Geleceği kuran geçmiştir. Erzurum’un geçmişine bakınca sanattan siyasete önemli simaların bu topraklardan yetiştiğine şahit oluyoruz. Erzurum, nadide simalarının beşikte ninnilerle büyüyerek millet hayatına damga vuran isimleri besleyen şehirdir. Emrah, Aşık Sümmani, Aşık Reyhani alanlarında bir deryadır. Üzüntü verici olan ise büyük şahsiyetlerin adeta şehir kimliğinden silinip unutulmasıdır.
Erzurum’un dününe bakarak, geleceğe ışık tutula bilinir mi? Bence evet! Geçmiş, geleceğin de aynasıdır. Değişmez kuraldır, bugünün kısırlığını kırmak, aşmak için bir şeyin tetikleyici olması gerekiyor. Düne bakarak, geçmişe ışık tutarak geleceği güçlü kurabiliriz.
İşte dünün önemli isimlerinden biri de Asım Vasfi Bey yani Asım Möhördaroğlu. 1891 yılında Erzurum’da doğdu. Ölüm tarihi 7 Ağustos 1966, Türk siyasetçidir. Erzurum Mülkiye İdadisi mezunudur. Tüccarlık, İttihat ve Terakki Fırkası Üyeliği, Topladıgı Milis Kuvvetleriyle Doğu Cephesinde Ruslara karşı Gerilla savaşı (Teşlikat-ı Mahsusa Görevliliği), TBMM I., III. ve IV. Dönem Erzurum Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve dört çocuk babasıdır.
Mevlüt Yüksel hocanın makalesinde Asım Vasfi Bey’in vasıf ve özellikleri dikkat çekici. Döneminin kayıtlarında “Mühürdarzade Asım” olarak da geçen Asım Vasfi Bey, 1908 yılında Erzurum Mülkiye İdadisinde tamamlamış ve ardından babasının yanında ticarete başlamış. “Maliye ve iktisat uzmanı olan Asım Vasfi Bey, baba mesleği olan canlı hayvan ticareti ile uğraşmıştır. Meslek hayatındaki cesaretli tutumu, dönemin iktidarını elinde tutan İttihat ve Terakki Fırkası mensuplarının dikkatini çekmiştir. Bu yüzden parti yönetiminin ilgili yetkilileri kendisiyle temas kurarak ordunun iaşe ihtiyacının karşılanması için birlikte çalışma teklifinde bulunmuşlardır. Teklifi kabul ettikten sonra Asım Bey, İttihat ve Terakki partisi ile çalışmaya başlamıştır. Kısa zamanda önemli başarılar elde eden Asım Vasfi Bey, I. Dünya Savaşı’nda Teşkilât-ı Mahsûsa bünyesinde faaliyet göstermiştir.
Bir araya getirdiği milis kuvvetleri ile Doğu Cephesi’nde Rus ordularına karşı savaşmıştır. Mondros Mütarekesi’nden sonra İstanbul’da gitmiş, burada bulunduğu sırada İngilizler tarafından tutuklanmıştır. Bir müddet tutuklu kaldıktan son arkadaşlarının yardımıyla hapishaneden kaçmayı başarmıştır. Ankara’ya döndükten sonra Mustafa Kemal Paşa ile görüşmüş ve onun isteği üzerine Erzurum’dan Milletvekili namzedi olmuştur. Yapılan seçimlerde yeterli oyu alarak I. TBMM’ye Erzurum milletvekili seçilmiştir.” (Kaynak: Mevlüt Yüksel, Atatürk Ansiklopedisi)
23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin açılışına katılmış ve görevine başlamıştır. I. Mecliste İktisat ve Bütçe Komisyonlarına aza seçilmiş. Asım Bey bu dönemde Meclis Genel Kuruluna üç takrir, iki teklif getirmiştir. Takrirlerinin ilki, 1921 tarihli olup, Kurtuluş Savaşı esnasında orduya 2 adet uçak bağışlayan Erzurumlu vatansever iş adamı Nafiz Kotan Bey’e TBMM namına bir teşekkür yazılması hakkındadır.
Asım Beyler nereye gitti?
Maaşını hazineye bağışlaması ile de tanınan Asım Vasfi Bey, milletvekilliğinin sona ermesinden sonra siyasi faaliyetlerini Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF)’na bağlı olarak devam ettirmiştir. TBMM’nin II. Dönemi için aday olmayan Asım Bey, III. ve IV. Dönem içim yapılan seçimlerde yine milletveki seçilmiştir.
İtihat ve Terakki cemiyeti ecdadımız Osmanlıyı yıkan lar değillermi Ağabeyi yoksa bizmi yanlış biliyoruz. Saygılarımla