Merhaba sevgili okurlarım.
Kışın güzel yüzüyle; ama çaresizlik içindeki kardeşlerimize refah ve ferahlık dileyerek başlayalım bugün...
Ve bugün hepimizin gündelik hayatında sıkça karşılaştığı ama üzerine pek düşünmediği bir konudan bahsedelim: Mutfak israfı!
Hepimiz alışveriş yaparken biraz fazla malzeme alırız, taze taze yemek hayalleri kurarız, ama sonra dolabın bir köşesinde unutulan o sebzeler ya da bayatlayan ekmeklerle karşılaşırız. Üstelik bu sadece bütçemize değil, çevreye de büyük bir zarar. Gelin, bu durumu hem ekonomik hem de sağlıklı bir şekilde çözmenin yollarını birlikte keşfedelim.
Dolaptaki Sebzeleri Değerlendirelim: Artan Sebzelerden Mis Gibi Çorba Olur!
Buzdolabınızın çekmecesinde buruşmaya başlamış sebzeler mi var? Atmayın! Havuç, kabak, kereviz, brokoli ya da karnabahar… Hepsini kullanabileceğiniz nefis bir çorba tarifi geliyor:
Tüm sebzeleri küçük parçalara doğrayın. Bir tencereye az miktarda zeytinyağı koyup sarımsak ve soğanla birlikte kavurun. Üzerine sebzeleri ekleyip su veya evde varsa tavuk/et suyunu ilave edin. Baharatlarınızı (tuz, karabiber, biraz da zerdeçal öneririm) ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Blender’dan geçirip kıvamını ayarlayın. İşte size hem besleyici hem de sıcacık bir çorba!
Bayat Ekmekle Atıştırmalık Mucizeler:
Bayat ekmekleri genelde çöpe atmak ilk aklımıza gelen şey oluyor, değil mi? Oysa biraz yaratıcılıkla bayat ekmekler harika sağlıklı atıştırmalıklara dönüşebilir.
- Baharatlı Ekmek Cipsi: Bayat ekmekleri ince ince dilimleyin, üzerlerine zeytinyağı sürüp istediğiniz baharatlarla (kekik, biberiye, pul biber) harmanlayın. Fırında 10-15 dakika kızartın. Çorbanızın yanına çıtır çıtır bir eşlikçi hazır!
- Ev Yapımı Galeta Unu: Ekmekleri kurutup rondodan geçirerek galeta unu yapabilirsiniz. Sağlıklı köfte veya sebze pane tariflerinizde hazır galeta ununa veda edebilirsiniz.
Olgunlaşmış Meyveleri Kurtarma Operasyonu:
Muzlar kararmaya mı başladı? Çöpe gitmesin, enfes bir muzlu krep yapalım:
- 1 olgun muz, 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı tam buğday ununu karıştırın.
- Az yağlı bir tavada minik krepler pişirin. Üzerine biraz tarçın serperseniz tatlı krizlerine bile çözüm olur!
Elma ya da armut gibi meyveleri de küçük parçalara doğrayıp fırında biraz tarçın ile pişirebilirsiniz. Bu sağlıklı tatlı, hem sıcak hem de düşük kalorili bir alternatif.
Yeşil Sebzelerin Can Suyu: Sebze Saplarından Smoothie...
Marul, ıspanak veya kereviz sapları genelde doğrudan çöpe gider. Ama blender’a biraz yeşil sap, 1 adet muz, yarım limon suyu ve 1 bardak su koyup karıştırın; işte size detoks etkili bir smoothie!
Son Olarak: Mutfakta İsrafı Önlemenin Püf Noktaları
- Alışverişe çıkmadan önce mutlaka bir liste yapın ve gerçekten ihtiyacınız olanları alın.
- Yiyeceklerinizi doğru saklayın; örneğin, patates ve soğanı karanlık bir yerde ayrı ayrı saklamak onların ömrünü uzatır.
Mutfak israfının zengini fakiri yok. Uyarılarınız son derece gerçekçi. Dikkate alan her ev, mutfak bütçesini daha sağlıklı yönetebilir. Bayat ekmeği nasıl değerlendirebileceğimizi anlatmışsınız; ekmek cipsi önerisi ilk defa duyduğum bir şey. Teşekkür ediyor, güzel önerilerinizin devamını diliyorum.
Sayın Hanımefendi, bu dediğiniz israfı, açlık sınırının altında yaşayan 20 milyon, yoksulluk sınırının altında yaşayan 42 milyon insanımız değil , milli gelirin yüzde 49.5'ini alıp astonomik bir hayat yaşayan 17 milyon insanlara söyleyiniz. Bu yazınız da herhalde onlar içindir. Yoksa garip, gureba bu yazdığınız listeyi zaten bulamıyor ki. Siz hangi israftan bahsediyorsunuz ?. Bu liste 67 milyon halkı zaten kapsamıyor ki. Herhalde siz bu ülkede yaşamıyorsunuz. Can yakıcı enflasyon altında inim inim inleyen vatandaşı neden görmüyorsunuz?. Lütfen yazınızı bu toplumu tanıyıp öyle yazınız. Selamlar. Hoşça kalınız.