Yeni eğitim öğretim döneminde hayat pahalılığının artmasıyla öğrenci harcamalarının yükselmesi velilerin gelir gider dengesini olumsuz etkiledi.
Kırtasiye masrafları geçen yıla oranla üç katına çıkmış durumda. Bir öğrencinin okul kıyafet fiyatı iki çift alınırsa 1.300 liraya mal oluyor. Yardımcı kitap talepleri de başlamış. Yiyecek, içeceklere güç yetmiyor. Bu giderlere birde 700 liradan başlayıp 1.250 liraya kadar çıkan servis ücreti eklendiğinde vatandaşlar mecburi olarak bankaların kapısını çalıyor. Sonrası malum, kredi ve kredi kartı borçluları içerisinde takibe düşen kişi sayısında patlama yaşandığına dair haber manşetleri birbirini takip ediyor. Yukarıda bahsettiğim giderler arasında en önemlisi doğalgaz faturalarıdır. (ki) Yaklaşan kış aylarında hala bütçeye yansıması olmadı.
Üç çocuk okutan bir aile için tüm okul masrafları ortalama bir asgari ücrete mal oluyor. Tek asgari ücretle ya da altında bir rakamla geçinen aileler için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 600 lira ila 1000 lira arası göstermelik yardım yerine acil olarak kapsamlı bir çalışma başlatmalıdır. Öğrenci; hazineyi, bütçeyi, OVP’yi anlamaz, beklemez! Bu nedenle bu sese kulak verilmesi arz ediyor ki gerek özelden, gerekse sosyal medyadan “öğrenciler ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için okula gidemiyorlar” gönderimleri ve yardım talepleri bu yıl azımsanmayacak kadar fazla yapılıyor... Devlet bugün okuyan öğrencinin yanında olmak zorunda. Eğer yardımlara hemen başlanılmaz ise hem çocuklar hem de aileler mağdur olacaktır.
Diğer üzerinde durulması gereken bir konu veliler okul servis ücretlerinden dolayı ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Servisle okula göndersen bir dert, göndermezsen ayrı dert arasında sıkışıp kalmışlar. Sadece Erzurum özelinde değil, ülke genelinden şikayetler aldığımız servis ücretlerine vatandaşlar çare bulunmasını talep ediyor.
Bazı okul servislerinin UKOME’nin belirlediği tavan tarife üzerinde ücret talep ettiğine dair şikayetlerde alıyoruz. Hiç bir servis veya özel okul UKOME’nin belirlediği fiyat üzerinde ücret talep edemez. Bu şekilde ücret talep edenlere karşı makbuzu kesin almak şartı ile ücreti ödeyerek Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilebilir.
Kredi Kartı Harcamalarında Rekor
2023 yılının ilk 7 ayında kredi kartıyla yapılan işlem tutarı, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 130 artarak 3.5 trilyona ulaşmış. Kartla günde ortalama 16.4 milyar lira, dakikada 11.4 milyon lira, saniyede ise 190 bin lira alışveriş yapılmış. İşte çarşıda, pazarda, alışveriş merkezlerinde ki kalabalıkların, caddelerde gördüğünüz araç yoğunluğunun en önemli nedeni kredi kartı harcamalarıdır. Bazıları mecburi ihtiyaçlardan, bazıları ise gereksiz harcamalar nedeniyle kredi kartına başvurabiliyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kredi kartlarının kullanımıyla ilgili bazı düzenlemeleri hayata geçireceğine dair duyumlar kulislerde dillendiriliyor. Bu düzenlemeler arasında; Kredi kartlarında asgari ödeme tutarının artırılması, kredi kartına taksit uygulamasının tümüyle ortadan kaldırılması, bazı alanlarda taksit sayılarının düşürülmesi, kredi kartı gecikme faiz oranlarını artırılması gibi para politikası uygulamalarının daha da sıkılaştırılacağına dair sinyaller veriliyor.
Kredi kartı azami gecikme faiz oranı geçtiğimiz aylarda yüzde 2,43’den yüzde 3,11’e çıkarılmış, nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı da yüzde 2,89’dan yüzde 3,57’ye yükselmişti.
Bu rakamlar daha da artırılırsa bilinçsiz ve gereksiz harcamalar yapanlar için tasarruf tedbirleri noktasında olumlu yansımaları olabilir. Ancak günü kredi kartı ile kurtaranlar, kabus dolu günler yaşayacak ve ciddi anlamda zorlanacaklardır.