9 Mayıs 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla imzalanan toplu iş sözleşmesi, Hak İş Konfederasyonu, Türk İş ve bağlı sendikaları üyelerini içine alacaktı. Kamu Çerçeve Protokolü, belediyeler tarafından uygulanmadı. Bu nedenle birçok belediye çalışanı için Hak İş ve Hizmet İş Sendikaları konuyu Yüksek Hakem Heyetine götürüyor.
Ne olmuştu, şöyle bir hatırlayalım; Türk İş ve Hak İş, kamu çalışanlarının ücret ve refah durumuyla ilgili olarak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlamış, 9 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla nihai sözleşme imzalanmıştı. Yapılan sözleşme Türk İş, Hak İş ve bağlı sendikaları kapsamaktaydı. Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, Habertük ekranında işçilerden gelen yoğun soruları cevaplarken, Türk İş ve Hak İş ve bağlı tüm sendikaların çerçeve protokolüne dahil oluğunu açıklamıştı.
Hizmet İş Sendikası, ağırlık olarak belediyelerde yetkili sendika. Hizmet İş’in ne büyük sıkıntısı ise belediyelerin kamu çerçeve protokolünü uygulamamak için ayak diremesi. Bu nedenle birçok belediye işçileri ve belediye şirketleri emekçisi için refah payı ve maaş artış talepleri Yüksek Hakem Heyetine taşındı.
Yüksek Hakem Heyeti’nden çıkan ve aralarında Ankara ve İstanbul’dan Hizmet İş’e bağlı belediyeleri için ilk kararlar çıkmaya başladı. Yüksek Hakem Heyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beyanlarını esas alarak şirket çalışanları için 19 bin, kadrolu çalışanlar için 28 – 30 bin civarında rakamları esas aldığı öğrenildi.
Yani Yüksek Hakem Heyeti, Erdoğan’ın beyanını temel alırken, belediyelerin ise Cumhurbaşkanının açıklamalarına aykırı davranmak istedikleri gözleniyor.
Yüksek Hakem Erdoğan’ı doğru okurken, belediye başkanları eksik veya yanlış mı okuyor? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu çerçeve protokolü için anlaşılır ve net biçimde şu ifadeleri kullanmıştı;
Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzalanan protokolle, “Çerçeve anlaşma protokolümüz kamu idareleri ve bağlı döner sermayeli kuruluşlar, fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunla kurulan kurumlar, genel bütçeden yardım alarak hizmet yürüten kuruluşlar, kamu iktisadi teşekkülleri ve bağlı ortaklıkları, sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait kuruluşlar, il özel idareleri, belediyelerle bağlı kuruluş ve işletmelerinde alın teri döken işçilerimizi kapsıyor” dedi.
Erdoğan’ın net olarak ve tek tek zikrettiği üzere kamu çerçeve protokolü, belediyeler, bağlı kuruluşları da kapsıyor.
Sendika temsilcileri, Türkiye genelinde çok sayıda belediye, belediye kadrolu işçileri, belediye şirketleri ve bu şirketlerde binlerce aileyi kapsayan bir çoğunluğun belediye başkanlarından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beyanını dikkate almasını beklediklerini söylüyorlar.
Belediyelerin, Yüksek Hakem Heyeti gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinleyip dinlemeyeceklerini ise zaman gösterecek.