Asrın felaketinde ülkemizde yalnızca eski yapıların değil, henüz inşasını yeni tamamlanmış sıfır binaların dahi yerle bir olduğuna şahitlik ettik…
Müteahhitlerin asıl kusurlu görüldüğü deprem sonrası ruhsat verenler ve yapı denetim firmaları da yeniden gözden geçirildi.
***
Van depremi sonrası belediyeler, TOKİ, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı eliyle kentsel dönüşüme hız verildi.
Ancak istenen sonuç ne yazık ki alınamadı!
Bazı belediyeler bu işi ranta çevirdi.
Kentsel dönüşümü astarı yüzünden pahalıya gelince hükümet Kahramanmaraş merkezleri 10 ilde yaşanan depremin ardından düğmeye bastı.
Çevre Şehircilik ve İklim değişliği Bakanlığı bünyesinde ‘Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’ kuruldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile resmen kurulan başkanlık, yerinden takiple kentsel dönüşüm gerçekleştirecek.
Üç ayrı genel müdürlüğü bünyesinde barındıracak olan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı için tüm illere müdürler atanacak ve o ilde dönüştürülecek alanlar bu birim tarafından takip edilecek.
Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü ise planlama ve değerleme işlemlerini gerçekleştirerek kentsel dönüşüm sürecine kaynak oluşturacak.
***
İllerde belediyeler artık bu konuda birinci derecede söz sahibi olamayacak. Belediyelerin dönüştürmek istediği alanlar Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından süzgeçten geçirilecek.
Örneğin Erzurum’da yapı stoku envanterini bu başkanlık belirleyecek ve bakanlık marifeti ile daha erken hayata geçirilecek. Belediyeler ve diğer kamu kurumları başkanlığa öneri olarak başvuruda bulunacak.
Buradaki asıl amaç deprem gerçeğinden yola çıkarak kentlerdeki riskli yapıları hızlı dönüştürmek.
Yerinde dönüşüm yapılacağı için Ankara’da zaman kaybı yaşanmayacak. Başkanlığın dönüşüm kararı aldığı yerler kısa sürede dönüştürülecek.
Ankara’da altyapısını tamamlanan kurum için Nisan ayından sonra tüm illere teknik personel atanacak. Erzurum’un da Haziran ayına kadar tüm çalışmalarını tamamlanması bekleniyor.
Belediyelerin en fazla bütçe oluşturduğu alan olan kentsel dönüşümün ellerinden alınması vatandaş açısından bakıldığında önemli…
Ancak belediyelerin kaynak oluşturmada ellerinin çok zayıflayacağı da bir gerçek...
Erzurum’da bugüne kadar belediyeler aracılığı ile belirli ölçüde kentsel dönüşüm yapıldı ancak hala dönüştürmeyi bekleyen binlerce konut var.
Bakalım başkanlık kurulduktan sonra bu binaların dönüşümü ne kadar sürede tamamlanacak…