Osmanlı-Rus Harbi, Ermeni mezalimi ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatan rölyef, bakımsızlıktan anlamını yitirdi. Rölyefte boyalar silinirken, heykellerin bulunduğu alanlarda ise kopmalar meydana geldi.
Recai UYGUR / ERZURUM
Erzurum’da Coşkun Demir tarafından 1877 Osmanlı- Rus Savaşı ile Kurtuluş Savaşı’nı seramik çamuru kullanarak üç boyutlu olarak işlediği kabartma rölyef bakımsızlıktan dökülmeye başladı. 2009 yılında yaptırılan ve Kurtuluşa giden sürecin canlandırıldığı rölyefin boyaları silinirken heykellerin bulunduğu alanlarda ise kopmalar meydana geldi.
Kabartma rölyefte savaş sahnelerini canlandıran sanatçı, bin 100 parçalık eserini 3 ayda tamamlamıştı. Cepheye mermi taşıyan çocuklar, düşmana kurşun sıkan yiğit askerler ya da şehit oğullarına gözyaşı döken anneler, Coşkun Demir’in elinden Erzurum’un Menderes Caddesi üzerinde Ticaret Lisesi ve Müceldili Konağı’nın bahçe duvarlarına yansıdı. Aradan geçen zamanda kimse el vurmayınca rölyefte boyalar silindi ve heykel kabartma figürler tek tek dökülmeye başladı. Milli Mücadelenin konu edildiği rölyefteki kopmalar yüzünden insanlar artık neyi anlatmak istediğini anlamaz hale geldi.
Tarihe yakışmayan görüntü
Kurtuluş mücadelesini hatırlatan bütün bu figürler, Erzurum Menderes Caddesi üzerinde, yol kenarındaki duvara resmedildi. Taş duvara ilmek ilmek işlenen tarihi kabartma figürler birçok kişi tarafından yoğun ilgi ile karşılanırken, şimdiler ise bu görüntünün tam tersi yaşanıyor.
Yerli ve yabancı turistlerin en çok uğrağı Tarihi Rüstempaşa Çarşısı’nın hemen yanında olması herkesin bu bakımsız rölyefi görmesine neden oluyor. Müceldili Konağı’nın alt bölümünde bulunan duvarın hemen yanına yapılan su değirmeninin bile daha sağlam durduğu rölyefin bakımsız hali görenleri de rahatsız ediyor.
Restore edilmeli
2009 yılında Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Kurtuluş mücadelesini anlatan rölyefe o günden bugüne kadar kimse el vurmadı. Yer yer dökülmelerin olduğu rölyefin bir an evvel restore edilmesi gerektiğini ifade eden semt esnafı, “Belediyemiz geçmiş yıllarda tarihi kahramanlığı gelecek nesillere aktarmak için güzel bir çalışmaya imza attı. Lakin aradan geçen zamanda kimse sahip çıkmayınca kabartmalar dökülmeye başladı. Şimdi kimse ne anlatılmak istenildiğini anlamıyor. Yetkililer tekrardan rölyefi restore edip, şanlı tarihimizi gün yüzüne çıkarmalı” dedi.