Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli devlet adamlarından, Türk-Siyaset tarihine önemli izler bırakmış, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal.
Tam adı, Halil Turgut Özal’dır. 13 Ekim 1927 yılında Malatya’da dünyaya gelmiştir. Babasının görevinden dolayı ilkokul ve ortaokul çağlarında farklı şehirlerde öğrenim görmüştür. Küçükken pilot olmak isteyen Özal, burslu bir şekilde İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği bölümünü bitirmiştir.
Mezun olduktan sonra hem devlet hem de özel kurumlarda çalışan Özal, 1980 darbesinden sonra Başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştır. Bu görevinden yaklaşık 2 yıl sonra istifa etmiştir. Daha sonra 1983 yılında Anavatan Partisi’ni kurmuştur. 1983 yılında gerçekleşen seçimlerde ezici bir üstünlükle tek başına iktidara gelerek Başbakan olmuştur. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 3 Temmuz 1988’de Başbakan Turgut Özal döneminde halkın hizmetine sunulmuştur. Köprüden ilk geçenler Turgut Özal ve eşi Semra Hanım olmuştur.
19 Haziran 1988 yılında ANAP kongresi sırasında suikasta uğramış ve başparmağından yaralanmıştı. Bu olayın sonrasında suikastı gerçekleştiren kişiyi affetmiştir. Özal, 31 Ekim 1989 yılında yapılan seçimlerde Kenan Evran’dan sonra Cumhurbaşkanı seçilerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı olmuştur.8. Cumhurbaşkanı Özal, görevi boyunca devleti yönetim şekli ve farklı yöntemleriyle hafızalara kazınmıştır. Özal bazı insanların eleştirilerinin hedefi olurken, çoğu insanın da onayını toplamıştır. Görevi boyunca ekonomik ve politik açıdan yenilikler yapmıştır.
Başbakanlık dönemi de dâhil olmak üzere 1983-1991 yılları arasında, Türkiye ekonomisi yıllık 5,2 oranında büyümüştür. Ekonomiyi kalkındırmasındaki en önemli sebep, Özal’ın serbest piyasa düzenini esas almasıdır. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 3 Temmuz 1988’de Başbakan Turgut Özal döneminde halkın hizmetine sunulmuştur. Köprüden ilk geçenler Turgut Özal ve eşi Semra Hanım olmuştur. Turgut Özal Bulgaristan’da yaşayan Türk vatandaşlarının sorunları ile ilgilenmiş ve Türkiye’ye dönmelerine katkı sağlamıştır. Özal döneminde Anadolu’da pek çok organize sanayi bölgesi kurulmuş ve Anadolu’da üretim yapılması sağlanarak doğrudan ihracata yöneltilmiştir.
Turgut Özal, döneminde daima sivil yönetimi savunmuştur. Bu yüzden pek çok ziyaretini sivil kıyafetleri ile gerçekleştirmiştir. Renkli bir kişiliği olan Özal, samimiyeti ile Türk halkının sevgisini kazanmıştır. Döneminde, diğer ülkeler ile ilişkilerin gelişmesi için önemli yollar izlemiştir. Bu turizme yansımış ve bu konuda büyük gelişmeler yaşanmıştır. Aynı zamanda Turgut Özal Terör ile mücadele konusunu da ele almıştır.
”Millet devlet için değil, devlet millet içindir.” İfadesini benimseyen Turgut Özal, Cumhurbaşkanlığı sürecinde 12 gün süren Türkistan gezisinin ardından 17 Nisan 1993 tarihinde geçirdiği rahatsızlık sebebiyle vefat etmiştir. İsteği üzerine İstanbul’a defnedilen Özal’ın cenaze törenine binlerce insan katılmıştır.
Allah, gani gani rahmet eylesin. Ülkeyi darbeci askerlerin elinden alıp sivil inisiyatifi yerleştirdi . Ama onun bu değişikliğini tam devam ettiremediler. O Türkiye'de adeta, Atatürk'ten sonra, bir devrim yaptı. Bu devrim ülke adına çok güzel hizmetlerle devam etti. Mesela rahmetli Demirel'in boğaz,onun F.S. Mehmet köprüsü, kesinlikle garantili müteahhitlere yaptırılıp bir nevi ülke birilerine soydurulmadi. Kalkınma planları doğrultusunda, bütçeden para ayrılarak yaptırılirdi. Onun her işi planlı ve programlı idi. Millet o günleri mumla arıyor. Allah mekanını cennet etsin. Âmin !..