Uzun yıllardır kentin gündeminde olan ve kışın yüzünü gösteren hava kirliliğinin büyük oranda sebebinin yardım kömürleri olduğu ortaya çıkmıştı. Pusula Gazetesi hava kirliliğini gündeme getirmesinin yanı sıra bazı yardım kömürü çuvallarından çıkan taşları da kamuoyuyla paylaşmıştı.
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle Palan Otel’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Vali Çiftçi, Pusula Gazetesi Genel Koordinatörü Sevda Güneş İncesu’nun, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca dağıtılan yardım kömürlerinin hava kirliliğine neden olmasına ilişkin sorusunu yanıtladı.
Oltu’daki maden sorunlu!
Konuya ilişkin vali yardımcıları ve kaymakamlara talimat verdiğini söyleyen Vali Çiftçi, “ Talimatımda ‘bütün ilçe kaymakamlıklarımızla görüşelim. Kendilerinden bu kömürlerle ilgili rapor isteyelim’ dedim. Şu an elimizde dağıtılan kömürlerin bir kısmı Amasya'da Anadolu Madencilik diye bir işletmeden geliyor. Diğeri de Oltu’dan geliyor. Anadolu firmasının dağıttığı kömürlerde bir problem yok. Kalori oranları yüksek, kir oranları düşük. Yıkanmış, elenmiş, taşlarından ayıklanmış durumda. Fakat Oltu’dan gelen kömürlerin aynı şekilde olduğunu maalesef söyleyemeyeceğim. Kendilerini defaten uyardım. Kaymakam arkadaşlarımızı ocağa gönderdik. Dedik ki ‘Kendiniz gidin, ocak sahipleriyle birebir görüşün. Bu kömürlerin bu şekilde dağıtılamayacağını, daha nitelikli, daha kaliteli kömürü istediğimizi kendilerine söyleyin. Kömürü yıkanmadan, elenmeden, taşı ayrıştırılmadan, zenginleştirilmeden almayın.’ Çünkü devlet bunları bedavaya almıyor. Karşılığında bir meblağ ödüyor ve bu kömürü dağıtıyoruz” dedi.
Genel Müdüre bilgi verdim
Oltu’daki maden ocağı yetkilileri ve Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürüyle de görüştüklerini kaydeden Vali Çiftçi, “Vatandaş memnuniyetini de sağlayamıyoruz. Hava kirliliğine de sebebiyet veriyoruz bir yandan. Verdiğim talimat şu; Özellikle Oltu kömürden dağıtılan kömürlerle ilgili kaymakam arkadaşlarımızın yaptırmış olduğu bir takım tahliller de var. Biz bunların kalori oranlarını da ölçtürüyoruz. Bunların hepsini toplayacağız. Valiliğimizde bununla ilgili bir görüş oluşturacağız. Hem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına hem de Türkiye Kömür İşletmelerine de bu konuyla ilgili müracaatımızı yapacağız. Evet herhangi bir şekilde düzenli olmazsa çıkartılan kömürlerin yıkanmadan elenmeden zenginleştirilmeden, taşlarından ayıklanmadan verilirse oradan alınmaması, başka bir yerden kömür dağıtılması noktasında yazılı olarak teklifimizi yapacağız. Bir yandan da şunu da göz önünde bulundurmak zorundayız. Ben önceki toplantıda da dile getirmiştim. Oltu kömürde de çalışan 300 insan yani orada da bir işletme var. Oranın da zarar etmesini istemiyoruz. Yani orada da insanlar çalışıyorlar. Para kazanıyorlar, evlerine ekmek götürüyorlar. Şimdi hem oranın çalışmasını istiyoruz hem de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfına verilen kömürlerin kaliteli olmasını istiyoruz. Bu şekilde devam ederse Oltu'daki işletmeden kömür almayacağız. Bunu yazılı olarak da müracaatımızı da yapacağız. Bu konuyla ilgili Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürüyle en az beş defa görüştüğümü biliyorum” diye konuştu.
Tekman kömürleri geri çevirmiş
Kömürlerin tahlillerinin yaptırıldığını ve gerekirse önümüzdeki yıl söz konusu kömürlerin dağıtılmayacağını belirten Vali Çiftçi, sözlerini şöylesürdrüdü: “Hava kirliliğine de sebebiyet veriyor. Dediğim gibi raporları bir araya getireceğiz. Eğer kömür işletmelerinde herhangi bir iyileştirme olmazsa, yani böyle çıkardıkları gibi dağıtmaya devam edecek olurlarsa yollarımız ayıracağız, ayırmak zorundayız. Bu şekilde önümüzdeki yıl da kömür dağıtımında vatandaşımız kullanmasına sebebiyet veremiyoruz. Bu konuda son derece kararlıyız. Mesela bir örnek vereyim. Tekman Kaymakamlığımız beş ton kömür geri çeviriyor. Baktılar, kömürlerin uygun olmadığını tespit ettiler. Bana da haber verdiler. Ben dedim ki eğer kömürler düzgün değilse, kaliteli değilse, standartlara uygun değilse teslim almayın. Ocağa geri gönderin ve gönderdiler. Böyle kalori düşüklüğü tozlu, kömür, taşlı kömür, standartlara uygun olmayan kömür varsa artık almayacağız. Yani biz toleransımızın sonuna yaklaştık. Dediğim gibi ocağın kapanmasını istemiyoruz. Ama öbür taraftan da kaliteli kömür almak istiyoruz. Bu sabrımızın son aşamasına girdiğimizi ifade etmek durumundayım. Oltu’ya gittiğimde de zaten kömür işletmecilerine de kendim de ifade ettim.”
Gereksiz kömür dağıtımın önüne geçeceğiz
Doğal gaza erişimi olmasına rağmen bazı kırsal mahallelerde vatandaşların yardım kömürü almaya devam etmesine ilişkin soruya ise Vali Çiftçi şöyle yanıt verdi; “Erzurum merkezli yani merkez ilçelerinin hepsinde doğal gaz var. Ama tabii doğal gazın olması kendi başına bir şeyi değiştirmiyor. Bunlar evlere de abonelik tesis edilip doğal gaz arzının başlaması gerekiyor. Eğer vatandaş kendisi doğal gazdan faydalanmak istemiyorsa abonelik oluşturmadıysa onlara yine kömür dağıtmaya devam ediyoruz. Nihayetinde bu insanların ısınması gerekiyor. Tabii bir taraftan da bunu da gündemimize aldık. Geçenlerde ben yine sizin yazınızda görmüştüm onu. Şu anda geçmiş yıllara göre dağıtılan kömür miktarlarını da çıkartıyoruz. Belki 15 yılın kömür dağıtımlarını, doğal gaz girdikten sonra ne kadar artış var, azalış var. Onları da çıkartacağız ve ona göre bir değerlendirme yapacağız. Çünkü doğal gaz desteklemesi de yapıyor devletimiz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla. Mümkün mertebe bizim merkez ilçelerinde en azından dağıtılan kömürlerin miktarını azaltmamız gerekiyor.”
Manolya Bulut