Erzurum Valiliğince tabyalar ve diğer kültür varlıklarının korunmasına ilişkin genel emir yayınlandı.
Erzurum Valiliği’nden Vali Mustafa Çiftçi imzasıyla yayınlanan genel emrin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 5442 İl İdaresi , 2873 sayılı Milli Parklar, 5236 Kabahatler, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve 5996 Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunları ile Milli Parklar Yönetmeliği’ne dayanılarak yayınlandığı kaydedildi.
Kamu kurum ve kuruluşlar ile kamuoyuna bildirilen genel emirde , tarihi mekanlara ve her türlü donatı elemanına zarar verilmesi, bu sahalarda ateş yakılması, buralarda çevreyi rahatsız edecek şekilde ses yayını yapılması, gürültü çıkarılması gibi rahatsız edici davranışlarda bulunulması, alanlar içerisi ve çevresinde hayvan otlatılması, yatırılması, seyyar yada sabit ürün satışı yapılması, alanların işgali ve barınak oluşturulması, izinsiz, film, fotoğraf ve drone çekimi yasak olduğu kaydedildi.
Bölgede yapılacak çekim faaliyetleriyle ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden izin alınması gerektiği, genel emirde belirtilmeyen hususlarda Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Valilik ve diğer ilgili makamlarla istişare ederek her türlü tedbiri almaya yetkili olduğu vurgulandı.
Öte yandan yayınlanan emir talimatına uymayanlar hakkında; fiilleri ayrıca bir suç oluşturması halinde gereğinin yapılması saklı kalmak kaydıyla, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümlerine göre cezai işlem uygulanacağı bilgisi verildi.
Genel emirde özetle şu konular dile getirildi:
1-İşbu Genel Emir kapsamına giren yerlerde, tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değeri bozulamaz, yaban hayatı tahrip edilemez, bu sahaların tarihi, kültürel ve ekolojik özelliklerinin kaybolmasına, değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su, hava kirlenmesi vb. çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz.
2-Korunan alanlarda bulunan her türlü donatı elemanına zarar verilmesi yasaktır.
3-Söz konusu sahalarda yer ateşi yakmak yasaktır.
4-Korunan alanlarda çevreyi rahatsız edecek şekilde ses yayını yapmak, gürültü çıkarmak, kavga etmek gibi çevreye rahatsızlık verici davranışlarda bulunmak yasaktır.
5-Bu sahalarda doğal görselliğin, kamu sağlığının, çevre temizliğinin ve trafik güvenliğinin korunabilmesi ve sürdürülebilmesi amacıyla ilgisine göre Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından belirlenen yerler dışında ve söz konusu sahalara ulaşım yolları üzerinde yetkili kurumlardan izin ve ruhsat almaksızın her türlü sabit ya da seyyar ürün satışı yapmak, seyir alanı oluşturmak, alan işgal etmek, barınak oluşturmak yasaktır.
6-Korunan alanlar içinde otlatma yapmak ve hayvan yatırmak yasaktır.
7-Korunan alanlarda ticari amaçlı her türlü film, fotoğraf ve drone çekimleri özel izne tabi olup ilgisine göre Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nden veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden izin almadan çekim yapılması yasaktır.
8-Burada belirtilmeyen durumlarda da Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Valilik ve diğer ilgili makamlarla istişare ederek her türlü tedbiri almaya yetkilidir.
Cezai Hükümler
Bu kararlara uymayanlar hakkında; fiilleri ayrıca bir suç oluşturması halinde gereğinin yapılması saklı kalmak kaydıyla, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümlerine göre cezai işlem uygulanır.
Bu Genel Emir yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.”
HABER MERKEZİ
Öncelikle pusula gazetesi ve Cihat İncesu beyefendiye selam ve saygılarımı sunuyorum Ben Sabri Dolanbay/BALIKESİR, tam 42 yıl önce, herkese nasip olmayacak, böyle ender bir tarihi dokunun içinde muhabere çavuşu olarak askerliğimi yapmak banada nasip oldu, hele burası birde gazi bir tafta tabyası olunca, bu gururun hazzını yaşaya yaşaya burada günlerimiz geçti. Her ŞAHAPPAŞA lının hayali olduğu gibi, onyıllar sonra Tabyamızı gidip görmek benimde hayallerimi süslemişti. Ne yazıkki gittiğimizde büyük bir tarih katliamı ile karşılaştık ve anlatılmaz bir hüzün yaşadık O günden bugüne birçok tarihi olaylara, savaşlara sahne olarak serhat şehri ERZURUM'U Savunan bu tarihi tabyayı nasıl kurtarabiliriz mücadelesine girdik. Şimdi öğrendikki yeni Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi beyefendi bu tarih katliamına dur demiş. Vali Devlettir Kendisine şahsım ve arkadaşlarım adına saygı, minnet ve şükranlarımızı sunuyorum Ayrıca pusula gazetesi ve saygıdeğer gazeteci Nihat İnce Su'ya, saygılar
Hep boş beleş işler tabyalar harabeye dönmüş Avrupa'daki olsa buralar çoktan restore edilmiş yenilenmiş ve ziyarete açılmıştı ama biz her zaman olduğu gibi gereksiz meselelerin peşinde kosuyoruzoralara yapılacak neler var neler hem turizme hem kültüre kazandırılması buda içi gezip yok çekim yasak yok satisbtasak demekle olmaz garibim erzurum iste kaderi böyle
Tarih öncelikle bulunduğu topraklardaki nişanesi ve oralarda yaşayan insanların kültürel hatıralarıdır.
1963-1 Tertip olarak Şahappaşa Tabyasında servis şoförü olarak askerliğimi yaptım. Bu tarihi tabyayı hiç unutmadım. Arkadaşlarla beraber Tabyamızın ismini taşıyan bir vatsap grubu kurduk. Şahappaşa'ya üç kez gittim.. Her seferinde taburun hali daha da kötüydü. Erzurumda çok kişiyle görüştüm.. Bir çok kurum olayı geçiştirdi. Tabyalarımız için arkadaşlarla hep kafa yoruyoruz. Ne yapabiliriz diye.. Hepimiz değişik şehirlerde yaşıyoruz. Önceki gün Erzurum Valisi Sayın Mustafa Çiftçi'nin tabya ziyaretleri tüm eski asker arkadaşlarımı ve beni heyecanlandırdı, hoşumuza gitti.. Erzurum şehrinin en yüksek mülki amirinin söyledikleri çok kıymetliydi bizler için.. Teşekkürler Sayın Valimize.. Yüreklerimize su serpti. Taburumuzun tarihi değerine yakışır hale getirilmesi ve müze olarak halka açılması bizleri çok sevindirecektir. SÜLEYMAN ONARAN - BURSA
Süleyman bey,artık emin olabilirsiniz,tabyalar emin ellerde.vali bey el attıysa tamamdır.hatta kötü halinden haberdar olmaması beni beni şaşırttı vali beyin.müsterih olun.
Sayın Valimiz, çok teşekkür ederiz, bu karar çok önemliydi. Ecdad yadigarlarımız mutlaka korunup gelecek nesillere bu miras bu ruh aktarılmalıdır. İnşaAllah bunu gerçekleştirirsiniz, Erzurum halkı da sizi ebediyyen minnetle anar. Allah sizden razı olsun. Âmin !.
Bir insan çok insan derler. Bir önder kişi çıkar ezberleri bozar.. Bundan 42 yıl önce Erzurum Dumlu Şahappaşa Tabyasında görev yapmış eski askerim. Şahappaşa Taburunun 92'de lağvedilmesinden sonra bu tarihi tabyanın içine düştüğü berbat durum biz eski askerleri çok üzdü. Harekete geçtik, bir çok yere mesajlar attık, sesimizi ve feryadımızı sağolsun Pusula gazetesi duyurdu. 7 yıldır bununla ilgili bir çok girişimlerimiz oldu. Ama en somut adım sağolsun, varolsun Erzurum Valisi Sayın Mustafa Çiftçi tarafından atıldı. Ve tabyaların korunacak olması haberi bizleri çok çok heyecanlandırdı. Sayın Valimiz Mustafa Çiftçi'ye minnettarız. Kalbimizde yerini aldı. Türkiyenin dört bir yanında yaşayan biz eski Şahappaşalı askerler her an bu gelişmeleri takip ediyoruz. Ve böylesi güzel haberleri duyunca çok çok mutlu oluyoruz. Elini taşın altına koyan, bu güzel kararları alanlara da çok teşekkür ediyoruz.
Define arayanlar tarihi harabe etmiş.Cezasi nedir acaba
Unutulmuş tabyalarda gün yüzüne çıkarılsın.
(DÜŞÜNÜN)...sokak köpekleri yüzünden çocuklar,yaşlılar ölüyor,sakat kalıyor.Trafik kazaları oluyor..Salgin hastalıklar yayılıyor.Insanlar sokağa çıkamıyor.. İNSANLAR zarar görürken hatta ölürken tepki vermeyenler sokak köpekleri toplanacak diye ayağa kalktı...resmi gazetede kanun çıktı...SOKAK KÖPEKLERİ DERHAL TOPLANSİN..artık bıktık...Yeter...