Katıldığı bir televizyon programında MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Öcalan çağrısını değerlendiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Erzurum’da bir şehit yakının açıklaması olarak iddia ettiği Öcalan ile alakalı sözler, tartışmanın fitilini ateşlemişti.
Erzurumlu şehit yakını söylemiş!
Açılım sürecinde Akil İnsanlar Heyetinde yer alan Mehmet Uçum, 2013 yılında Erzurum'daki görüşmelerinden örnekler verdiği konuşmasında, "Akil İnsanlar Heyetinde Doğu Anadolu Grubu'nda çalışıyordum ben… Erzurum'da, başka illerde de oldu ama en çarpıcı örneklerden birisi. Erzurum'da bir şehit yakını, 'Türkiye'de terör bitsin, terör örgütü tamamen tasfiye edilsin, bırakın Öcalan'ın serbest bırakılmasını, evimde adama kahvaltı vermezsem adam değilim' dedi. Bakın bizim toplumun sağduyusuyla, derinliğiyle oynamayın. Bunun gibi Akil İnsanlar döneminde birçok örnekle karşılaştık. Yani Türkiye toplumu, Türkiye halkı o kadar üstün yararlar gördüğü zaman her türlü şeyi tolere edebilecek bir engin birikime, engin irfana sahiptir. Devlet Bey inisiyatif alıyor. Diyor ki, 'ben artık Meclis'te terör vesayeti istemiyorum'. Türkiye'de terör vesayetinin siyasi, sivil, entelektüel ve medya kolonları var. Türkiye her türlü vesayetten kurtulmak için yoğun mücadeleler verdi. Birçok vesayeti tasfiye etti ama bu terör vesayeti belli bir kesim üzerinden varlığını koruyor. Dolayısıyla çağrı DEM'e de yapılıyor. Bu işin sosyal, sivil, akademik ve medya kolonlarına yönelik de yapılıyor. Artık herkesin bu vesayetten kurtulması lazım" dedi.
İşte bu açıklamanın ardından Erzurum ayağa kalktı. Hiçbir şehit yakınının terör örgütü başına böyle bir söylemde bulunmayacağı belirtildi. Birbiri ardına gelen açıklamalarda Uçum’un o şehit yakınının kim olduğunu açıklaması istendi. O kişi Pusula'nın yayını ile ortaya çıktı.
Heyet Erzurum’u karıştırmıştı!
2013 yılında Erzurum'a gelen Akil İnsanlar Doğu Anadolu Grubu üyeleri, Müceldili Konağı’nda Erzurumlularla bir araya geldi. Söz konusu heyette, Mehmet Uçum, Can Peker, Veli Karataş, Abdurahman Kurt, Ayhan Ogan, Sibel Eraslan, Mehmet Arslan, Zübeyde Teker de bulunuyordu. Konakta toplantı yapılırken dışarda kıyamet koptu. Dönemin MHP Erzurum İl Başkanı Zekayi Kaya ve Ülkü Ocakları ile vatandaşlar heyeti protesto etmiş, polis biber gazı ile gruba müdahale etmişti. Pusula Gazetesi o gün oradaydı...
“Apo evimde kalsın!”
2013 yılının 31 Mayıs günü Müceldili Konağı’nda yapılan toplantıda ilk sözü alan dönemin Erzurum Baro Başkanı Av. Faruk Terzioğlu, “Ben 63 yaşındayım, hayatımın en güçlü anındayım, konuşmam yanlış anlaşılmasın. ‘Yeter ki ülkede kan dökülmesin. Apo gelip evimde misafir kalsın’ diyen bir insanım. Bu sürecin ülkede tüm katmanlara yayılması lazım... KCK, Ergenekon ve Silivri davalarının barış sürecine dahil edilmesi lazım” şeklinde ifadeler kullanmıştı.
Pusula ortaya çıkardı
Mehmet Uçum’un iddiasının ardından araştırma yapan Pusula Gazetesi Genel Koordinatörü Sevda Güneş ve Haber Müdürü İrfan Tarakçıoğlu, o günün arşivini ortaya çıkardı. Açıklamayı yapan kişinin iddia edildiği gibi şehit yakını değil, dönemin Baro Başkanı Faruk Terzioğlu olduğu anlaşıldı. Açılım sürecinde yapılan toplantı konuşmaları 1 Haziran 2013 yılında Pusula Gazetesi'nde yer aldı.
“Şehit yakını değil, benim”
Gazeteci Sevda Güneş’e konuşan Av. Faruk Terzioğlu o sözleri doğruladı. Terzioğlu, "Evet o konuşma bana ait. O günkü konjonktürde söylenmiş sözler. Açılım sürecinde ciddi bir fırsat yakalanmıştı. Ama olmadı, bir şekilde baltalandı. Bugün asla böyle düşünmüyorum. Abdullah Öcalan, örgüte hükmedemiyor. Kabul görmüyor. PKK’nın ipini elinde tutanlar istemeden, bu ülkede terör bitmez. O gün bitebilirdi ve ben duygularımda sözlerim de samimiydim. Ancak bugün aynı görüşte değilim" ifadelerini kullandı.
Sevda Güneş/İrfan Tarakçıoğlu/Pusula
HABER MERKEZİ