Erzurum Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Bilim Erzurum’da öğrencilere topraksız tarım öğretiliyor. Tarım Atölyesi’nde su ve iklim olmayan Mars gezegeni örnek gösterilerek “Mars’ta Tarım” dersinde öğrencilere gerekli ekipmanlar sağlanarak topraksız tarım aşamaları adım adım anlatılıyor. Öğrenciler kendi yaptıkları modellemeleri evlerine götürerek hem bitkiye gerekli besinleri sağlıyor hem de bitkinin topraksız ortamda büyüme sürecine şahit oluyor.
Erzurum’da yapılabilir
“Isıtma sistemi eksikliği giderilirse Erzurum’da topraksız dikey tarım yapılabilir” diyen Tarım Atölyesi eğitmeni Kübra Demir, “Topraksız tarımda ısıtma problemi var. Gerekli adımlar atılırsa Erzurum’da mümkün olabilir. İki haftada çimlenir ortalama Erzurum’da 75 günde hasada hazır hale gelir” ifadelerini kullandı.
Az maliyet çok kazanç
“Erzurum’da topraksız dikey tarım yapılabilirse üretimde çok fazla artış olur” diye konuşan Demir, “Önümüzdeki yılarda gerçekleşmesi beklenen küresel su krizinde tarım faaliyetlerine devam etmek için topraksız tarım şart. Geleneksel tarımdan farklı olarak daha az su ve daha az besin kullanılarak daha fazla ürün elde etmek mümkün. Tarımda su tasarrufu yapılırsa krizin önüne geçilebilir ”dedi.
Uygulamalı olarak yapıyorlar
Mars’ta Tarım dersinde önce öğrencilere ‘Marslı’ flmi eğitmen tarafından izletilip konu hakkında fikir sahibi olmaları ve merak etmeleri amaçlanıyor. Sonra kavanozların ağzına delik saksılar yerleştirilerek toprakla aynı yapıda su tutma özelliğine sahip olan taş yünü döşeniyor. Taş yünü delinerek içine su sıkılarak tohum yerleştiriliyor. Gerekli minarelleri alması için marul besini Pastör iğnesi ile enjekte ediliyor ve bitki çimlenmeye bırakılıyor.
Ali Kaya