2020 yılında Tarım Bakanlığı tarafından başlatılan, ancak salgın nedeniyle uygulamaya koyulamayan planlı tarım uygulaması yeniden başlıyor. Planlı tarım uygulama kararı 14 Eylül Perşembe günü yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle uygulamaya koyuldu.
14 Eylül Perşembe günü 32309 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yayınlanan “Tarımsal Üretim Planlanması Yönetmeliği” Resmi Gazetede yayınlandı. Yönetmelik ile bundan böyle köylü, çiftçi gelişi güzel bir şekilde tarım yapmayacak. Bunun yerine neyi ekip, ne biçeceğini bir plan çerçevesinde yapacak.
Yönetmelik, “Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği” her şehirde Teknik Komite oluşturulmasını emrediyor. Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik ile “Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği'ne göre, çiftçi izin almadan ekim ve dikim yapamayacak. Planlama için her şehirde Teknik Komite oluşturulacak. Üretim izni Tarım İl/İlçe müdürlüğünden alınacak.
Uzun yıllar çok konuşuldu, çok gecikildi. Sonunda yayınlanan yönetmelik tarımda yüksek verimliliği hedef alıyor. Çiftçiler, köylüler, ekim ile ilgili oluşturulacak komitelerin onayını alacak. Hangi ürünün ekileceğine bu komiteler karar verecek. Planlı üretim köylü/çiftçinin üretiminin değerinin yükselmesi, verimin artması gibi sonuçlar getirecek.
Hayvancılık içinde bir yönetmeliğe ihtiyaç var.
Erzurum özelinde baktığımızda ise ‘hayvancılık’ ile ilgili bir yönetmelik ve yönlendirmeye ciddi anlamda ihtiyaç bulunuyor. Erzurum merkez ve birçok ilçesinde daha kolay olarak görülen büyükbaş hayvancılığı yapılıyor. Erzurum genelinde küçükbaş hayvan varlığı yok denecek kadar az.
Erzurum’un bir plato olduğu, dağların ve geniş meraların varlığı dikkate alındığında büyükbaş hayvancılık yanında verimliliği ve sütü daha pahalı olan keçi, koyun üretimi ciddi katma değer üretebiliyor. Köy nüfusunun ülke genelinde olduğu gibi Erzurum’da da hızla azalması, küçükbaş hayvancılığa olan ilgiyi de azaltmış bulunuyor.
Erzurum’da küçükbaş hayvancılığa yönelik yönlendirme ve zorlamanın çok isabetli olacağı açık. Fakat bu bağlamda Tarım İl/İlçe müdürlükleri, Ziraat Fakültesinin ilgili bölümlerinin köylüye küçükbaş hayvancılık ile ilgili yön gösterici olması gerekiyor. Böyle bir desteğin ve yönlendirmenin olmaması büyük bir eksiklik.
Köy nüfusunu artırır..
Tarımsal Planlama Türkiye açısından çok önemli. Erzurum’un tarım üretimi bakımından etki oranı çok düşük. Erzurum gibi plato bir şehrin, geniş meralara ve büyük yaylalara, tarıma uygun dağlara sahip olduğu dikkate alındığında hayvancılığın ön plana çıktığı görülüyor.
Erzurum’da köy nüfusu hızla tükeniyor. Sabah kalkan köylünün de şehirde nefes aldığı dikkate alınırsa daha iyi kazanca ulaşmanın yolları aynı zamanda köylere dönüşü teşvik edebilir.
Günümüzde şehir ve köyler arasında yol ve ulaşım sorunu bulunmuyor. Köylerde her türlü teknolojik imkanda dikkate alındığında iyi kazancın köyde kalmayı teşvik edeceği kesin. Köy nüfusunun artışı şehir yükünü de azaltacaktır.
Umarım uygulama verimli olur…
14 Eylül Perşembe, sayı 32309,