Her yeni sistem elbette sancılı başlar, kendi içinde bir takım sıkıntılar barındırır. O sistemi çözmek ve tamamen yürür hale getirmek zaman alır...
Neden mi bahsediyorum?
Basın İlan Kurumu, ilan alan basılı gazetelerin internet haber sitelerine resmi ilan hakkı tanıdı. BİK internet haber sitelerine bu hakkı tanırken bazı kriterler belirledi. En önemli belirleyici kriter ise tıklanma oranları oldu.
***
Ancak Basın İlan Kurumu (BİK) tıklanma oranlarını Google Analytics’ten takip edince, devlet kaynaklarıyla haber sitelerine verilen resmi ilanların bir anlamda ortağı Amerikan sermayesi oldu.
Aslında proje son derece doğru, yıllardır ayakta kalma mücadelesi veren Anadolu Basını, bu yolla hem yeniden dirildi hem de basın sektöründe iş bulma olanakları arttı.
Alaylı gazetecilik yerine iletişim fakültelerinden mezun olan mektepli gençler, bu sektörde istihdam şansı buldu.
***
Ancak BİK, 6 aylık deneme sürecine tuttuğu Anadolu Basını için şu an frene bastı. Çünkü yüzlerce haber sitesi tıklanma sorununa takıldı.
Anadolu Basını öncelikle Google’ye mahkum edilirken, tıklanma oranlarını yükseltebilmek adına haberciliğin temel ilkelerinden uzaklaştı…
***
Basın İlan Kurumu, internet medyasının dijital mecralarda kendini geliştirebilmesi adına kendi sistemini hayata geçirip Google sömürücülüğüne müsaade etmemesi gerekir. Kaldı ki hükümetin en önemli projesi, yerli ve milli uygulamaların üzerinde fazlaca durmasıdır.
***
Altı aylık deneme sürecinde gelinen noktada tıklanma uğruna illegal yollara başvurma, yalan, asparagas, şişirme ve masa başı haberciliğe eğilim başladı.
Getirilen bu sistemle Anadolu Basını daha fazla tıklanma uğruna gazetecilik etiğinden hışla uzaklaştı. Medya dünyasına yeni adım atan meslektaşlarımız, meslek etiğini bir taraf bırakıp, güvenirliği olmayan sosyal medya fenomenlerine dönüştü.
***
Oysa medyayı üstün kılan çok fazla tıklanması değil öncelikle etkin ve güvenilir olmasıdır.
Bir medya kuruluşu verdiği haberle sinerji oluşturabilmeli…
Toplumun sesi ve aynası olmalı…
Halk tarafından desteklenmeli…
Gündeme getirdiği konu, muhatapları tarafından kabul görmeli ve gereği yapılmalı.
Yoksa sosyal medya fenomenleri de yüzbinlerce tık alıp, hit olabiliyorlar günümüzde.
***
Okuyucunun güvenini kazanmayan, verdiği haberler sürekli sorgulanan, en önemlisi basın meslek ilkelerine aykırı yayın yapan bir medya kuruluşunun ne ülkeye ne de mesleğe bir hayrı olmaz!
Gazeteciliği bu alana hapsetmek, mesleğe vurulacak en büyük darbedir. Bugün ülkede yazılı ve görsel medyanın ne kadar güvenilir olduğu bir tartışma konusudur. Sosyal medya için hükümet deformasyon yasası çıkarıp bunların üzerine gittiği bir dönemde, sırf bir tık uğruna yeni yalan ve sanal alanlar oluşturmanın kimseye faydası olmaz.
Anadolu Basınının kriterleri yerine getirip getirmediğini inceleyen Basın İlan Kurumu, bu gerçekleri kendi süzgecinden geçirmesi gerekmez mi?