
Nesrin Demir/Pusula
Türk Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Başkanı Murat Ertaş, 2012 ve 2015’te başlayan tünellerin hâlâ bitirilmemesi, uçuşların nüfusla orantısız bir şekilde azaltılması ve yüksek hızlı tren projesinde hâlâ Erzurum’un yer almamasının Erzurumluları ziyadesiyle üzdüğünü dile getirdi. Ulaşımda yaşanan sıkıntıların göçü hızlandırdığını, ticareti aynı zamanda sosyal hayatı sekteye uğrattığını belirten Ertaş, Erzurum’un cazibe merkezi olması noktasında da büyük engel teşkil ettiğini ifade etti. Ertaş, “Erzurum Kafkasya’ya, Türk dünyasına açılan kapıdır. Erzurum’un cazibe merkezi olması ülkenin güvenlik ve stratejik meselesidir” dedi.
İşte Ertaş’ın açıklamalarından satırbaşları;
“Geçtiğimiz günlerde birkaç STK ortak basın açıklamasıyla Erzurum’daki uçuşların, sosyo-ekonomik ve kültürel olarak bölge şehirleriyle, şehirlerin nüfuslarıyla karşılaştırıldığında orantısız bir biçimde az olduğunun altını çizmiş ve uçak şirketlerinden Erzurum’a yapılan bu haksızlığa son vermelerini talep etmiştik. Uçuşların azlığı ve buna bağlı olarak Erzurum uçuş fiyatlarının yüksekliğiyle ilgili Erzurum kamuoyunda zaten birkaç yıldır büyük bir tepki vardı.
İç uçuşlarda THY zarar ediyormuş…
Milletvekillerimiz halkın tepkisi üzerine THY yetkilileriyle görüştüler. Sayın milletvekillerimizin bize ilettiklerinden anladığımız THY’nin açıklaması gerçekleri yansıtmıyor ve tutarsız. THY Erzurum’a uçak seferlerinin azlığını Ankara-İstanbul-İzmir ve Antalya arasındaki uçuşlar dışında iç hatlardaki uçuşlardan zarar etmekle açıklıyor. Yurt dışı uçuşlarından katbekat kâr etmek varken, demişler. Yurt içi uçuşlardan zarar etmeyi anlarız, lâkin bu gerekçe sadece Erzurum’a has mıdır ki Erzurum uçuş sayıları bölge ve denk illere göre çok çok daha az. THY ve Uçak şirketlerine soruyorum:
1-Erzurum yurt içi uçuş da Erzincan ve Trabzon yurt dışı uçuş mu?
Erzincan’ın nüfusu 239.223, haftalık (THY-Pegasus-AnadoluJet) Ankara-İstanbul uçuş sayısı 32, (İst. 24, Ank. 8)
Erzurum’un nüfusu 749.754, haftalık (THY-Pegasus-AnadoluJet) Ankara-İstanbul uçuş sayısı 39, (İst.25, Ank. 14)
Trabzon’un nüfusu 818.023, haftalık (THY-Pegasus-AnadoluJet) Ankara-İstanbul uçuş sayısı 180, (İst. 159, Ank. 21)
Erzurum’daki uçuş sayısı Erzincan’daki nüfus ve uçuş sayılarına göre oranladığımızda Ankara-İstanbul’a haftalık 100 olmalı; Trabzon nüfusu ve uçuşlarına göre oranladığımızda 165 olmalı. Erzurum’a negatif ayrımcılık yapıldığı açıktır.
2-Ağrı ve Kars havaalanları mı Erzurum’daki uçuşları azalttı?
Bu durumda Trabzon’un da uçuşları azalmalıydı. Trabzon’un hemen yanında Rize-Artvin ve Ordu-Giresun Havaalanı yapıldı.
3-Zarar ediyor diye devlet hizmet götürmeyecek mi?
Devlet bölünmüş yollar, tüneller, viyadükler, deniz altından tüp geçitler, yüksek hızlı trenler yaparken kâr amacı mı güdüyor. Karayolu ulaşımında devlet kâr ediyor mu? Kâr etmeyen devlet şehirlere, kasabalara, köylere yol yapmasın mı?
4-Erzurum uzak şehir diye mi uçuşlar az?
Erzurum bölgenin eğitim, kültür, garnizon ve nüfusu en kalabalık şehri. Erzurum bu haliyle en fazla göç verdiği Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir ve Antalya’ya çok uzak şehir. Uçuş sayıları azalacaksa birbirine yakın illerde azalmalı ki yakın iller arasında karayoluyla da, hızlı trenle de kısa zamanda ulaşım mümkün ve zahmetsiz.
5-Erzurumlu nüfusun fazla olduğu illere daha evvel olan direkt uçuşlar neden kaldırıldı?
Direkt uçuşlar kaldırılan illerde (Antalya, İzmir, Bursa) yoğun Erzurumlu nüfusu yaşamaktadır. Bu illere aktarmalı uçuşlarda bilet fiyatları ikiye katlanmaktadır ki bu, sosyal devlet anlayışına uymayan bir hizmettir.
6-Ulaşımda Erzurum ihmal mi ediliyor?
Son birkaç yılda tüm Türkiye’de bilhassa Karadeniz’de yüzlerce tünel yaptı devletimiz. Erzurum’da ise 2012 ve 2015’te başlayan tünellerin hâlâ bitirilmemesi, uçuşların nüfusumuzla orantısız bir şekilde azaltılması ve yüksek hızlı tren projesinde hâlâ Erzurum’un yer almaması tüm Erzurumluları ziyadesiyle üzmektedir. Ulaşımda yaşanan sıkıntılar Erzurum’dan göçü hızlandırıyor, Erzurum’un cazibe merkezi olmasını önlüyor, ticaretin ve sosyal hayatın sekteye uğramasına neden oluyor. Erzurum tarihi misyonu, hikâyesi, zenginliği itibariyle dört ülkeye (Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran) sınır olan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinin merkez şehridir ve Türkiye’nin Kafkasya’ya, Türk dünyasına açılan kapısıdır. Erzurum’un cazibe merkezi olması ülkenin güvenlik ve stratejik meselesidir.”
Vekillerimizin ne kadar yetersiz olduğu, Erzurumun önemsiz bir şehir olduğu, ulaşımda taca atılmışligi bir kez daha ispatlandı. Ben burdan Erzurum lu hemşerilerime sesleniyorum lütfen artık Erzurum a sahip çıkın
Gülay bayır
Türkiye'de herkes pastan pay alıp yerken bizim Erzurumlu Dadaş lar birbirini yemekte her alanda geriye giden bir il oldu bürokrasidekiler hiç bir varlıkları olmayan kişiler , silkinip kendine gelmesi gerekli Erzurumlu bu vatan ta kendisidir
Katılıyorum bizleri Erzurum lu ları mağdur ediyorlar şehir dışına çıkamaz olduk aktarmalı olanlarda 8-9 saat ara ile yolculuk mu olur devlet büyükleri buna çare bulması lazım
Bu olumsuz durum seçimde sandığa yansır. Sabır da bir yere kadar. Erzurum u temsil edenlere duyurulur.
Bravo, aynen.
Erzurum ülkenin bel kemiği .ama erz diyer sehirĺer gibi bu hükümete rest çekmemiş olmanın zararını çekiyor.trb bir rest çekti bütün yatırımlar yapıldı erz halkının yapması gerekende bu.
Erzurum her geçen gün geriliyor her alanda. Yaşanmaz bir şehir olmaya başladı. Ekonomisi, sosyal yaşamı bitik durumda ve maalesef bu kötü gidişe dur diyen yok. Ancak seçimlerde hatırlanan bir şehir sadece.