış statüden emekli daha geç emekli olup daha düşük emekli aylığı alabilirsiniz.
Emekliliğinizi hak etmiş olsanız bile 2024'de emekli olmak sizin için daha avantajlı olabilir, çalışma süreniz, kıdem tazminatınız, 2024'ün emekli aylığınıza katkısını bilerek emeklilik için müracaatta bulunmalısınız...”
Nesrin DEMİR