Marmara, Düzce, Erzincan, Bingöl, Karlıova, Van ve son olarak Kahramanmaraş merkezli 10 ilin yok olduğu depremler…
Yakın tarihteki bu depremlerin der birinde binlerce canımızı toprağa verdik. Ülke olarak yas tuttuk. Yaşadığımız evlere hatta dünyaya sığamadık. Sıcak yataklarımıza uzandığımızda, sofrada yemek yerken içten içe suçluluk duygusuna kapıldık…
Asrın felaketinin üzerinden 10 ay geçti, şubat ayında bir yıl olacak.
Devlet tüm kurumlarıyla yerle bir olan illerimizde yaşamı normale döndürmek için mücadele veriyor. Temeli atılan veya projesi hazırlanan yatırımlar durdurularak bütçesi deprem bölgesine aktarılıyor.
***
Uzmanlar o günden beri bölge bölge meydana gelebilecek depremlere dikkat çekiyor, neredeyse rutin hale geldi…
Son bir hafta içinde iki ayrı deprem uzmanı, Kuzeydoğu ve Doğu Anadolu fay hattına dikkat çekti. Aralarında Erzurum’un da bulunduğu bu illerde deprem beklendiğini, dikkatli olunması gerektiğini haykırdı...
Vatandaş hayretle izliyor bu açıklamaları…
Allah aşkına bir yetkili de çıkıp bir açıklama yapmıyor, adeta ölü taklidi yapılıyor…
***
MTA Genel Müdürlüğü’nün uzman ekipleri bölgede uyuyan ve yeni oluşan fay hatları için bir süredir araştırma yapıyordu. Araştırmanın sonucunun bu ay sonuna doğru kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor…
AFAD’ın son raporunda ikinci derece deprem kuşağında yer alan Erzurum’da olası bir depremde yerle bir olacak onlarca yapı var! Bu binaların büyük çoğunluğu ömrünü tamamlamış!
Bunların başında Yenişehir, Köşk-Gazeteciler Sitesi ve Dadaşkent geliyor…
Zemininde sıvılaşma olduğu bilinen Dadaşkent’te 90’lı yılların başında yapılan konutların bir çoğu artık yaşlanmış durumda. Bu yapılar için günümüze kadar atılmış tek bir adım yok.
Yenişehir için de durum aynı!
Şehir merkezi nispeten daha iyi durumda ama Çaykara Caddesinde hala riskli konutlar var.
Ne yazık ki hiçbir resmi kurumda bu konutların sayısı, fiziki yapısı, olası bir depremde kaç şiddetinde sarsıntıya dayanıp dayanamayacağına dair bir veri yok. Hatta deprem anında vatandaşın hangi toplanma merkezine yönleneceğine dair bir çalışma bulunmuyor…
AFAD’ın hazırladığı bir toplanma merkezi haritası var ama çoğunun yerine konut yapılmış! Sizin anlayacağınız şehirde ortada depreme karşı alınmış bir önlem ve çalışma yok.
Her zaman söylerim; Türkiye deprem öncesi hiçbir hazırlığı bulunmayan ancak deprem sonrası dünyada en çabuk organize olabilen, bölgeye yardım ulaştırmada tüm birimleriyle koordine olabilen tek ülke!
Öncesi değil ama sonrasında çok iyiyiz…
Rabbim korusun…
Kimse merak etmesin, ne istanbulda ne de bingölde deprem olma şansı çok az. Anadolu levhası batıya ve güneye doğru hareketine devam edebildiği için, mudanya ve bingölde küçük depremler oluyor. Depremler durduğunda büyük deprem beklenmeli. Çünkü hareket durduğunda birikme var anlamına gelir. Şu an da hiç bir stres kalmadı ne doğu analo fayında ne de kuzeydoğu anadolu fayında. Bu yüzden deprem olma riski çok düşük,
Teşekkürler Sevda Hanım ????????