Manolya BULUT-PUSULA
Özellikle sentetik uyuşturucu maddelerin ucuz ve kolay ulaşılabilir olması, yasaklı madde kullanımı her geçen gün artırıyor. Gençlerim yoğunlukta olduğu okul önleri ve internet kafelerde cirit atan torbacı tabir edilen zehir tacirleri, uyuşturucu madde kullanımının yaygınlaşmasına neden oluyor. Gençleri hedef alan torbacılar, körpe hayatları bir bir karartıyor.
Bina bahçesini mesken tuttular
Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Şükrüpaşa Mahallesi’nde bulunan bir apartmanın bahçesinde yaşananlar, uyuşturucu batağına saplanan gençlerin içler acısı halini gözler önüne serdi. Gündüz saatlerinde okulda olması gereken lise çağındaki iki genç, binanın bahçesine gelerek yanlarında getirdikleri uyuşturucu maddeyi kullandı. Mahalle sakinlerinin an ben an kayıt altına aldığı gençler, uzun süre maddenin etkisi altında vakit geçirdikten sonra binadan ayrıldı.
Mahalle için olağan bir gün!
Kuytu bina bahçeleri ve metruk binaları mesken tutan gençler, mahalle sakinlerini de canından bezdirdi. Durumdan oldukça rahatsız olan vatandaşlar, “Bu çocuklar sürekli buradalar. Bunlar gibi başkaları da var. Kuytu köşe, bina bahçeleri, metruk yerleri kendilerine mesken etmişler. Burada uyuşturucu kullanıp taşkınlık çıkarıyorlar. Çoluk çocuğumuzu rahatça sokağa gönderemiyoruz. Bir an önce duruma müdahale edilmesi gerekiyor. Hem biz tedirgin oluyoruz hem de bu çocuklara, ailelerine üzülüyoruz. Onların da bu bataktan kurtulmaları gerek bir an önce” diye konuştular.
Uyuşturucuya geçit vermeyeceğiz!
Göreve başladığı Ağustos ayında tebdili kıyafet halkın arasına girerek nabız tutan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, önceliğinin uyuşturucu ile mücadele olduğunu belirtmiş, “Şehirde önemli sorunların başında uyuşturucu geliyor. Aslında bu sadece Erzurum’un değil ülkemizin son yıllardaki sorunlarından biri. Emniyet müdürümüz ve jandarma komutanımız ile bu işin üzerine ciddi gideceğiz. Bu konuda hiçbir taviz verilmeyecek” ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye’nin uyuşturucu raporu
Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı 2023 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nu yayınladı. Uyuşturucu imal ve ticareti ile mücadele eden kurumlardan alınan verilerle hazırlanan raporun sunuş bölümünde, “Ülkemiz uyuşturucu kaçakçılığında stratejik bir coğrafi konuma sahiptir” tespiti yapıldı.
Rapora göre Türkiye’de 2021’de uyuşturucu ile ilgili 215 bin 771 olay gerçekleşirken 2023’te ise yüzde 14,1'lik artışla 246 bin 237 olay kayda geçti. Yakalanan şüpheli sayısı da yüzde 6,5 arttı, 313 bin 786 oldu.
Captagon ve metamfetamin patlaması!
Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın yayınladığı 2023 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda captagon ve metamfetamin yakalamalarındaki büyük artış dikkat çekti. Rapora göre Türkiye’de yakalanan eroin ve kokain miktarları bir önceki yıla kıyasla düşerken metamfetamin ve captagonda ise adeta patlama yaşandı.
Captagonda son üç yılda dikkat çekici bir yükseliş söz konusu. 2020’de 2 milyon 875 bin 182 adet captagon yakalanırken bu miktar 2021’de 13 milyon 790 bin 648’e, 2022’de ise 23 milyon 945 bin 26’ya çıktı. Captagon yakalamalarında 2020-2022 arasındaki yükseliş yüzde 732 oldu.
Dikkat çeken bir başka artış ise metamfetaminde gerçekleşti. 2021’de 5 ton 897 kilogram metamfetamin yakalarken geçen yıl bu miktar, yüzde 193 artışla 16 ton 210 kilograma çıktı.
Maalesef yerel yöneticilerimiz sadece sosyal medya peşinde yok orda açılış vardı yaptık, efendin filan müdür amir yeni göreve başladı hayırlı olsun ziyaretleri bu benzer sosyal medya etkinlikleri kapsamında dolaşıyorlar. Eğer Sosyal devletsen bu çocuklarımıza sahip çıkıp biran önce bu bataklıklardan kurtarıp topluma kazandırmamız gerekir. Asil görevlerimizden bırı budur, laf üretmek değil.