Modern Olimpiyat Oyunları’nı Pierre de Coubertin kurmuştur. Fransa’daki 1800’lü yılların sonrasında sosyal ve siyasal anlamda yaşanan çöküntü dolayısıyla ülkesinin kurtuluşunu, Fransız gencinin karakterli, bedenen güçlü olabilmesi için bu eğitim sistemini uygun görmüştür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatında Fransızların ünlü günlük spor gazetesi L’Auto’da yayınlanan makalede, Atatürk’ün spora verdiği önem şöyle anlatılıyordu: “Dünyada ilk kez beden eğitimini zorunlu kılan devlet adamı o oldu. Yalnızca kağıt üzerinde, nutuklarda değil, uygulayarak yerine getirdi. Stadyumlar ve çeşitli spor merkezleri kurdurdu. Halk evlerinin spor kollarını şahsen denetledi. Ulusun geleceğine yön verdiği günden itibaren Türkiye’de spor gittikçe artan bir önem ve değer kazandı.” İfadesiyle bizim de örnek almamız gereken konular arasında yer almıştır.
Türkiye Cumhuriyeti, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nce tarihinde ilk kez Paris 1924 Olimpiyat Oyunları’na resmen davet edilmiştir. 8 Ağustos 1923 tarihli hükümet programında şu cümleler yer alıyordu: “Milli Eğitimin görevlerinden birincisi, çocukların eğitimi ve öğretimi; ikincisi, halkın eğitimi ve öğretimi; üçüncüsü, milli yıldızların yetiştirilmesi için gerekli araç-gereçlerin belirlenmesi ve sağlanmasıdır.” cümleleriyle “Olimpiyatlarda Türkler” kariyeri başlamış oldu.
Berlin’de düzenlenen 11. Yaz Olimpiyat Oyunları, madalya kazandığımız ve kadın sporcularımızın katıldığı ilk oyunlar oldu. Futbol, basketbol, güreş, binicilik, bisiklet, eskrim ve yelken dallarında 60 sporcu ile katıldığımız Berlin 1936’da Türkiye ilk Olimpiyat madalyasını serbest güreşte Ahmet Kireççi ile kazanmıştır.
Montreal 1976 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda atıcılık, atletizm, bisiklet, boks, güreş, halter, judo ve tramplen atlama dallarında ter döken sporcularımız madalya almayı başaramadılar. 36 yıl sonra atıcılık, atletizm, boks, güreş, halter, judo, okçuluk, yelken ve yüzme dallarında ikisi kadın 48 sporcumuz Los Angeles’tan üç bronz madalya çıkarabildi.
Japonya’nın başkenti Tokyo’da 23 Temmuz – 8 Ağustos tarihlerinde düzenlenen 32. Yaz Olimpiyat Oyunları, Olimpiyat tarihimizde 13 madalyayla rekor kırılmıştır. Türkiye Oyunları toplam madalya sayısı sıralamasında 20. , altın madalya sıralamasını da 35. olarak bitirmiştir. Mete Gazoz, Busenaz Sürmeneli, Busenaz Çakıroğlu, Taha Akgül, Eray Şamdan, Hatice Kübra İlgün gibi çok fazla başarılı oyuncumuz bu olimpiyatlarda başarı sağlamıştır.
Son olarak Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları ise 26 Temmuz 2024 de başlamış 11 Ağustos 2024’de bitmiştir. Her Olimpiyat Oyunları gibi bunda da çok güzel başarılar elde ettik. Türk sporcular 5 bronz ve 3 gümüş olmak üzere 8 madalya kazandı. Atıcılık 10 metre havalı tabanca karma kategorisinde mücadele veren ve gümüş madalya alan Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç takım olarak Türkiye'nin Olimpiyat tarihinde atıcılık alanındaki madalyasını kazandı. Türkiye 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarına şu kategorilerde katıldı: Atıcılık, Atletizm, Badminton, Bisiklet, Boks, Cimnastik, Eskrim, Güreş, Halter, Judo, Kürek, Masa Tenisi, Modern Pentatlon, Okçuluk, Taekwondo, Voleybol, Yelken, Yüzme. 1936 yılında ilk madalyasını kazanan Türkiye, 2024 Olimpiyatlarına kadarki süreçte 41 altın, 28 gümüş, 39 bronz olmak üzere toplam 108 madalya kazandı.