14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerin belki de en renkli yüzü İslam Yıldırım olacak. AK Parti Erzurum Milletvekili aday adayı olan ancak listede yer bulamayan Yıldırım, bağımsız adaylığını ilan etti. İslam Yıldırım Erzurum’da arkasındaki binlerce insanla kendi hikayesini yazacak.
Erzurum’da bağımsız aday olmak her kişinin işi değildir aslında. “Ardımdaki insanları hayal kırıklığına uğratamazdım” deyip bu cesareti göstererek yola çıkan İslam Yıldırım ile adaylık sürecini ve hedeflerini konuştuk. Benim için keyifli bir sohbetti, ümit ederim sizler içinde öyle olur.
Sizi ilk olarak AK Parti saflarında aday adayı olarak gördük. Bağımsız aday olmaya nasıl karar verdiniz?
Öncelikle ben kimim, hikayem ne onu anlatmak isterim. Biz Yıldırım Ailesi olarak canlı hayvan ticareti ile uğraşıyoruz. Her ne kadar Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi eğitimi almış olsam da aile geleneği üzerinden canlı hayvan pazarında ticaret yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca biliyorsunuz üç dönemdir Erzurum Ziraat Odası Başkanlığı görevindeyim. Ayrıca çok sayıda sivil toplum kuruluşu, dernek ve vakıfta yönetim kurulu üyeliğim devam ediyor. Hem bireysel, hem de aile olarak kentte geniş bir çevreye sahibiz. Biraz da çevrenin tavsiyeleri ile siyaset kapısını araladık.
Benim ideolojime en yakın AK Parti ve Cumhur İttifakı olduğu için aday adaylığımı birlerce kişi ile birlikte il teşkilatına yaptım. Sağ olsunlar beni yalnız bırakmadılar. Temayül yoklamasında da yoğun ilgi gördüm. Annemin yemeğini yiyenden tutun, bir kez selam verdiğimiz insanlar bize oy verdi. Bu unutulmaz, en azından benim için. Tüm AK Parti teşkilatlarına teşekkür ederim. Bu yola bir kere çok inançlı çıktım. Ancak Ankara’da yapılan mülakat sonrası bir şeylerin adil olmadığını gördüm. Sayın Cumhurbaşkanımıza adaylarla ilgili doğru bilgi verilmediğini gördüm. Parti Genel Merkezinin kibirden gözlerinin kör olduğunu gördüm. Zaten Ankara sonrası listede olmayacağımı tahmin etmiştim, öyle de oldu.
Kızgın olduğum için değil halk için yola çıktım…
Kızgın olmanız mı sizi bağımsız aday yaptı?
Hayır, listeye falan kızgın değilim. Listeye giren isimlere de tepkim yok. Bu nasip işi, Allah yollarını açık etsin. Benim derdim memleket. Bakın şehrin sayısız sorunu var, bu sorunları yerinde çözemiyoruz. Derdim milletvekili olarak şehrime yatırım getirebilmek, iş dünyasının, esnafın ve çiftçinin sorunlarının çözümünde köprü olmak. Ben arkamdaki gücü bildiğim için bağımsız aday olarak ortaya çıktım. Bana güvenen, destek veren, yüreklendiren insanları ‘ne yapalım, olmadı’ deyip yüzüstü bırakamazdım. Ayrıca ‘artık bu şehrin insanı her geleni kabul edip birkaç yıllını daha heba etmemeli’ diyerek yola çıktım ve bağımsız adaylığımı ilan ettim. Bu bir cesaretti bende o cesareti gösterdim. Arkamdaki mücadele gücü ile Allah nasip ederse ilk kez seçilmiş bağımsız milletvekili olacağım. Sadece kendi hikayemi değil aynı anda Erzurum’un siyasi tarihine de not düşeceğiz.
Erzurum genelde genel başkana oy veren bir yapıya sahip. Bağımsız adaya oy verirler mi?
Bu tespitiniz doğru, her şeyin bir ilki vardır. Cumhurbaşkanlığına değil milletvekilliğine adayım. Halkımıza anlatacağız. Bugüne kadar partili olup derdimize derman olan, iz bırakan bizim için gecesini gündüzüne katan kaç milletvekili olmuş. Bir eser göstersin sevgili hemşehrilerim bize. Ben bağımsızım ve tekim, Erzurum’un talepleri için gerekirse o bakanlığın kapısında yatarım ama o işi yaptırırım, bu kadar net. Bunun için bir partiye ihtiyacım yok, aksine partili olanlar birbirinden korkup iş yapamıyor. Birinin yaptığını diğeri baltalıyor. Beni tanıyan herkes bilir tuttuğumu koparırım. Eğer bizi tırpanlayan olursa onu da halkıma rahatlıkla şikayet ederim. Zira bir daha beni listeye almazlar gibi dertlerim olmayacağı için halkın gerçek temsilcisi olacağım.
Siyasete çevremin ısrarlı tavsiyesi ile girdim…
Nasıl bir propaganda yürüteceksiniz?
Öyle bir atmosfer oluştu ki daha ben sahaya girmeden gruplar halinde insanlar kenti bir uçtan bir uca gezmeye başladı. Seçim Koordinasyon Merkezimizi açtık. Gürcükapı Camii aşağısı, İhmal Camii karşısında, tüm Erzurumluları bekliyorum. Seçim sloganımız kendiliğinden oluştu, ben ve ekibin hiç kafa yormadık. Sloganı halkın bizzat kendi verdi; ‘ Halkın içinden halkın dilinden / Can Erzurum’a candan vekil’ dediler bizde kabul ettik. Zaten benim yaşam biçimimin özeti aslında bu sloganlar.
Herkese gideceğiz. Sıkılmadık el çalınmadık kapı bırakmayacağız. Kendimizi anlatarak değerli hemşerilerimden yetki isteyeceğim.
Kendinizi bölge olarak konumlandırdığınız bir yer var mı?
Hayır, Erzurum’un tüm ilçeleri, tüm köyleri, tüm sokakları, mahalleri benim. Ben Erzurum’un adayıyım. Güney, Kuzey, Merkez, ova falan diye yapılan ayrımı zaten doğru bulmuyorum. Ama ata dede mahallem belli, Dadaş Köylüyüm. Babam Yusuf Yıldırım, yıllarca beldeyken belediye başkanlığı yaptı. Ben mahalleme muhtarlık yaptım. Bugün oda başkanıyım. Koca şehir bizim soyumuzu bilir. Neler yaptığımızı da bilir. Ticaretimizi de adaletli yaptık, başkanlıklarımızı da nasip olursa vekilliğimizi de aynı şiar üzere yapacağız.
Yeni seçim sisteminde bağımsız adayların partili adaylardan oran olarak farkı yok. Birinci partinin aldığı oya göre vekil sayısı belirleniyor.
İlçelerde ki oy potansiyeliniz nasıl?
İnanın bunu siyaset olsun diye söylemiyorum. Ben herkesin adayı olan bir isimim. Eğer o gücü görmesen bu zorlu yola çıkmazdım. Herkesin dilinde bir Güney, Kuzey’dir gidiyor. Benim Hınıs, Tekman, Karayazı, Karaçoban ve Çat ilçesinde kadim dostluklarım var. Öyle az bir insan yapısından bahsetmiyorum. Her biri ile ticaretim söz konusunu, o bölgelerdeki dostlarım arasında sayısız kanaat önderi var. Sağ olsun onlarda destek verdi, ‘aday ol’ telkinin de bulundu. Kentin diğer ilçeleri de aynı şekilde. Bakın iddialı konuşmak istemem ama bana verilen oyları herkes görecek. Sahada da sandık da da...
Ne kadar oy almanız lazım? Bildiğim kadarı ile partilere oranla sizde oy oranı daha yüksek.
Evet, partili vekil adaylarına oranla yüksekti, bu dediğiniz eski seçim sistemi için geçerliydi. Erzurum’un seçmen sayısı 482 bin 761, yeni seçim sistemi birinci partinin aldığı oy oranına göre vekil sayısını belirliyor. Yani öyle bağımsız aday 90 bin oy alması lazım falan söylemleri doğru değil, eski hesap bunlar. Galiba seçim sürecinde en fazla bunu anlatmak gerekecek seçmene.
Bağımsız aday olmanın maddi olarak maliyeti yüksek olur. Bu bütçeyi nasıl oluşturacaksınız?
Biz aile olarak bütçenin kat be katını zaten yapmışız. Yani insana yatırım yapmışız. Bu süreçte hemşerilerimiz ile paylaştığımız acı tatlı anılarımız ciddi birlikteliklerimiz var. Geçmişimiz bizim sermayemiz. Hamdolsun bu şehirde kazandık, her şeyimizi de bu kentte yatırdık. Maddi sıkıntımız çok şükür yok. Herkes nasibini yer, bizim para pulla işimiz yok.
Devlet bütçesinden tek kuruş çıkmadan küçük dokunuşlarla tarım ve hayvancılığı kalkındıracağım.
Projeleriniz ne vaat ediyorsunuz?
Kentimizin çok sorunları var. Fakat aşmamız gereken en büyük sorun birliktelik, biz değil ben demek. Ben birleştirmeye geliyorum. İş dünyası, STK’lar, muhtarlar, dernekler ve halkımızla ortak bir akıl oluşturmak istiyoruz. Şehrin tüm dinamiklerini bir araya getireceğim. Seçim kampanyamın ana teması da bu...
Tabi ki bazı projelerim ayrıca var. Kentin kalkınmasını nasıl sağlayacağımızı biliyoruz. En hakim olduğum alan tarım ve hayvancılık. Devlet bütçesinden tek kuruş almadan küçük dokunuşlarla bu alanda kalkınma nasıl olur bunu da göstereceğiz. Her türlü fizibilitemiz hazır.
İslam Yıldırım özetle hırs ve kızgınlıkla değil bilakis kendine güvendiği için bu yola çıktığını söylüyor. Amacının isim yapmak olmadığını, şehrin dertlerini dert edindiği için taşın altına elini koyduğunu yüksek sesle dillendiriyor. Yolu açık olsun, bakalım süreç onun için nasıl işleyim nasıl sonuçlanacak...