Türkiye; ASALA tasfiyesinin ardından (1983-4) PKK terör örgütü ile mücadele etmektedir. PKK ile 40 yıllık mücadelenin sürdürülmesinde yasal yani hukuki dayanaklar üzerine akademik bir çalışma oldu mu bilmiyorum.
Tamamen dışarıda olan ASALA ve PKK ile mücadele farklı bir alan olarak karşımıza çıkmıştı. Silahlı terör örgütlerine karşı mücadele uzun zaman silahlı olarak yürütüldü. Son 20 yılda siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda, son yıllarda ise parasal kaynaklarına karşı mücadele sürdürülüyor.
FETÖ, diğer terör örgütlerine çok benzemeyen, içimizden yetiştirilen bir örgüt. Guguk kuşu örneğinde olduğu gibi başkalarının yumurtalarının bizim sanılarak büyütülüp, gürbüzleştirildiği bir örgüt. Net olarak 2012 yılı itibariyle etkili faaliyetleri ile karşılaştık. Tasfiyesi ise genel anlamda 15 Temmuz darbe girişimiyle yaşandı.
Terör örgütleriyle mücadele sadece dağda, silahlı olarak yapılmıyor. Mücadeleyi gerçekleştiren kolluk kuvvetlerinin iş ve işlemlerinin bir yasal zemine oturması da gerekiyor. Terörle Mücadele Yasası bunun önemli dayanaklarından.
Türkiye’yi en fazla rahatsız eden, içeriden terör örgütlerine umut veren birçok kararı nedeniyle Anayasa Mahkemesi gelip tartışmaların odağına oturdu. MHP Lideri Devlet Bahçeli, 2 yıldır AYM’nin kapatılması veya yeniden yapılandırılması çağrısı yapıyor. AYM’nin FETÖ iltisaklı veya PKK ile ilişkili kişilerin “kişisel başvuruları” üzerine verdiği kararlar ciddi tartışmaları beraberinde getiriyor.
Devlet Bahçeli başta olmak üzere siyasiler, terör ve güvenlik uzmanlarına göre AYM’nin kararları terörle mücadeleye zarar veriyor.
AYM, 61 Anayasasının ürünü!
Türkiye’nin önemli kuruluşları Yargıtay, Danıştay’ın Kuruluş tarihleri 1868. Anayasa Mahkemesi Kuruluşu ise 1961. 27 Mayıs darbesi sonrası oluşturulan meclis yapısı ile hazırlanan 61 anayasası ile Anayasa Mahkemesi kurulmuş.
Cemal Gürsel- Cemal Madanoğlu cuntasının bunda etkili olduğu söyleniyor.
1961 Anayasasında yer alan kurumlar nelerdir?
Farklı akademik çalışmalarda ortak olarak vesayet kurumu kabul edilen Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Senatosu, Devlet Planlama Teşkilatı, Milli Güvenlik Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı ele alınmıştır.
Tartışmaların odağında 61 Anayasası ile kurulan kuruluşlar yer alıyor.