Bunlara dikkat!
Kurban Bayramına sayılı günler kala vatandaşlara birçok uyarıda bulunan Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Çağrı Birdal, kurbanlığın seçiminden kesimine kadar veteriner hekim kontrolünden geçmiş olması gerektiğini, bunun halk sağlığı açısından da önemli olduğunu söyledi.
Manolya BULUT-PUSULA
Kurban Bayramına yaklaşık bir hafta kaldı. Hayvan seçilirken, kesim esnasında ve bulaşabilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulunan Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Çağrı Birdal, “Vatandaşlarımızın kurbanlıklarını veteriner hekime kontrol ettirmelerini öneriyorum. Buna sadece hayvan sağlığı olarak bakmamak lazım. Nihai olarak halk sağlığını etkileyen bir durum” dedi.
Halk sağlığını etkileyen bir durum
Kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gerekenlere değinen Birdal, “Bu yıl yapılan açıklamaya göre ülke genelinde 950 bin büyükbaş 2 milyon 800 bin de küçükbaş hayvan kesileceği öngörülüyor. Kurban dini bir vecibe ve bu vecibeyi yerine getirirken de doğru ve sağlıklı hayvanı seçme noktasında dikkat edilmesi gerekiyor. Sağlıklı hayvan, sağlıklı tüy yapısına sahip, çevresiyle olan iletişimi iyi, refleksleri yerinde, kemikleri gözükmeyecek şekilde kilosunu almış, ciddi manada hareketli, uyaranlara cevap veren hayvanlardır. Bunlara uymayan, gebe olduğunu bildiğiniz, yaşını almamış hayvanlar kesilemez. Hayvanın ön kesici dişlerin çıkmış olması ve iki yaşını doldurması gerekiyor. Küçükbaşlarda da annesinin boyutuna erişmiş olması gerek. Hayvana bakıp tespit etmek lazım. Dinen de belli unsurlara sahip hayvan kurban edilemiyor. Veteriner hekime kontrol ettirmelerini öneriyorum. Buna sadece hayvan sağlığı olarak bakmamak lazım. Nihai olarak halk sağlığını etkileyen bir durum. Hayvanlardan insanlara bulaşabilen iki yüzün üzerinde hastalık var” diye konuştu.
Vatandaşın görmesi imkansız
Kesim esnasında fark edilebilecek hastalıkların olabileceğini söyleyen Birdal, “Özellikle hayvan kesilirken bir veteriner hekime muayene ettirdilerse sorun yaşanmaz. Ancak dış bakıyla tespit edilemeyecek, kesim esnasında görülebilen hastalıklar da var. Büyükşehir Belediyesi dokuz tane kesimhane kurdu, hepsinde veteriner hekim bulunacak. Anında müdahale etmiş olacağız. Daha önce yaşadığımız tecrübeler de var. Anında hayvanı imha edip, hastalığa göre kesimhaneyi dezenfekte ediyoruz. Ama dışarıda kesim yapan vatandaşlarımız için konuşmak gerekirse, kamusal alanda kesim yapmak yasak. Ama kendilerine ait bahçede kesim yapabiliyorlar. Tavsiye etmemekle beraber tabi. Veteriner hekimin tespit edebileceği hastalıkları vatandaşın görmesi imkansız. Etteki renk değişiklikleri hastalık sebebi olabilir. Normalde sağlıklı bir etin rengi pembemsi kırmızıdır. Belli organlardaki kistik görüntüler olabilir. Yağ dokusundaki veya organlardaki renk, şekil değişiklikleri, kanının pıhtılaşmaması hastalık belirtisi olabilir. Bizde en çok karşılaşılabilen hastalık tüberkülozdur. Veteriner hekimin kontrolünden sonra tüketilmelidir. Mesela tüberküloz çıktığı zaman kontrollü bir şekilde yüksek ısıya tabi tutulup kavurma yapılabiliyor ve etken kalkıyor. Ama bu eti belli bir ısıya ulaştırmadan tükettiğiniz zaman hastalığın size bulaşma ihtimali var” ifadelerini kullandı.
Nasıl saklamalı?
Etin plastik poşetlerde muhafaza edilmemesi ve kavurma yaptıktan sonra şoklanarak saklanmasının en sağlıklı yöntem olduğunu belirten Birdal şunları söyledi; “Plastik poşetlerde muhafaza edilmemesi gerekiyor. Yeşermiş, rengi değişmiş etler saklanmamalı. Hayvanı kestikten sonra o poşetlerin içinde sağda solda bekletiyorlar. Eti normal bir buzdolabında bir gün, soğutucuda bir hafta, -18 derecede ise altı ay saklayabilirsiniz. Ama normal bir buzdolabı +4 derecelerdedir. Eti saklamanın en iyi yollarından biri kavurma yapıp şoklamaktır.”
Bu hastalıklara dikkat
Hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklardan söz eden Birdal,
“Ülkemizde en fazla rastlanan hastalıklar brusella, şarbon, şap, tüberküloz, kırım kongo kanamalı ateşi, kuduz gibi hastalıklar. Bu hastalıkları taşıyan hayvanlar tespit edilip müdahale ediliyor. Ama bir şekilde satılmış olabilir. Bunların hepsini sayarken veteriner hekimin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Kendinizi, ailenizi, dağıtacağınız insanları riske atmış oluyorsunuz. Bunu ibadet olsun diye yapıyorsunuz. Bunlara hastalık bulaşmaması için ne gerekiyorsa yapılması lazım. Vatandaşların çoğu bunlara dikkat etmiyor” diye kaydetti.