Hayalleri olan insanları çok beğenirim. Hatırlar mısınız bilmem, son Başbakan Binali Yıldırım ‘otobüste’ bir programa katılmıştı. Çocukluğunda uçakları uzun süre görmek için sırt üstü yatarak daha fazla izlediğini söyledi. Otobüsçü Dursun’un oğlu Binali Yıldırım çok büyük işlere imza attı. Yollar, otobanlar, tüneller, köprüler. Erdoğan’ın en güvendiği isimdi, en büyük dostuydu.
Ali Korkut ile tanışmamız daha eski olsa da, birlikte çalışmamız 2009 yılında Yakutiye Belediye Başkanı olunca başladı. Ali Korkut’un büyük hayalleri vardı. Kazımkarabekir, Dadaşköy, Dumlu Belediyeleri Yakutiye Belediyesine katılmıştı. 830 personeli olan bir belediyenin başkanı seçilmişti Ali Korkut. Ortak söylem, işçi yükü, işçilerin belediyeden alacakları, piyasa borcu ile 110 milyarın üzerinde borçla baş edilemeyeceği yönündeydi.
Ali Korkut, ilk iş işçilerin bütün alacaklarını ödedi. Veresiye alışveriş yapamayan işçiler aybaşı gelince maaşını iki taksit olarak değil, tam olarak çekmeye başladı. İkramiye, gününde ödendi.
Ali Korkut, belediye hizmet binasının tarihi eser olmaktan adeta çıkarıldığını biliyordu. Bina üstüne kaçak kat atılmıştı. Kaçak kat yıkıldı. Pimapen pencerelerin yerine 100 yıl ömrü olan meşe ağacından aslına döndürüldü. Bina dış cephesini kaplayan iğrenç alçı-boya kaplı malzeme kazıtıldı ve binanın orijinali ortaya çıkarıldı. Bina içerisi baştan aşağı restorasyondan geçirildi.
Ali Korkut, Yüksek Mimar’dı ve böyle bir tarihi eseri zelil bırakamazdı. Pırıl pırıl ve tarihi görünümü korunan, içerisi çalışma ortamına uygun, dahası tuvaletleri pırıl pırıl yapıldı.
Erzurum merkezinde 400 civarında tarihi eser olduğunu Ali Korkut başkandan öğrenmiştim. Gazeteciydim, tarihe ve tarihi esere ilgim fazlaydı ama 400 gibi bir rakam dağarcığımda yoktu. Erzurum’un kent meydanı yoktu, kolları sıvadı ve Yakutiye Kent Meydanı’nı o ağır yükün altındayken gerçekleştirdi. 650 personeli kamu kurumlarına göndermeyi başardı.
O tarihi kent meydanında her ramazan “Ramazan etkinlikleri” düzenleyerek Erzurum halkının eski ramazan özlemini karşıladı. Ali Korkut için bunlar yetmezdi, şehir merkezinin kentsel dönüşüme ihtiyacı vardı. Hasanibasri, Mehdiefendi, Hacıcuma, Habibefendi, Taş Mescit, Narmanlı, Sultan Melik mahallelerini dönüşüme aldı. 3 binin üzerinde binayı kamulaştırdı. Hasanibasri’de modern konutlar yükseldi, Mehdiefendi bildiğiniz Yeşil Yakutiye Konutları oldu. Hacıcuma diye bildiğimiz alanda Korkut sonrası yapılaşma sürüyor.
Dedimya hayalleri büyüktü ve şehir merkezini tarihi eserlerin çevresi açılmış, tarihi eserler gün yüzüne çıkarılmış, tarihi ve moderniteyi birleştiren bir çehreye bürümek istiyordu. Büyük oranda yaptı da. İki dönem belediye başkanlığı içerisine Murat Paşa Camii ve Hamamını birleştiren ikinci kent meydanını, yıkılmaya yüz tutan İstanbulkapı’yı, Üç Kümbetler gibi devasa hizmetleri sığdırdı. Yakutiye Bulvarından başlayarak Karskapı semtine uzanan 2 km uzunluğunda Cumhuriyet caddesine alternatif bir cadde açtı. İsmini anketlerinde işaret ettiği gibi Recep Akdağ ismini aldı. Bu aynı zamanda Ali Korkut’un ve Erzurum’un uzun dönem bakanlık yapan Recep Akdağ’a vefasının göstergesiydi.
Kombina caddesinde, Hilalkent altında (Esma Park) dev büyüklükte parklar yaptı. Dumlu’ya yaptığı parka Kurtuluş Savaşına 4 uçak bağışlayan hemşehrimiz Nafiz Kotan’ın ismini verdi. Kadınlar için Esma Park yanında spor/fitnes salonu yaptı. Kadınlar için meslek kursları, sporun her dalı için kurslar, eğitim programları düzenledi.
Her yıl ortalama 500 ilkokul, ortaokul çocuklarının (yoksul aile çocukları öncelikli) kayak kursları düzenledi. Kayağından kıyafetine bütün malzemeleri, servisini, yemeğini karşıladı. Eğitim yardımarı…
Ali Korkut şimdi Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladı. Biliyorum hayalleri büyük ve yapacak çok işi var. Erzurum halkının ilgisi, Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taktiri en önemlisi nasip diyelim.
Hayırlı olsun Ali Başkan!