İslam milleti zamanında çağını yakalayamaması hem Müslümanları hem diğer milletleri bir fetret devrine soktu. İslam’ın bayraktarlığı elinden alınınca, vahyin ve Hak dinin temsili sona erdi. Başsız ve kurumsuz kalınca Müslümanlar aileyi de koruyamadılar; kadın da üretimin ve hizmet sektörünün bir parçası oldu.
Derken yüz yıllarca İslam’ı temsil eden milletimiz önce taklit yönüyle daha sonra da Cuma namazı, kandiller, Hac, Umre, Kurban kesimi gibi uygulamalarla İslam’a bağlılığını gösterdi, ama zamanla dinin bu kültürel görünümü de içeriğini iyice kaybetti; en iyi Kur’an okuma yarışmaları, mezarlıklarda gün boyu Kur’an okutmak gibi uygulamalarla dinin varlığı gösterilmeye çalışıldı. Oysa din öncelikle muamelattı:
Peki, muamelat nedir? Muamelat, İslam hukukunda insanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen bir terimdir. Bu kavram, günlük hayatta insanların birbirleriyle etkileşimlerini, alışverişlerini, anlaşmalarını ve davranışlarını içerir. İslam hukukunda muamelat, ahlaki değerler, adalet, dürüstlük ve insan hakları temelinde şekillenir.
Muamelatın temel unsurlarının ilki muamelatın, ibadetler dışındaki alanları kapsamasıdır. İnsanların ticaret, evlilik, miras, borç-alacak ilişkileri gibi günlük yaşamlarındaki konuları içerir.
Muamelat, insanların birbirleriyle yaptıkları sözleşmeleri ve anlaşmaları düzenler. Bu, ticari anlaşmalar, kira sözleşmeleri, evlilik anlaşmaları gibi çeşitli alanları içerir.
Muamelat, insanlar arasında adaletin sağlanmasını amaçlar. İslam hukukunda, insanlar arasında eşitlik ve adil davranışlar önemlidir.
Son olarak şunu da vurgulamak gerekir, muamelat, insanların haklarını ve sorumluluklarını düzenler. Bu, alacaklıların hakları, borçluların sorumlulukları, aile içindeki haklar ve görevler gibi konuları içerir.
İşte bir ülkede dinin varlığı o ülkedeki insanların muamelatına bakarak anlaşılabilir. Eğer, muamelatları bozuksa, o ülke insanları, farkında olarak olmayarak, dinlerini terk etmiş olabilirler.
Son olarak şu noktaya bakalım: İcra dosyaları muamelatı en iyi gösteren bir araçtır. Peki, resmi kaynaklar icralar konusunda ne diyor? Türkiye'de, 2022’de icralık olan insan sayısı ne kadar? Bakalım: İcra dosyalarının sayısı 23 milyon 204 bini aşmış durumda…
Kısacası, muamelat, insanların günlük yaşamlarındaki ilişkilerini düzenleyen ve ahlaki değerlere dayalı bir kavramdır. İslam hukukunda bu alan, insanların birbirleriyle adil, dürüst ve saygılı bir şekilde etkileşimde bulunmalarını amaçlar. Muamelat düzgünse İslam o toplumda yaşamaktadır; muamelat bozuksa o toplumun dininden uzaklaştığı / uzaklaştırıldığı söylenebilir.