Japonya’da bir profesör ile köpek arasında yaşanan dostluğu akıllara getiren ‘Hachiko’ hikâyesinin benzeri Erzurum Teknik Üniversitesinde yaşandı. Edebiyat Fakültesinde araştırma görevlisi olan Yunus Alıcı’nın yolda bulduğu köpeği Zeytin ile arasındaki bağ akıllara 1925’te Tokyo Üniversitesinde görev yapan profesör Dr. Hidesabura Ueno ile köpeği Hachiko’nun hikâyesini anımsattı.
Hayatı bir tesadüfle değişti
Profesörü her gün okula bırakıp dönüş saatinde karşılayan köpeğin sadakati beyaz perdeye de yansıtılmıştı. Japonya’da heykeli dahi dikilen Hachiko’nun benzer dostluk hikâyesi Erzurum’da genç akademisyen ile Zeytin isimli köpek arasında yaşandı. Yaklaşık 2,5 yıl önce şans eseri yolda bulduğu köpek yavrusunu besleyen Yunus Alıcı’nın hayatı yaşadığı bu tesadüfle değişti.
Birbirlerinden kopamıyorlar
Alıcı, seneler içerisinde birbirlerine bağlandıklarını ve aralarındaki dostluğu şu ifadelerle dile getirdi: “Zeytin’i Erzurum Teknik Üniversitesinin Kampüsünde 3-4 aylıkken karların içerisinde bulmuştum. Uzun bir süre besledikten sonra bir anda ortadan kayboldu. Sonra tesadüfen bir kafede otururken yanıma geldi ve tekrardan yollarımız kesişti. Erzurum’un soğuğuna dayanamaz diye çalıştığım fakültenin kütüphanesinin kapalı garajında bir süre baktım. Yazın gelmesiyle birlikte tekrar bizimle okula gelip gitmeye başlamıştı yine ortadan kayboldu ve biz bu sefer onu barınakta kötü bir halde bulduk. Bu süreç birkaç kez tekrar etti ve her olayın sonunda biz Zeytinle bir araya gelmeyi başardık. Aramızda öyle güçlü bir bağ oluştu ki neredeyse birbirimizi hissediyor ve ona göre hareket ediyoruz. ”
Kafelerin bile müdavimi
Kampüste hem öğrenciler hem de personel tarafından Zeytin’in sevildiğini ifaden eden Yunus Alıcı, “Çok popüler bir köpek ve bunun da farkında. Sadece üniversitenin kampüsünde değil, Terminal Caddesinde de neredeyse onu tanımayan yok. Hatta müdavimi olduğu kafeler bile var. Sanki sözleşmiş gibi her gittiğim yerde Zeytinle beraberiz. Gideceğim yere vardığımda Zeytin’i çoktan masamıza oturmuş, beni bekler vaziyette buluyorum. Bu duygunun tarifi imkânsız.” diye konuştu.
“Birbirimizin şansı olduk”
Çevreden gelen şikâyetler yüzünden Zeytin’den kurtulmak için Oltu’da bir barınağa gönderildiğini tesadüfen öğrendiklerini ifade eden Yunus Alıcı, “Birkaç gün haber alamadık, hiçbir yerde bulamadık ve öldürüldüğünü düşünmüştük. Şans eseri sosyal medyada bir hayvan dostu sayfanın Zeytin’in videosunu paylaşması üzerine onu Oltu’da bulduk. Zeytin’i alıp tekrar geri getirmeyelim diye barınak onu hem kısırlaştırmış hem de kulağına küpe vurarak Oltu’ya yollamış. O videoyu görür görmez onun Zeytin olduğunu anladık ve gidip tekrar Erzurum’a geri getirdik. Aramızdaki bu sıkı bağ o nereye giderse gitsin asla kaybolmuyor. Bu noktada birbirimizin şansı olduğumuza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Beraber mesai yapıyorlar
Zeytin’in tam bir gezgin olduğunu da ifade eden akademisyen Alıcı, “Arada bir kayboluyor anlıyorum ki gezintiye çıktı ama gün sonunda yine nereye geleceğini çok iyi biliyor. Şu an fakültemizin bahçesinde öğrencilerimizle birlikte onun için yaptığımız kulübede çok mutlu. Benimle birlikte mesai yapıp, işe gidip geliyor. Mesela Zeytin’i hafta sonu okulda asla göremezsiniz. Kalabalığı ve öğrencileri çok seviyor. O yüzden hem öğrencilerin hem de personelin adeta göz bebeği diyebilirim” dedi.
Başka canlara da destek oldu
Zeytin’in öncülüğünde ‘Kampüsteki Canlar’ kulübünü kurduklarını da dile getiren genç akademisyen, “O hem bize ilham oldu hem de kendisi gibi kampüste yaşayan canlara destek oldu. Şu an 250 civarında üyemiz var ve hepsi hayvanlar için canla başla mücadele ediyor. Zeytin’in bitmek bilmeyen enerjisi hem bizi hem de öğrencilerimizi çok mutlu ediyor. O da artık bizim okulun bir öğrencisi oldu” diye konuştu.
Öğrencilerin göz bebeği
Öğrenciler arasında maskot olan Zeytin’e bir daha kaybolmaması için taşınabilir GPS takacaklarını dile getiren Alıcı, “Kader zaten bizim yollarımızı sürekli kesiştiriyor ve ne olursa olsun bir araya geliyoruz. Fakat bundan sonra işimizi şansa bırakmamak için bu yolu deneyeceğiz.” dedi.
Şeyma TAHİR
Çok güzel ve iç ısıtan bir haber olmuş. Tebrikler Şeyma Hanım.