TRSM tarafından Şehir Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen serginin açılışına, Vali Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Başhekim Doç. Dr. İbrahim Hakkı Tör, Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, hastane yönetimi, çalışanlar ve davetliler katıldı.
Serginin açılışında konuşan Vali Çiftçi, Kanuni Sultan Süleyman'ın "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözlerini hatırlatarak, "Burada sağlık, sıhhat içinde nefes almanın önemi vurgulanır, bunu 46 yıl devlete padişahlık etmiş biri ifade ediyor. TRSM'de 908 hastamız tedavi görüyor. Bu ilimiz için ciddi rakam. Bütün hastalara şifa diliyorum. Gerçekten her meslek hakkıyla yapıldığında kutsaldır ama iki meslek önemli, biri şifaya vesile olan doktorlar, diğeri bize bilmediklerimizi öğreten öğretmenler. Güzel meslek icra ediyorlar, Allah hepsinden razı olsun. " dedi.
“Engelli vatandaşlara yardım eli uzatılıyor”
Geçmişe oranla engelli vatandaşlar için yapılan hizmetlerin artışına değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Toplumumuzda çeşitli engelli vatandaşlarımız var bunlardan bir bölümü de akıl ve ruh sağlığı sıkıntısı çeken kardeşlerimiz. Bu insanlar toplumumuzda tüm engelli bireyleri baz aldığımızda yüzde 8 ile 12 arasındaki dilimde yer alıyorlar. Bu kardeşlerimizi göz ardı etmek, yok saymak doğru değil. Gelişmiş toplumlar bu bireyleri topluma kazandırmak için farklı çalışmalar yapmaktadır. Devletimiz, Şehir Hastanemizde böyle bir birim açarak bu imkânı onlara vermektedir. Bugün açılacak olan sergi gibi işlerle de topluma uyum için bu vatandaşlara yardım eli uzatılıp bir takım işler yaptırılarak rahatlatılmaları sağlanıyor” diye konuştu.
“Geçmişte engelli bireylerin varlığı bilinmiyordu”
Aradan geçen yıllarda büyük bir yol kat ettiklerine vurgu yapan Başkan Sekmen, “Geriye dönüp baktığımızda engelli bireylerin varlığı bilinmiyordu, devlet sahip çıkamıyordu. İlk önce Cumhurbaşkanımız 1994’te İstanbul’da Fiziksel Engelliler Vakfı kurdurdu ve bu insanlarla ilgilenmeye, dertlerini dinlemeye başladı. Eskiden bir anne baba ‘engelli çocuğum var’ diyemezdi. Şimdi artık devletimiz hem bu insanlara hem de ailelerine sahip çıkıyor, yardım ediyor. Bugün Erzurum’a gelen sosyal yardım bütçesi belediyemizin bütçesinin üzerinde bir miktar” ifadelerine yer verdi.
1700 yatak kapasiteli, yaklaşık 5 bin 500 çalışanıyla kentin yanı sıra bölgeye hizmet sunulan şehir hastanesinde günlük ortalama 12 bin poliklinik hizmeti verildiklerini kaydeden Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Hakkı Tör, bu hizmetlerin yanı sıra TRSM gibi özellikli birimlerle de sosyal yaşamı desteklediklerini anlattı.
“Yoğun bir çaba ve özgüvenle çalışıyoruz”
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde yoğun bir tempoyla çalıştıklarını da dile getiren Tör, “Merkezimizde 1 psikiyatrist, 3 hemşiremiz, 1 psikoloğumuz ve 1 sosyal çalışmacı arkadaşımız hizmet vermektedir kayıtlı 908 hastamız bulunmaktadır. Bu misafirlerimiz kaybettikleri yetileri merkezimizde aldıkları tedavi ile geri kazanmaktadırlar. Yoğun bir çaba ve özgüvenle çalışan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“TRSM sayesinde topluma kazandırıldım”
TRSM'de tedavi gören hastalardan Mehtap Köksal, eskiden çeşitli sorunlar nedeniyle evden dışarıya çıkmak istemediğini ve içe kapanık olduğunu ifade ederek "TRSM sayesinde topluma kazandırıldım. Tedavi sürecimde bize çok yardımcı oldular. Şimdi devlet kurumunda çalışıyorum, beni sosyal hayata kazandıran TRSM ekibine teşekkür ederim." diye konuştu.
Konuşmaların ardından sergiyi gezen davetliler, TRSM'de tedavi gören hastaların eserlerini inceleyerek, satın aldı. Açılışı bugün yapılan sergi, 17 Mayıs Cuma gününe kadar ziyarete açık olacak.
Şeyma TAHİR